x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Piata Universitatii - Oceanul de la punctul zero

Piata Universitatii - Oceanul de la punctul zero

de Sidonia Silian    |    03 Ian 2007   •   00:00

Cu mic, cu mare, la ciocnit pahare in cinstea integrarii
Aici, un domn la costum, gustand cu moderatie euforia generalizata. Langa el, niste pustani traind la maximum muzica din difuzoare, a caror manifestare, potentata de sorbiturile scurte si dese din vinul camuflat in sticle branduite de racoritoare, e din ce in ce mai zburdalnica.
Cu mic, cu mare, la ciocnit pahare in cinstea integrarii
PETRECERE. Cu coifuri pe cap oamenii au venit sa danseze pe muzica trupelor romanesti

Aici, un domn la costum, gustand cu moderatie euforia generalizata. Langa el, niste pustani traind la maximum muzica din difuzoare, a caror manifestare, potentata de sorbiturile scurte si dese din vinul camuflat in sticle branduite de racoritoare, e din ce in ce mai zburdalnica. Peste tot, mii de bucuresteni. Muzica, artificii, sticle de sampanie agitate, un Traian Basescu multumind de zor romanilor…

E noua seara, iar scarile pasajului de la Universitate au devenit deja neincapatoare. Fiecare incearca sa-si croiasca drum printre ceilalti. Sedusi de palariile argintii fluturate de vanzatorii ambulanti asezati strategic in fata gurilor intrarilor, unii se opresc brusc sa-si cumpere una. Mici ambuteiaje pe care nimeni, in nebunia de la cumpana anilor, nu le mai ia in calcul. Afara, lumea se agita la greu. Fie de frig, fie datorita muzicii. Fie in asteptarea Ruslanei. Te sui pe un trotuar mai inalt, iti faci mana streasina in fata fruntii si incerci sa cuprinzi multimea cu privirea. Nu poti. Magheru, pana hat departe, e plin ochi de bucuresteni. Ai senzatia ca e atmosfera pe care o vezi la tv, pe marile bulevarde din America. Scoti o expresie gen "mamaaa, sa fiu eu, daca am mai vazut asa ceva!" si cobori frumusel sa prinzi macar un loc langa un ecran de pe strada, caci fostul spatiu verde din fata Teatrului National ti se arata ca visele nebunesti din copilarie. Adica de neatins. Ruslana, cu buricu-i la vedere si sprintena ca la aerobic, incepe sa-ti cante melodia care a consacrat-o. Degeaba. Cativa intra in atmosfera tipica unui concert, dar coplesitoarea majoritate nu. E normal. Trebuie sa fii Bono sau Mick Jagger ca sa reusesti asta. Ucrainianca se straduieste insa. Succes!

REVELION. Mii de bucuresteni au ales strada ca loc de manifestare a bucuriei intrarii in UE

MAI INCOLO. Mai incolo, un grup de tineri arboreaza cu emfaza steaguri mari cu tricolorul. Intrebati de unde le au, raspund ca le-au adus taman din Alba-Iulia, "de la 1 Decembrie". Din loc in loc vezi peruci in culori stridente din franjuri care-ti aduc aminte de podoabele pe care le puneai in brad, in vremurile de restriste. Te buseste rasul si treci mai departe cu privirea. Vrei sa-ti faci o idee despre oamenii care s-au strans in piata. Sa vezi cum sunt imbracati, cum se poarta, ca sa vezi daca toate categoriile sociale sunt aici. Ei bine… da. Unii sunt spilcuiti nevoie mare, altii, din contra, unele doamne au o atitudine rigida, altele se zbantuie din toti rarunchii, fudulia e si ea aici, convingand domnisoarele sa se imbrace sumar, stand incremenite in atmosfera de frigider de afara. Un domn suit pe trotuarul de la Inter isi prepara cu migala o tigara din foi. La un pas de el, unii tipa de dragul tipatului. Pana la ragusire. O doamna isi face cruce. Pe scena se perinda Voltaj, apoi Iris, apoi Directia 5, apoi Holograf. E doisprezece fara ceva, iar lumea nu mai are rabdare. Se aude vocea lui Adriean Videanu, care spune ca aderarea Romaniei este "o sansa istorica, de care tara noastra trebuie sa profite din plin". Niste huiduieli usoare, mult mai estompate insa decat cele care s-au facut auzite cand ministresa de externe a Ungariei le-a urat "Bun-venit in UE!" bucurestenilor in limba ei materna. Mai multi oficiali europeni se perinda pe scena sa felicite romanii. Lumea incepe sa-si piarda rabdarea, pe ici pe colo se scandeaza numele presedintelui: "Ba-ses-cu, Ba-ses-cu!".
LA MIEZUL NOPTII. Romanii impreuna cu presedintele si cativa oficiali europeni si-au urat "La multi ani!"

MOMENTUL ZERO. Traian Basescu intra pe scena, incepe sa le vorbeasca romanilor cu populismul care sade bine oricarui politician, tragandu-i intr-un fel sau altul o palma metaforica primarului: "La multi ani, romani! Incepem un alt drum, drumul bucuriei noastre, drumul victoriei noastre! Romanii au dus Romania in UE si suntem gata sa fim membri ai UE pentru ca ati vrut voi!". Aplauze si urale. Apoi indeamna romanii sa-si ia la momentul zero pe cel drag in brate, asa cum va face si el, de altfel. Asa cum isi va lua si el "sotia in brate". Basescu se incurca la numaratoarea inversa, ora zero soseste si in euforia generala le mai ureaza romanilor "La multi ani!". Intrarea Romaniei in UE este simbolizata de un pod peste care Traian Basescu trece fluturand tricolorul. Apar focurile de artificii si jocurile cu fascicule de laser pe fundalul "Simfoniei Romane" a lui George Enescu. Basescu face baia de multime, urari de bine, strangeri de maini, romani extaziati la vederea presedintelui… etc.

UNIVERSITATE. Piata a fost neincapatoare pentru bucurestenii dornici de distractie

CRAMPEIE. Stropi de sampanie deasupra oamenilor, cupluri sarutandu-se, tot felul de hore ad-hoc pe strazi, romani veseli rasucindu-se si dansand care incotro, muzica populara, cateva artificii stinghere in mainile copiilor, artificii grandioase pe cer, niste tineri oferindu-si unul altuia intaietate in a bea din sticla, harmalaie, voie buna, guri cascate pe cer, exhibitionisme de tot felul, unele usor agresive, altele nu. Langa Intercontinental, niste baieti cu miscari nepasatoare, cantand, dand peste o doamna mai in varsta, bruscand-o un pic. O replica: "Hai domn’e! Ca ne-am integrat de tot!".
×
Subiecte în articol: eveniment