x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Poliţist căzut la datorie, pregătind ospăţul şefilor

Poliţist căzut la datorie, pregătind ospăţul şefilor

de Petru Zoltan    |    13 Aug 2009   •   00:00
Poliţist căzut la datorie, pregătind ospăţul şefilor
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

În urmă cu aproximativ două săptămâni o maşină de poliţie a fost lovită de trenul personal care circula pe ruta Slobozia-Feteşti. Agentul de poliţie aflat la volanul maşinii a fost grav rănit, iar câteva ore mai târziu a murit într-un spital din Bucureşti. Însă, cu câteva ore înainte de accident, poliţistul a primit misiunea de a se ocupa de organizarea şi aprovizionarea cu bucate a unui ospăţ, la care urma să ia parte poliţiştii prezenţi la bilanţul Poliţiei oraşului Ţăndărei, întrunire la care a participat însuşi şeful Poliţiei Ialomiţa, comisarul de poliţie Stan Bîtlan.



Un comunicat sec al Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Ialomiţa anunţa, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că o maşină de poliţie în care se afla agentul Alexandru Petre, în vârstă de 52 de ani, a fost lovită de un tren care circula pe ruta Slobozia-Feteşti, în apropierea Gării Ţăndărei, la o trecere peste calea ferată semnalizată cu Crucea Sfântului Andrei. În urma accidentului, produs la data de 22 iulie în jurul orei 15:13, agentul de la Poliţia Ţăndărei a fost grav rănit, fiind preluat de un elicopter SMURD şi transportat la un spital din Bucureşti. Medicii nu i-au mai putut salva viaţa. Cu toate acestea, în comunicatul poliţiei nu s-a precizat faptul dacă poliţistul aflat în timpul serviciului se afla în vreo misiune. Nici poliţiştii care s-au ocupat de accident nu ştiu dacă agentul era trimis în vreo misiune. Cert este că Alexandru Petre se afla pe drumul de ţară din spatele fabricii de cărămidă Ceram Material Construct, din Ţăndărei. La câţiva metri de locul în care s-a produs accidentul se află complexul Lacul Cărămidari. Angajaţii de la complexul Lacul Cărămidari au fost ultimele persoane care l-au văzut pe agentul Alexandru Petre în viaţă. Unul dintre ei ne-a spus: "Poliţistul a ieşit de aici de la noi din curte. Când a demarat, a ridicat praful. Trenul venea din partea dreaptă. Nu a văzut trenul din cauza prafului care s-a ridicat. Atunci bătea şi vântul. El a venit aici că aveau poliţiştii un chef. Era cu maşina poliţiei, nu a lui. L-a sunat cineva că trebuia să mai aducă ceva pentru petrecere". Un alt angajat susţine: "Dânsul a ieşit din baltă de acolo, s-a oprit, a luat câteva nectarine şi a plecat cu viteză. Poate nu a avut vizibilitate din cauza prafului care l-a ridicat maşina". Aşadar, poliţistul avea misiunea de a se ocupa de o petrecere la care urma să ia parte mai toţi poliţiştii din oraş.

BILANŢUL LA BALTĂ

Cu două ore înainte de producerea tragicului accident, Poliţia Oraşului Ţăndărei a organizat în incinta Primăriei Ţăndărei un eveniment în cadrul căruia s-a prezentat bilanţul de activitate pe primele şase luni ale anului curent. La bilanţ a fost prezent tot activul poliţienesc din Ţăndărei şi din zone arondate. A fost prezent şi agentul Alexandru Petre, mai ales că la bilanţ a participat şi comisarul de poliţie Stan Bîtlan, şeful Poliţiei Ialomiţa. "Bilanţul a început în jurul orelor de 12:30-13:00. Nu a durat mai mult de două ore jumate. M-au invitat şi pe mine la bilanţul Poliţiei Ţăndărei, dar nu am ajuns", a spus primarul Vasile Sava. În urma unei investigaţii demarată de Jurnalul Naţional a rezultat însă că, în timp ce era prezentat bilanţul, agentul Alexandru Petre a primit misiunea de a se ocupa de organizarea şi aprovizionarea cu bucate a unui ospăţ la care urma să participe poliţiştii prezenţi. Ospăţul cadrelor urma să aibă loc în incinta complexului Lacul Cărămidari, departe de ochii lumii. Pentru rezervarea locaţiei de pe marginea lacului, mai marii poliţiei din Ţăndărei au luat legătura din timp cu Rodica Lupu, administratorul complexului cu pricina. Alexandru Petre trebuia să alimenteze masa cu bucate şi să-i organizeze pe bucătari în aşa fel încât, la finalul bilanţului, poliţiştii înfometaţi, după două ore de muncă asiduă, să treacă direct la masă.

O CÂRCIUMĂ EXCLUSIVISTĂ

În timp ce restul poliţiştilor au rămas la bilanţ, Alexandru Petre a plecat să îndeplinească ordinele şefilor. S-a dus la carmangeria "lui Mircioiu", de unde a luat carne pentru grătar, a luat şi pâinea şi s-a îndreptat spre complexul Lacul Cărămidari. Patronul carmangeriei nu neagă că pentru ospăţ carnea a fost cumpărată de la alimentara sa, mai ales că poliţiştii din oraş sunt clienţii lui fideli. De la comandant până la cel mai mic în grad. "E posibil să fi luat carnea de la mine, nu contest asta. Nea Alexandru venea în fiecare zi la noi în carmangerie. Toţi poliţiştii cumpără de aici. După ora 16:00 poliţiştii vin aici să cumpere carne", a spus Mircioiu. Complexul Lacul Cărămidari se află în apropierea cartierului Strachina, la marginea oraşului Ţăndărei, ascuns în spatele fabricii de cărămidă. Locaţia a fost amenajată încă din anul 2004 şi se vrea a fi o oază de relaxare pentru locuitorii oraşului Ţăndărei. Departe de ochii oraşului, oaza asta este cunoscută printre localnici graţie chefurilor care se organizează în mod constant pe marginea lacului. "S-au mai făcut aici botezuri, mai fac şi poliţaii câte o chilaba, mai ia câte o jumătate de porc şi îl prepară aici", a spus Paul Bunea, un angajat al fabricii de cărămidă.

MARTORI OCULARI
După un drum anevoios, plin de cratere, am ajuns la complexul unde trebuia să aibă loc ospăţul poliţiştilor. Aici, unul dintre angajaţi ne-a spus, sub protecţia anonimatului: "La noi era un eveniment organizat de poliţie. Totul era în pregătire. Erau doi băieţi care se ocupau de ciorba de burtă. Nu ştiu de unde erau aduşi băieţii ăia, că nu îi cunoşteam. Când a venit Alexandru Petre se pregătea masa. El a venit acolo să aprovizioneze cu alimente. A adus carnea şi pâinea şi mai trebuia să aducă apa minerală, sucuri şi alte minuni. Bucătarii pregăteau ciorba de burtă. Era totul pregătit şi de grătar. Eu mă ocup de orice acolo, de casă, pregătesc şi grătarul. Să închiriezi locaţia costă 1,1 milioane de lei. 500 de mii camera cu două paturi şi 600 de mii cea cu trei paturi, pe zi. Nu ştiu cine a plătit pentru locaţie, pentru că poliţiştii au luat legătura cu doamna Rodica Lupu". Contactată telefonic, Rodica Lupu nu a vrut să comenteze afirmaţiile angajatului său. În schimb, directorul general al fabricii de cărămidă, Constantin Lupu, a fost mai slobod la gură. Iniţial a încercat să ne ducă cu preşul susţinând că nu îi aparţine complexul Lacul Cărămidari. După câteva momente a revenit şi a spus: "Acolo este o căsuţă pentru exploatarea unei cariere. Nu o închiriez. Poliţistul nu ştiu ce căuta acolo, dar poate a fost pe câmp, că este un lan de floarea-soarelui. Eu vă spun că nu s-a organizat nici un chef. Puteţi să spuneţi că s-ar fi dorit să se organizeze un chef. Întâi poliţistul a venit să vadă locaţia. Poate uitase să cumpere apă minerală sau poate s-a dus să cumpere suc. Eu nu închiriez acolo. Dacă mai las câţiva prieteni e altceva. Şi eu pot să vin la dvs. ca să dorm şi vă dau două sticle de vin. Acolo e o proprietate privată".

"AM SPUS: IPOTETIC"
Mai marii poliţiei ialomiţene neagă că urmau să participe la o petrecere organizată în cinstea bilanţului, în vreme ce angajaţii complexului Lacul Cărămidari susţin contrariul. Şeful Poliţiei Ţăndărei nu ştie sigur dacă urma să aibă loc vreo petrecere şi susţine "ipotetic" că nu era nici o problemă dacă poliţiştii se întâlneau după serviciu la un grătar. "Nu ştiu ce căuta poliţistul acolo. Probabil s-a dus de unul singur. Credeţi-mă că nu ştiu ce s-a întâmplat. Nu ştiu ce a fost în capul lui. L-am văzut la bilanţ. Nu ştiu cine l-a trimis la complex. Domnule, şi chiar dacă ar fi fost ceva... ştiu eu... poate colegii se întâlneau după program, mâncau o friptură, beau şi ei ceva. Credeţi că l-a îndemnat cineva să se arunce în faţa trenului cu maşina? Ca om îmi pare rău că s-a întâmplat nenorocirea. Ne-am preocupat îndeaproape ca să îl salvăm. Chiar dacă l-a trimis cineva să cumpere cinci kilograme de pulpă să facă o friptură după serviciu, treci ca nebunul pe calea ferată? Am spus ipotetic." Numai că agentul Alexandru Petre şi-a pierdut viaţa în timpul serviciului, când avea "misiunea" de a se ocupa de ospăţul poliţiştilor.

Contre miliţieneşti

Poliţiştii se contrazic între ei cu privire la ora la care a început bilanţul. În timp ce şeful Poliţiei Ţăndărei, comisarul Ion Manolache, susţine că bilanţul a început la ora 13:00 (versiune susţinută şi de primarul localităţii), comisarul Stan Bîtlan, şeful IPJ Ialomiţa, a spus că a început la ora 14:00. Ion Manolache a spus că nu ştie cât timp a durat bilanţul, "dar că a început la ora 13:00. Eu am fost până la ora 14:00 acolo. În momentul accidentului, colegii erau în sală. Nu ştiu ce căuta poliţistul acolo. Probabil s-a dus de unul singur. Credeţi-mă că nu ştiu ce s-a întâmplat. Îl cunosc destul de bine pe domnul Alexandru. Nu ştiu ce a fost în capul lui. De băut nu bea. L-am văzut la bilanţ. Nu ştiu cine l-a trimis la complex".  Însă comisarul Bîtlan îşi contrazice subalternul şi susţine că nu l-a văzut pe agentul Alexandru Petre în sala unde avea loc bilanţul. Întrebat despre petrecerea care se organiza în cinstea bilanţului, comisarul Bîtlan a spus: "Voi mergeţi pe o pistă foarte greşită. Mulţi şi-au pus întrebări ce căuta poliţistul acolo. Acum când discutăm, ancheta e în curs de finalizare. Acum noi discutăm discuţii. Raportul final îl face comisia de la Bucureşti. El era chiar într-o problemă de misiune, nu constituia misiunea o prioritate pentru mine. Eu nu caut explicaţii din ce cauză a plecat poliţistul de la bilanţ. Deocamdată este o anchetă pe rol. Pe mine nu mă interesează ancheta voastră de ziare, de jurnalistică. Construiţi pe ea cât vreţi. Din punctul meu de vedere, e clar. Noi suntem români. Şi noi până nu găsim unul să-l băgăm în maşina de tocat şi să zicem că ăsta este vinovat nu ne simţim bine. Habar nu am de treaba asta cu petrecerea. Dacă nu apare sânge pe pereţi nu este senzaţional".

×
Subiecte în articol: special poliţist căzut la datorie