x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Petre Paul Tardea - Spalator de bani, platformist fruntas

Petre Paul Tardea - Spalator de bani, platformist fruntas

de Gabi Golea    |    12 Ian 2007   •   00:00
Petre Paul Tardea - Spalator de bani, platformist fruntas

Anchetat in dosarul BCR Novaci (frauda de 2.000 de miliarde de lei vechi) si condamnat la opt ani pentru inselaciune inainte de ’89, Tardea, acum unul dintre platformistii lui Stolojan, e anchetat si pentru spalare de bani.

A fost anchetat de PNA in dosarul BCR Novaci, pentru cea mai mare frauda din istoria bancara, peste 2.000 de miliarde de lei vechi. Inainte de 1989 a fost condamnat la opt ani de inchisoare, pentru trafic de influenta si inselaciune. A scapat si din scandalurile Bankcoop si Eurotombola. Acum, Tardea, unul dintre sustinatorii platformei lui Stolojan, este anchetat si pentru spalare de bani.

Omul de afaceri Petre Paul Tardea a fost in ultimul timp in centrul mai multor scandaluri rasunatoare. Acuzat, in mai multe randuri, de infractiuni economice - trafic de influenta si inselaciune - , el a scapat mereu basma curata.

PUZDERIE DE INFRACTIUNI. Povestea penala a lui Tardea incepe in 1989, cand si-a fabricat o identitate falsa - ofiter de MI - si a convins doua persoane sa-i dea 120.000 de lei, respectiv 90.000 de lei, pentru a le obtine aprobari pentru autoturisme ARO si Dacia. Denuntat, Petre Paul s-a ales cu o condamnare la opt ani de inchisoare. A venit insa Revolutia si a scapat de pedeapsa. In 1997, Tardea s-a ales cu un nou dosar penal, procurorii trimitandu-l in judecata, alaturi de Alexandru Dinulescu, pentru fraudarea Bankcoop, pentru comiterea infractiunilor de inselaciune, fals sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.

UNII ARESTATI, ALTII FACUTI SCAPATI. Cea mai mare "teapa" pe care Tardea a dat-o a purtat numele "Frauda BCR Novaci". La 2 decembrie 2003, PNA a trimis Parchetului doua rechizitorii insumand cateva mii de pagini, frauda in care a fost implicat Petre Paul fiind cea mai mare din cadrul sistemului bancar - peste 2.000 de miliarde de lei vechi. In acest dosar, patru persoane au fost arestate - Sorin Popescu (fost director BCR Novaci), Dumitru Controloru (fost director BCR Gorj), Gabriel Viorel Matyas (om de afaceri din Bucuresti) si Ion Marin (reprezentantul grupului de firme Marin Luminita din Valcea).

Catalina Filip/MEDIAFAX
ACELASI. Un pic sifonat, la iesirea din sediul DNA

TOMBOLA CU MOLDOVENI DUBIOSI. Dupa o pauza de cativa ani, timp in care Tardea a obtinut protectie politica, ajungand in PNL prin intermediul unor apropiati ai lui Stolojan, "teparul" a pus la punct o alta afacere dubioasa, care a sfarsit printr-un imens scandal. Afacerea in care Tardea a implicat si postul de televiziune Prima TV si care a pagubit foarte multi romani creduli s-a derulat prin firma Sorom Tur SRL. Tardea a fost la inceput actionarul majoritar al societatii, administrator fiind fostul cumnat, Dan Nitulescu. Cand lucrurile au inceput sa scartaie, iar firma a intrat in faliment, societatea a aparut imediat ca proprietatea unui moldovean dubios - Bogatii Igor, nascut la Chisinau.

BANI CU CAMATA. Mai nou, Tardea este implicat in spalare de bani, intr-o sesizare a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor el figurand alaturi de Gabriel Sandu, Liviu Daniel Sava, Micula Cociuban Sorin, Vasile Tardea, Adrian Marghescu si Corina Sidonia Ruscu. In dosarul care a fost trimis institutiilor statului abilitate sa cerceteze spalarea de bani se spune: "Gabriel Sandu, deputat in Parlamentul Romaniei si patron al grupului de firme Albert, a identificat noi surse de finantare, in vederea rambursarii mai multor credite restante, contractate prin societatile detinute, atat prin dezvoltarea unor relatii de parteneriat cu reprezentantii gruparii Avakian - grupare care actioneaza pe teritoriul Italiei si despre care exista indicii ca desfasoara activitati suspecte de spalare de bani - , cat si prin imprumutarea de importante sume de bani, in sistem camata, de la Paul Petre Tardea si Adrian Marghescu, persoane implicate in coordonarea jocului de noroc Eurotombola. Afacerile ce urmau a se dezvolta intre Gabriel Sandu si gruparea Avakian din Italia vizau schimbul valutar ilegal al unor sume din euro in franci elvetieni (estimat la circa 5 milioane de franci elvetieni), in urma caruia s-a obtinut un profit de 13% din fondurile respective.

BANII TREBUIAU SA AJUNGA IN ITALIA. In vederea initierii acestei afaceri, Gabriel Sandu a imprumutat de la Paul Petre Tardea si Adrian Marghescu aproximativ 200.000 de euro pentru o perioada de cel mult zece zile, pe care urma sa o ramburseze dupa perfectarea operatiunii mentionate. Conform informatiilor de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, transferul sumei de 200.000 de euro in Italia s-a realizat la data de 19.04.2005, direct, fara documente justificative, din contul SC Sorom Tur SRL, deschis la Raiffeisen Bank SA, in contul firmei nerezidente RSC Consulenze Commerciale Import-Export, Italia, firma administrata de Sidonia Ruscu. Din analiza informatiilor transmise de institutiile bancare a rezultat ca in contul SC Sorom Tur SRL nu s-au efectuat plati catre RSC Consulenze Commerciale Import-Export in suma de 200.000 de euro, existand posibilitatea ca banii sa fi fost transferati in Italia de Sava Liviu Daniel la data de 21.04.2005, data la care acesta s-a deplasat personal in Italia.

INSUSIREA ILICITA DE FONDURI. Ca urmare a suspiciunilor manifestate de Sava Liviu Daniel cu privire la conditiile de risc si corectitudinea partenerilor, care nu au agreat transferurile bancare, preferand derularea tranzactiei prin schimbul reciproc al sumelor respective, in cash, operatiunea cu partea italiana a cazut. In acest sens, sursele speciale au informat ONPCSB cu privire la faptul ca jumatate din cei 200.000 de euro au fost transferati din Italia in Romania, pe circuitul bancar Anton Veneta Vercelli - Comerz Bank Frankfurt - Raiffeisen Bank SA - Sucursala Mosilor, diferenta ramanand in contul firmei din Italia. Informatiile transmise de Raiffeisen Bank SA, cu privire la operatiunile financiare derulate prin conturile in euro si lei ale SC Albert THS SRL, scot in evidenta faptul ca datele transmise de sursele speciale se confirma, in sensul ca firma nerezidenta RSC Consulenze Commerciale Import-Export a transferat in contul SC Albert THS SRL suma de 99.900 de euro, suma care in aceeasi zi a fost convertita in ROL si transferata in contul SC Sorom Tur SRL. In concluzie, reprezentantii SC Sorom Tur SRL au urmarit insusirea ilicita de fonduri provenite din contravaloarea taloanelor cumparate de jucatori, spalarea de bani prin atribuirea unor premii fictive si inselarea participantilor prin stimularea fortata si nejustificata a sperantei lor de castig, ca efect al publicarii persuasive realizate pe PRIMA TV si diferite posturi de radio. Sesizarea a fost trimisa si la PNA, in acest caz existand indicii ale unor fapte de coruptie. In centrul acestei afaceri s-a situat Petre Paul Tardea, care mai nou pozeaza intr-un onorabil om de afaceri, cu aceasta eticheta aparand la lansarea Platformei Liberale a lui Theodor Stolojan.
×