x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Poliţist în Afganistan

Poliţist în Afganistan

de Razvan Belciuganu    |    15 Mar 2010   •   00:00
Poliţist în Afganistan

Tot ceea ce înseamnă Poliţie Judiciară în Regiunea Nord şi în Provincia Balkh, unde trăiesc aproximativ 10 milioane de afgani, se reconstruieşte cu ajutorul comisarului român Constantin Frânculescu, mentor pentru doi generali ai noii Poliţii din Afganistan.

Din funcţia de coordonator al ofiţerilor EUPOL (n.r. - Misiunea de Poliţie a Uniunii Europene în Afganistan) de Poliţie Judiciară din Regiunea Nord, comisarul Constantin Frânculescu vede în fiecare zi un Afga­nistan pârjolit, unde atacurile teroriste sunt ceva banal.

În fiecare dimineaţă, poliţistul român, care reprezintă în haosul afgan Uniunea Europeană, îmbracă vesta antiglonţ, îşi leagă casca sub bărbie şi-şi încarcă pistolul Glock. Împreună cu alţi colegi şi însoţiţi de cei mai de preţ colaboratori ai lor, traducătorii afgani, se urcă în maşina blindată a misiunii şi porneşte spre Cartierul General Regional sau spre secţiile de poliţie. Pe drum s-ar putea să fie amplasate dispozitive explozive improvizate sau maşini capcană. Nu ştiu niciodată dacă în goana maşinii nu întâlnesc în cale vreun tero­rist-sinucigaş, cu explozibilul lipit de burtă, umblând, aparent şleampăt, pe-o motoretă sau bicicletă.

Pentru poliţiştii misiunii UE nu mai este o mirare nici ca atacatorii să fie îmbrăcaţi în uniforme ale poliţiei locale. Toată ziua comisarul Constantin Frânculescu are întâlniri cu Poliţişti locali, cu membri ai unor orga­nisme internaţionale şi este implicat în pregătirea profesională a poliţiştilor afgani.

Un loc aparte îl are misiunea de "mentorizare" a unităţilor de poliţie specializate, în care poliţistul român este model pentru doi generali de brigadă afgani pe linia de Poliţie Judiciară. Înalţii ofiţeri de poliţie din Afganistan văd la comisarul Poliţiei Române cum abordează anumite cazuri, cum se raportează la datele din teren. Practic, este un schimb de experienţă, în care europenii îşi oferă toată expertiza pentru formarea noii Poliţii afgane.


RECONSTRUCŢIE PE "NISIPURI MIŞCĂTOARE"
Până să ajungă în Afganistan, comi­sarul Constantin Frânculescu a fost şase ani în Kosovo: cinci ani şi jumătate în misiunea ONU de menţinere a păcii şi jumătate de an în Misiunea OSCE. Însă pentru el, ziua normală de muncă, aşa cum se desfăşoară pe teritoriul afgan, nu seamănă cu nimic din ceea ce a văzut până acum.

"Începutul unei zile de mun­că este rodul unei planificări de zile sau săptămâni anterioare. Toate activităţile pe care alte poliţii naţionale sau misiuni internaţionale de poliţie le planifică înainte cu câteva ore sau zile, în Afga­nistan se planifică înainte cu săptămâni şi chiar luni", spune poliţistul român.

"Toată activitatea se desfăşoară la o viteză diferită decât aceea cu care noi, euro­pe­nii, suntem obişnuiţi. De asemenea, tot ceea ce se programează cu minuţiozitate cu săptămâni înainte se poate schimba, întârzia, reprograma, anula, din diferite motive, în decursul unei clipe, şi de foar­te multe ori fără o explicaţie. Totul e să fii flexibil şi să poţi să iei totul de la început fără regrete şi fără resentimente", pre­zintă reprezentantul EUPOL diferen­ţele culturale.

Astfel, după cum afirmă comi­sarul Constantin Frânculescu, "e nevoie uneori să iei decizii într-o secundă şi să replanifici totul, cu aceiaşi sau cu alţi parteneri naţionali şi internaţionali, în alte condiţii, dar cu acelaşi scop: pregăti­rea Poliţiei afgane la standarde interna­ţio­nale".

"Misiunea este o misiune foarte grea, în condiţiile în care nu construim, precum am făcut în teritoriul kosovar, o poliţie nouă, bazată pe fundamente noi, ci reconstruim o structură de poliţie, de multe ori pe fundament de nisipuri mişcătoare", adaugă poliţistul român. Dificultatea acestei misiuni constă în faptul că totul este în mişcare în Afganistan, de la guvernatori regionali, continuând cu şefii poliţiilor regionale şi cu şefii unităţilor de poliţie specializată.

"Cu toate că în prezent misiunea de poliţie EUPOL este relativ mică, aproximativ 280 de membri din cele 400 de locuri aprobate de Consiliul Uniunii Europene pot afirma că se pun foarte mult suflet şi pasiune în ceea ce facem, iar numele EUPOL este un nume respectat de toţi partenerii de dialog, locali şi internaţio­nali", spune comisarul Constantin Frânculescu.

El a fost decorat cu "Virtutea Militară", la începutul anului, de preşe­dintele României, Traian Băses­cu, pentru felul în care îşi îndeplineşte misiunea în Afganistan. " Suntem atât de buni sau de puternici, pe cât de buni sau de puternici sunt cei din spatele nostru", ne-a declarat poliţistul.

×
Subiecte în articol: special