Proiectul de transformare a Pietei Universitatii intr-o zona libera pentru proteste a dat nastere la discutii contradictorii privind forma actuala a prevederilor acestuia. Manifestantii condamna limitele impuse, invocand dreptul constitutional de a protesta liber.
"A existat in aceasta seara o reactie spontana de nemultumire, fata de proiectul de agora la Piata Universitatii, in forma actuala. Chiar daca ideea, in principiu, este buna, si anume crearea unui spatiu pietonal aici si la TNB pentru intrunirile cetatenilor, felul in care s-a materializat acesta, cu regulamente care sunt mai restrictive decat conditiile actuale, de fapt anuleaza principiul. In plus, exista un element ingrijorator, pe care l-am experimentat. Am protestat in Piata Universitatii, jandarmii n-au intervenit, dar de cate ori am facut un pas in afara Pietei, reactia lor a fost foarte dura. Nu dorim ca Piata sa fie transformata intr-un tarc al protestelor, iar exprimarea libera sau intrunirile libere sa nu mai fie permise in alte zone. Proiectul in forma actuala prevede intrunirile, intre orele 09:00 si 21:00, unui numar foarte mic de persoane. 100 de oameni la Fantana si 150 la TNB. Ma intreb ce s-ar intampla daca ne-am strange 200 de persoane. In afara Jandarmeriei ar interveni si Politia Locala. In replica, printre noi se afla numerosi arhitecti si urbanisti, care, in cateva zile, ar putea veni cu un proiect alternativ cu cel in discutie", a declarat Claudiu Craciun.
"Mai mult decat ne dorim sa transformam Piata Universitatii intr-o agora, este s-o transformam intr-o agora mobila. Piata si spiritul sau se pot manifesta peste tot. Constitutia si prevederile sale ar trebui sa ne garanteze aceste drepturi. Amenajata corespunzator, Piata poate fi in acelasi timp un loc de promenada si pentru proteste, de ce nu? Dar fara numar de persoane sau anuntarea in prealabil a vorbitorilor sau a temei discursului. Sa anuntam si fiecare slogan pe care-l strigam?", a declarat Vlad Ioachimescu.