x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pisicile maidaneze, „vânate” de hingheri, la fel ca și câinii fără stăpân

Pisicile maidaneze, „vânate” de hingheri, la fel ca și câinii fără stăpân

de Monica Cosac    |    13 Mar 2024   •   00:05
Pisicile maidaneze, „vânate” de hingheri, la fel ca și câinii fără stăpân

Deși toți iubitorii mâțelor știu că doar câinii pot avea stăpân, în timp ce pisicile „au personal” ori „au sclavi”, un parlamentar vrea să schimbe legislația privind gestionarea câinilor maidanezi, astfel încât și pisicile să fie tratate exact la fel ca aceștia.

Concret, pisicile găsite pe stradă vor fi capturate de hingheri și duse în adăposturile pentru animale fără stăpân, iar cele care nu vor fi revendicate sau adoptate într-o lună vor fi eutanasiate, prevede un proiect de lege ce urmează să intre în dezbatere, la Parlament. De asemenea, toți deţinătorii de pisici vor fi obligaţi să-și microcipeze animalele de companie, inițiatorul proiectului considerând că, astfel, vor fi mai greu de abandonat.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, pusă luni pe masa senatorilor, înlocuiește, practic, sintagma „câini fără stăpân” cu „animale fără stăpân”, dar sunt incluse aici doar pisicile, nu și alte animale. 

„Expresia «animal fără stăpân» are următoarea semnificaţie: „orice câine sau pisică crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”, conform definiției propuse în proiectul de lege. 

S-au înmulțit cele fără pedigree

„Până astăzi, s-a reglementat exclusiv modul de gestionare al populației de câini de rasă comună. S-a pierdut din vedere populația tot mai numeroasă de pisici din rasa comună. Chiar dacă acestea nu pun în pericol oamenii, trebuie să avem în vedere faptul că numărul lor tot mai mare determină, în ciuda sancționării penale a uciderii lor sau a relelor tratamente aplicate, imposibilitatea procurării hranei și transmiterea unor maladii specifice care se traduc prin suferințe continue”, își motivează inițiativa legislativă deputatul neafiliat Daniel Liviu Toda.

Mai mult, susține acesta în expunerea de motive, în prezent, lipsa unui cadru legislativ care să reglementeze gestionarea populației pisicilor fără stăpân „înseamnă imposibilitatea pentru unitățile administrativ-teritoriale de a aloca fondurile necesare adăposturilor, tratamentului și sterilizării lor”.

Astfel, o primă măsură ar fi microciparea pisicilor cu stăpân: „Proprietarii sau deţinătorii de câini sau pisici, persoane fizice sau persoane juridice, au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”. 

În prezent, inexistența obligativității microcipării pisicilor „permite mai ușor abandonarea lor de către proprietari”, arată inițiatorul în expunerea de motive.

Adăposturi publice separate de cele ale câinilor

De asemenea, consiliile locale vor avea obligaţia de a înființa servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân și de a amenaja din fonduri proprii adăposturile publice pentru animale fără stăpân.

„Adăposturile pentru câini vor fi amenajate în spaţii distincte faţă de cele pentru pisici”, se precizează în document. 

Capturarea pisicilor maidaneze va fi făcută, ca și în cazul câinilor fără stăpân, de către hingherii angajați de consiliile locale. 

Practic, aceștia vor trebui să urmărească mâțele cu crosele specifice sau cu plase, chiar dacă, spre deosebire de câini, acestea vor urca în câteva secunde în vârful copacilor sau al caselor, ori vor dispărea prin cine știe ce spărtură minusculă din vreun gard.

Mai mult, conform proiectului legislativ, vor trebui capturate toate pisicile aflate „în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acesteia”, chiar dacă au stăpân și sunt microcipate, chiar dacă oricine a avut vreodată o pisică știe că, în special în cazul celor crescute la curte, este, practic, imposibil să supraveghezi o pisică să nu iasă de pe proprietate. 

Eutanasiate după 30 de zile

Odată capturate, pisicile vor fi transportate la adăposturile publice, unde se va face și deparazitarea, vaccinarea și sterilizarea acestora. 

„Animalele fără stăpân vor fi cazate în adăposturile serviciilor pentru gestionarea animalelor fără stăpân, pentru o perioadă de 30 zile lucrătoare. Populaţia trebuie informată despre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat”, prevede proiectul de lege.
Doar în primele 7 zile lucrătoare de la înregistrare în evidenţele adăposturilor pisicile vor pot fi revendicate de către proprietari, ulterior, acestea putând fi adoptate și de alte persoane din ţară sau din străinătate. 

„Încredinţarea animalelor spre revendicare şi adopţie se face numai după ce acestea au fost consultate de către medicul veterinar de liberă practică, deparazitate, vaccinate antirabic, sterilizate şi identificate prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către ANSVSA”, se stipulează în document, cu precizarea că este obligatorie sterilizarea pisicilor aparţinând rasei comune și a metişilor acestora. Vor fi exceptate de la sterilizare animalele cu regim special. 

„Animalele nerevendicate sau neadoptate vor fi eutanasiate, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie, dar nu mai mic decât 30 de zile, cu excepţia motivelor medicale justificate de medicul veterinar.

Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare animal în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă. Până la îndeplinirea procedurii de eutanasiere, animalele pot fi revendicate sau adoptate”, conform propunerii legislative. 

Pentru abandonarea animalelor revendicate ori adoptate, proiectul de lege prevede închisoare de la 2 la 5 ani.




 

×