x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Petrecere - Flamanzi la Ziua Unirii

Petrecere - Flamanzi la Ziua Unirii

de Irina Munteanu    |    02 Dec 2006   •   00:00
Petrecere - Flamanzi la Ziua Unirii

Ziua Nationala a Romaniei i-a adus umar langa umar pe Corneliu Vadim Tudor si pe Emil Boc, pe Bogdan Olteanu si pe Gheorghe Funar. In timp ce politicienii isi faceau cruce in acelasi ritm, privind prin ochelarii fumurii spre cei cativa credinciosi piosi din curtea Catedralei, multimea statea rabdatoare la coada, in asteptarea sarmalelor traditionale si gratuite de 1 Decembrie.

Ziua Nationala a Romaniei i-a adus umar langa umar pe Corneliu Vadim Tudor si pe Emil Boc, pe Bogdan Olteanu si pe Gheorghe Funar. In timp ce politicienii isi faceau cruce in acelasi ritm, privind prin ochelarii fumurii spre cei cativa credinciosi piosi din curtea Catedralei, multimea statea rabdatoare la coada, in asteptarea sarmalelor traditionale si gratuite de 1 Decembrie.

"La multi ani, romancuto!", ii sopteste, prin telefon, un tinerel prietenei sale. Baietii din Targu-Jiu, purtatori de baloane si steaguri protocalii, au ajuns cu bine la Alba-Iulia. Au plecat de la 5 dimineata de-acasa. Ce-au gasit in orasul Unirii nu-i multumeste: "Cam slabut, anul asta; nu e ceva care sa te atraga, sa se vada ceva-ul ala al sarbatorii". Prin multime, comercianti: "Vi-l dam pe Becali aici?", isi promoveaza un barbat steguletele tricolore patriotilor razleti. Patriotii organizati, fie de la Palatul Copiilor din Timisoara, fie de pe la filiala suceveana a unui partid, sunt dotati din oficiu cu fular tricolor, steag sau cocarda. Se poarta fularul tricolor la Alba-Iulia. Dar si fularul alb matasos, cu insemnele PRM. La fel cum se poarta vinul la pahar si berea, vata de zahar roz si placintele cu branza.

GOLANI SI BULGARI. Politicienii depun coroane de flori, sustinuti de scandarile rimate ale grupului Noilor Golani: "Ziua Romaniei este ziua noastra/ Nu o stricati cu politica voastra" si "1 Decembrie, ziua nationala/ Nu este o campanie electorala". Liderul George Simion ne-a povestit ca au venit din Bucuresti vreo 30 de baieti de la Noii Golani, grup numit astfel in amintirea "vechilor" golani, cei din ’90, din Piata Universitatii. Protesteaza impotriva acapararii acestei zile de catre politicieni si impart un fluturas pe care scrie "Basarabia, pamant romanesc". Alaturi de ei, doi barbati, care se declara "soferi si mai decazuti din drepturi", au aterizat din Gorj si ei la "unirea asta". Au venit oameni si de la Sibiu, si din Bihor, si din Bucuresti. Au venit in carje sau in carucioare cu rotile, veterani de razboi cu decoratii pe piept si oameni veniti la cersit. Au venit si din tarile vecine.

L-am intalnit in multime si pe presedintele etnicilor romani din Bulgaria, I.F. Gheorghiev, prezent la Congresul spiritualitatii romanesti pentru a discuta problemele comunitatii sale: "Vrem sa ne pastram identitatea de romani; suntem in jur de 200.000 de romani in Bulgaria".

"NAPOLEONI". Personaje medievale parcurg "traseul celor trei fortificatii"

Orele 12 trecute. Un barbat imbracat din cap pana-n picioare in piele urla: "Mi-e foameeeee! Unde-s sarmalele? Doar foamea ne-a scos in strada!". La corturile militare de pe Platoul Romanilor s-au facut deja cozi, dar sarmalele nu au venit. O femeie cu o cravata de pionier pe cap asteapta si ea sarmaua gratuita, alaturi de o bucuresteanca, fosta croitoreasa, care si-a mesterit pentru aceasta ocazie un costum maramuresean verde-crud.

NEBUNI SI SIMPATICI. "Despre cazuri de divort scrieti?", ne abordeaza un batran aflat inca in cautarea propriei identitati: poate fi "badea Cartan" sau "mos Ion Roata", dupa cum scrie pe banderola alba pe care o poarta peste piept. Ne dezvaluie adevarata sa identitate: "Sunt presedintele Clubului Copiilor din Flori, din satul Baru, judetul Hunedoara. Am 87 de ani si de 25 de ani sunt in proces din motive de infidelitate". Vrem sa aflam cum i se pare organizarea serbarilor azi. "Cand aveam 17 ani, la sarbatoarea asta vedeam boii invartindu-se in protap. Curgea cu sarmale si carnati, si pui. O fleica din asta pe care-o vad acum pe gratar nu-nseamna nimic", ofteaza mosul si se pune pe plans. O doamna din Radesti, sat din Alba, a asistat dezamagita la defilare: "Nu mai sunt paradele de altadata; nu mai merge lumea la biserica, la slujba de 1 Decembrie; s-au strans toti aici numai pentru mici si bere".

NOSTALGIE
"Nu mai sunt paradele de altadata. Nu mai merge lumea la biserica, la slujba de 1 Decembrie; s-au strans toti aici numai pentru mici si bere"
O doamna din Radesti, Alba

ALBA MEDIEVALA
"Ce s-au imbracat astia in Napoleoni, ca doar nu e ziua Frantei!", comenteaza un pusti, privind la barbatii cu tricorn pe cap si sabii in mana. "De fapt, costumul e medieval si specific zonei", ne explica Iancu Dragan, tobosar in "Garda traseului celor trei fortificatii" si cadru militar in rezerva. "Facem un pic de reclama pentru atragerea turistilor. In fiecare sambata, cand e vreme frumoasa ne plimbam in perimetrul zonei Cetatii. Ne oprim si cantam «Intrarea lui Mihai Viteazul in Alba-Iulia»."
×
Subiecte în articol: eveniment