EDITIE DE COLECTIE
Nunti cu mult fast, petreceri care tineau mai multe zile. Sau casatorii in care petrecerea este trecuta cu vederea. Asa descriu cronicarii nuntile domnilor din tarile romane.
CRISTIAN PETRU
Domnitorii romani erau preocupati mai mult de numele, prestigiul si averea pe care o dobandeau prin casatorie decat de nunta in sine. Iar cronicarii zabovesc destul de putin asupra petrecerilor date la casatorii. Despre nuntile lui Stefan cel Mare nu se stie mare lucru. Cunoastem doar cate neveste a avut. Si pe cele mai importante ibovnice. La urcarea sa pe tron, in 1457, Stefan cel Mare era necasatorit. Avea insa un fiu, Alexandru. Prima casatorie sigura a domnitorului moldovean este cea din 1463, cu o ruteanca din Kiev, Evdochia, fiica principelui Olelco. Evdochia s-a stins insa din viata dupa doar patru ani de casnicie. Stefan cel Mare nu a stat multa vreme singur, recasatorindu-se in 1472 cu Maria de Mangop, care a murit dupa cinci ani. Voievodul s-a recasatorit in 1480 cu Maria Voichita, fiica lui Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Tepes. Aceasta casnicie a tinut pana la moartea domnitorului, 2 iulie 1504.
(it): Petrecere
In âCalatori straini despre tarile romane", aparuta la Editura Stiintifica si Enciclopedica in 1976, Paul de Alep descrie nunta domnitorului muntean Constantin Serban Basarab Voievod (1654-1658). âLa 8 noiembrie 1657, domnul nostru patriarh a cununat pe Constantin Voievod cu o roaba circasiana pe care au numit-o la botezul ei Nedelea, adica Kiriaki. Incoronarea sau cununia s-a oficiat inauntrul palatului, in harem sau apartamentul de sus al femeilor. (...) Apoi, mirele si mireasa au fost dusi "solemn" in incaperile launtrice si noi am purces sa luam loc la marele ospat dat in acea zi, la care s-au inchinat pana seara multe randuri de sanatati, slobozindu-se, cum e obiceiul, multe tunuri." Paul de Alep spune ca la nunta a participat si o femeie indiana, care a dat o reprezentatie de acrobatie âde o dibacie de-a dreptul draceasca, caci nu am vazut nimic care sa-i stea alaturi pana acum: mergea pe franghie cu capul "in jos" si cu picioarele aruncate in aer". Si dupa nunti si petreceri, vremurile tulburi nu le permiteau insa domnilor sa stea alaturi de doamnele lor. Ibovnicele si razboaiele erau unele dintre cei mai mari dusmani ai casniciilor domnesti.
SUMAR EDITIE DE COLECTIECitește pe Antena3.ro
Petreceri domnesti
Idila se nastea la sezatoare
1944: âSe desfac cu viteza inimaginabila..."
Dumnezeu a cerut oamenilor sa fie perechi
La "Nunta Zamfirei" astazi se joaca altfel
Nunta cu protocol, in Marginimea Sibiului
Pirostriile se pun in Cimitirul Vesel
Nunta in Frumusita
âSa imbatraniti pe aceeasi perna!"
Masa bogata si voie buna
Mireasa de ieri, mireasa de astazi
A fost mai intai sot si apoi a devenit print
Ceremonii cu fite
Virginitatea e o floare pe cale de disparitie
Afacerea "Nunta"