x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Politia Romana vs romi

Politia Romana vs romi

de Adrian Mogos    |    06 Sep 2006   •   00:00
Politia Romana vs romi

Deviza Politiei Romane este Sigu-ranta si Incredere, dar cele doua notiuni sunt de multe ori doar de domeniul abstractului. Multi poli-tisti sunt acuzati de abuzuri si, mai nou, de discrimina-re. Din pacate, oamenii se tem sa depuna o reclamatie impotriva unui politist de frica repercusiunilor. Altii, printre care si romii, sunt ajutati in lupta cu autorita-tile de organizatii neguvernamentale.

Comisia Europeana a indicat Romaniei in 1998 sa gandeasca, in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, o strategie care sa aiba in vedere categoriile defavorizate, inclusiv romii. Nu a existat nici o politica in ceea ce priveste romii pana in 2001, cand Guvernul a elaborat Strategia pentru Imbunatatirea Situatiei Romilor.

Agentia Nationala pentru Romi (ANR) aplica, coordoneaza, monitorizeaza si evalueaza masurile de interventie sociala cuprinse in Strategia pentru Imbunatatirea Situatiei Romilor. ANR mai elaboreaza politicile Guvernului in ceea ce priveste comunitatile de romi, dar si diferite proiecte si programe, pentru a completa deficientele acestui document. Pentru aceasta, a fost infiintata o comisie mixta interministeriala in care se discuta diferitele abuzuri sau diverse nerespectari ale legii de catre angajatii Ministerului Administratiei si Internelor. Mariea Ionescu, presedinta ANR, considera: "Prevenirea este un instrument nou si pentru aceasta Ministerul Administratiei si Internelor a infiintat Institutul pentru Prevenirea si Combaterea Criminalitatii, care sa conceapa strategii si politici. Pe de alta parte, exista o perceptie ca in comunitatile de romi este nevoie de razii pentru intimidare, iar romii recunosc ca efectul este cel scontat de politie. O mai buna colaborare a politiei cu liderii locali ar imbunatati situatia".

ONG-UL. Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii - Romani CRISS este una dintre organizatiile neguvernamentale care monitorizeaza atent relatia romi - politie, din 2000 pana in 2006 documentand peste 40 de situatii de abuz ale subalternilor ministrului Blaga. Madalin Morteanu, coordonator de programe la Romani CRISS, a constatat ca, in toate aceste cazuri, inspectoratele judetene de politie au precizat ca politistii au actionat in limitele legale: "Mai mult, in nici unul dintre aceste cazuri, certificatele medico-legale nu au depasit 20 de zile, rezultand numai infractiunea de purtare abuziva si nici un Parchet nu a dispus inceperea urmaririi penale". Din punctul de vedere al Romani CRISS, cazul din comuna bihoreana Gepiu intra intr-un tipar de abuz al politiei, cand, in urma unei razii a politiei la solicitarea Electrica, au existat presiuni, abuzuri sau acte de violenta asupra romilor.

ACTIUNEA. In comuna Gepiu, situata la mai putin de 30 de kilometri de Oradea, traiesc in doua colonii peste 200 de romi. Incidentul de la Gepiu nu este singular in relatia politie - romi, dar l-am ales tocmai pentru ca Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, este bihorean. La 9 mai 2006 a fost organizat un raid al politiei, coordonat de subinspectorul Cristian Ignia de la Politia Salonta, in coloniile de romi de la Gepiu, pentru a verifica racordarea la stalpii de curent: "Cand am ajuns la 30-40 de metri au inceput cainii sa latre, iar la fiecare locuinta era capul familiei afara. Li s-a cerut contractul de curent. Nu a fost folosita violenta, totul s-a desfasurat pasnic". Nu acelasi lucru il spune Florin Teglas. Faptul ca a aratat facturile de energie electrica platite la zi nu l-a scutit de cateva bastoane pe spinare aplicate meticulos de un mascat: "Au venit dimineata, au spart usa si mi-au zis sa ies afara. Am zis: «Stai, dom’le, sa ma imbrac, ca nu pot iesi in fata soacra-mii dezbracat!». Atunci m-a lovit cu bastonul pe spate si pe maini. I-am zis: «Nu ti-e mila sa dai ase in mine»?. Mi-o zas: «Ba da, dar astea sunt ordinele»".

ACUZATII. Subinspectorul Ignia a povestit: "Totul a pornit de la un consilier din comuna Gepiu, care voia sa-si faca capital politic in fata celor care l-au ales sau l-au sustinut. Aceasta persoana l-a sesizat pe un anume domn Marian, care reprezinta o anume fundatie, care reprezinta romii sau ce interese... ca nu am inteles pana la urma. Acest domn Marian a incercat sa negocieze cu mine in sediul postului de politie sa nu aplicam legea pentru furtul de energie, iar dansul sa inchida ochii la anumite abuzuri comise de politie. Aceste lucruri nu se pot negocia. El a zis ca, daca nu putem negocia tÃşte-á-tÃşte, o sa obtina prin alte mijloace ceea ce doreste. Dupa aia a venit si presa. Daca ar fi fost o treaba transparenta, de ce nu a solicitat presa de la bun inceput?".

HOTARARE. Traian Fekete va fi reprezentat in instanta de un avocat angajat de Romani CRISS

Traian Fekete era in vizita la socri, iar in dimineata aceea de mai a vizitat si el postul de politie din Gepiu. Spune ca a fost lovit de un politist, pentru ca isi tinea mainile in buzunar, asteptandu-si randul la declaratie: "Cand gresim, sa ne sanctioneze. Ase e normal, nu ase, dejeaba, sa vina sa ne bata. Cristea ala sau Cosma, cum il cheama, care m-a batut pe mine, are un grad mai mare si mi-a spart timpanul. Pentru cativa nu trebe sa platim toti, sa avem probleme cu politia".

"Eu nu m-am ferit niciodata sa se stie cine sunt. La proces voi cere o contraexpertiza, sa decida cei care sunt in domeniu. Daca l-as fi lovit, leziunea ar fi fost mult mai importanta. Nu am nimic vizavi de romi, lucrez de 15 ani cu ei si cei mai buni informatori erau din randurile lor", se apara subinspectorul Ignia.

INSPECTIA. Scandalul de la Gepiu a ajuns pana la Bucuresti, o echipa din Inspectoratul General al Politiei gasindu-si de lucru sa cerceteze incidentul. Rezultatul: romii s-au batut intre ei si de aici leziunile fiecaruia. Comisarul Liviu Popa, seful politiei bihorene, nu e de parere ca "problemele in comunitatile de romi pot fi rezolvate cu batul. Nu este politia nici mai alba, nici mai neagra, iar eu sunt principalul nemultumit de activitatea politiei bihorene, comparativ cu ceea ce am conceput eu ca se poate face intr-un an si jumatate de cand conduc acest inspectorat. Mentalitatea poate fi greu schimbata si e paguboasa. Gasesc inca comportamente care existau inainte si pe care nu le pot tolera. Daca iau masuri impotriva oamenilor, ii sanctionez... sa vedeti ce pile... La Gepiu, totul a plecat de la un domn care e presedintele Fundatiei Ruhama. A adus televiziunea ca sa vada cat sunt de persecutati romii care erau cu cafeaua si cu cozonacul in mana de la politisti. Am fost sunat si de catre consilierul pe probleme de romi al prim-ministrului Tariceanu care s-a lamurit, dupa ce initial a facut scandal".

REFUZ. L-am contactat si pe Marian Daragiu, presedintele Fundatiei Ruhama din Oradea, care a refuzat sa fie intervievat. Ulterior, a facut urmatoarea precizare unui activist al romilor: "Am facut un raport catre Romani CRISS si e treaba lor acum. Nu are rost acum sa vina nu stiu ce rahat de ziarist sa dezgroape ce s-a intamplat la Gepiu. Intr-un oras cum e Oradea trebuie sa ne avem bine cu Politia pentru ca facem buletine la romi". Gheorghe Lakatos, reprezentantul romilor in Consiliul Local Gepiu, a inceput sa povesteasca ce s-a intamplat, dar in urma unui telefon, s-a razgandit. A ales sa taca. Acum, cei care duc in continuare greul sunt tot romii din Gepiu: "A tot promis domnu’ Marian ca vine sa ne rezolve cu curentul, dar nu a mai venit de atunci. Mai rau e acum! Politia ne urmareste peste tot. Mai bine nu venea".

COLABORARE. Subinspectorul Ignia a avut cei mai buni informatori printre romi

DISCRIMINARE. In timp ce politia bihoreana va trebui sa-si rezolve problema mentalitatii, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii - CNCD - gaseste cazuri de discriminare printre politisti. De fapt, a gasit doar doua, dintre care unul singur facea referire la romi. CNCD a sanctionat in toamna anului trecut un subcomisar din Deva pentru mentionarea intr-un buletin de presa a etniei rrome a unui scandalagiu, fara ca acest fapt sa aiba vreo relevanta. De cand a fost sanctionat nu mai pronunta cuvantul rrom: "Seara, la stiri, s-a mentionat faptul ca respectivul era de etnie puncte, puncte si nimeni nu a patit nimic. Reprezentantii CNCD au venit la Deva si au realizat ca a fost o greseala, pentru ca nu a fost nimic intentionat. Probabil ca au vorbit si cu cei din comisia mixta de lucru de la Prefectura pe problemele rromilor din care faceam si eu parte. Din pacate, cu mine nu au discutat deloc, iar sanctiunea nu mi-a venit mie personal, ci la Cabinetul sefului Inspectoratului. Cu mana pe inima va spun ca ar fi trebuit sa stea de vorba si cu mine, sa le spun ce cred si eu".

AVERTISMENT. L-am rugat pe Madalin Morteanu de la Romani CRISS sa comenteze aceasta sanctiune: "Parerea mea este ca IPJ Hunedoara a vrut sa se spele pe maini si sa dea vina pe aceasta persoana. Nu trebuia sanctionat acel om. Este curios ca, in hotarare, sanctiunea este aplicata reprezentantului Biroului de Presa si nu IPJ Hunedoara, desi angajatul institutiei are calitatea de prepus, iar raspunderea pentru emiterea acestui comunicat revine exclusiv IPJ". Pe de alta parte, Corina Macoveanu, purtator de cuvant al CNCD, a precizat: "Sanctiunea a fost aplicata corect. Se intampla ca, in urma investigatiilor CNCD, sa reiasa ca vina e a functionarului, nu a institutiei unde acesta lucreaza".

LEGATURI. Subcomisarul Ovidiu Moisiu a fost sanctionat in urma unei reclamatii facute de catre un jurnalist din Petrosani. Acelasi jurnalist a publicat acum cateva luni un articol in care un alt politist, de data aceasta concitadin, era acuzat ca are o atitudine discriminatorie in relatia cu romii, in special cu cei din cartierul Aeroport. In noaptea de 23 spre 24 martie 2006, agentul principal Stefan Costache a tras cateva focuri de arma pentru a imobiliza un cetatean care il amenintase cu un cutit si apoi cu un topor. In articolul publicat, un martor al incidentului mentiona ca politistul "are ceva cu romii" si isi asmute cainele pe ei dandu-i comanda "tiganul". Autorul articolului a uitat sa specifice ca martorul era unul dintre fratii celui impuscat. Politistul Costache a negat faptul ca detesta romii si a spus ca, daca ar fi avut cateaua cu el, nici nu ar fi trebuit sa foloseasca arma, pentru ca stie ce impact psihologic il are prezenta unui caine-politist in timpul unei actiuni. I-am cerut sa dea cainelui comanda "tiganul". Tupac, cum o cheama pe catea, nu a avut nici cea mai mica reactie. "In cazul din Petrosani este dificil de vorbit la prima vedere despre existenta unei situatii de discriminare sau de abuz din partea politiei. Ar putea fi vorba despre un ultraj al persoanelor de etnie rroma asupra politistilor, dar si despre o folosire nejustificata a armei de foc", a comentat Madalin Morteanu.

POLITIST RROM
Un program al Ministerului de Interne are in vedere angajarea unor politisti de etnie roma. "In 2005 s-au scos la concurs primele posturi. Exista chiar o statistica a Ministerului Administratiei si Internelor privitoare la romii angajati, dar care au fost criteriile de identificare? Nu poti sa ai in vedere criteriul tenului masliniu. Atunci, inseamna ca la angajare exista o rubrica legata de apartenenta etnica, ori acest fapt este interzis de lege", a spus Mariea Ionescu, prese- dinta ANR. IPJ Ilfov este primul inspectorat din tara care a angajat romi in toamna anului 2005, unul dintre ei fiind Mihalache Marian, adjunctul sefului de post din Tunari. Cunoaste perfect limba romani, in care vorbeste cu romii din comuna, care sunt foarte multumiti ca exista un politist care sa le inteleaga nevoile.

LEGISLATIE
n Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor = Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos, si prin aceasta cauzeaza o vatamare a intereselor legale ale unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi = Ingradirea, de catre un functionar public, a folosintei sau a exercitiului drepturilor vreunui cetatean ori crearea pentru acesta a unor situatii de inferioritate pe temei de nationalitate, rasa, sex sau religie, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Purtarea abuziva = Intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o persoana de catre un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda. Lovirea sau alte acte de violenta savarsite in conditiile alin. 1 se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Codul Penal n "Potrivit prezentei ordonante, prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV sau apartenenta la o categorie defavorizata care are ca scop sau efect restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice." (Ordonanta Guvernului nr. 77/2003)

Articol realizat in cadrul proiectului "Jurnalisti de investigatie in apararea drepturilor minoritatilor", proiect derulat de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Agentia de Monitorizare a Presei si finantat prin programul Phare 2003: Consolidarea Societatii Civile in Romania.
×