x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Poliţiştii au constatat sporuri la violuri, omoruri şi vătămări corporale

Poliţiştii au constatat sporuri la violuri, omoruri şi vătămări corporale

de Andrei Stoicu    |    18 Mar 2010   •   00:00
Poliţiştii au constatat sporuri la violuri, omoruri şi vătămări corporale
Sursa foto: Marius Vasilică/Mediafax

Ca şi la finele lui decembrie 1989, Armata rămăsese la mare cinste, în vreme ce Securitatea era talpa-iadului. Între cele două extreme ale "purtătorilor de haină militară", miliţienii se străduiau să fie cât mai neobservaţi de cetăţenii sectoarelor unde fuseseră arondaţi să menţină ordinea şi legalitatea. Cum în toiul împuşcăturilor din "oraşele-martir" pieriseră şi miliţieni, instituţiile de profil foloseau orice prilej să-şi comemoreze eroii - de la parastase până la monumente, de la articole în ziarele locale la publicaţii proprii pe temă.

PRIMUL BILANŢ ÎN DEMOCRAŢIE
În luna martie însă, se pare că nu mai putea fi tolerată această decuplare a lor de la sarcinile profesionale pentru care fuseseră şi erau în continuare salarizaţi. Astfel că Ministerul de Interne a decis să ţină o primă conferinţă cu "reprezentanţii aleşi ai cadrelor din toate structurile organizatorice centrale şi teritoriale, prima de acest fel din întreaga istorie a ministerului", scria Adevărul. După tipic, conferinţa avea şi momentele ei de bilanţ.

În martie 1990 se constata că, în primele două luni ale anului, fenomenul infracţional crescuse îngrijorător. Fără să fi prezentat date comparative ca-n vremea lui Ceauşescu, miliţienii - care-şi ziceau deja poliţişti - constatau sporuri la toate categoriile. La inventar erau 5.335 de infracţiuni, din care 128 de omoruri, 74 de tentative de omor, 71 de vătămări corporale, "peste" 130 de violuri, peste 1.000 de accidente soldate cu morţi. Înregistrate erau şi 1.492 de infracţiuni în dauna avutului personal.

Ca să nu trezească amintiri neplăcute din istoria Miliţiei populare, infracţiunile în dauna avutului public nu sunt numite.

ÎMPROSPĂTAREA "APARATULUI"
Altfel, "în respectul faţă de haina militară", participanţii la conferinţă au raportat "reorganizarea şi împrospătarea aparatului prin înlăturarea a 780 de cadre necorespunzătoare, compromise sau care au comis abuzuri, promovarea de oameni competenţi, încadrarea de tineri din rândurile participanţilor la Revoluţie şi din rândurile naţionalităţilor conlocuitoare".

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani