x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Postul fraţilor călugări de la Muntele Athos. Rânduielile postului athonit, neschimbate de 1.000 de ani

0
Autor: Tudor Cires 15 Noi 2011 - 21:00
Postul fraţilor călugări de la Muntele Athos. Rânduielile postului athonit, neschimbate de 1.000 de ani
Vezi galeria foto


La Muntele Athos, postul nu e o obli­gatie tinuta doar in perioadele reglementate de calendarul ortodox. A posti reprezinta, de fapt, un mod de via­ta curent, insusit de calugari o data cu juramantul de credinta si supunere fata de Dumnezeu si de Biserica. Ajuns la una dintre cele 22 de ma­nas­tiri ale Athosului, monahul renunta pentru totdeauna la familia sa, la amintirile lumesti, la conditia de civil, consacrandu-se traiului in post si rugaciune. "Eu nu mai am dor de tara, nici de mama, de prieteni si surori", imi marturisea fratele Ioanichie de la Cutlumus. "Mama mea e Maicuta Domnului, iar fratii mei sunt ceilalti calugari din manastire."

Unii monahi, intrati la Athos, n-apuca sa-si mai vada vreodata casa parinteasca, Muntele Sfant devenind unica dimensiune geografica pe care ajung sa o accepte; uneori, nici atat, pentru ca, de o mie de ani, chiar si vizitele la manastirile invecinate sunt restranse si supuse strict aprobarii egumenului.

In aceste conditii, hrana trupeasca devine si ea reglementata. Regulile au la baza Vechiul si Noul Testament, dar mai ales invataturile lui Grigorie Palama, vremelnic "lo­catar" al Athosului, care, aparand isihasmul, a sustinut ideea ca trupul este templul lui Dumnezeu. Prin ur­mare, hrana spirituala (rugaciunea) si cea trupeasca (mancarea) sunt le­gate intre ele, prima devansand-o pe a doua in ordinea necesitatilor omului profund religios. Ca intr-o ade­va­ra­ta competitie, calugarii se intrec in post si renuntare, considerand ca nu­mai astfel pot atinge treptele sfin­te­niei. Posturile pe care le tine, in­deobste, lumea ortodoxa civila sunt nu­mai repere pentru monahii de la Athos. Carnea, interzisa noua in meniurile de post, nici nu exista in manastirile athonite. Buni pescari si buni gradinari, calugarii suplinesc nevoia de proteine din carne prin anumite legume si peste, prin fructe de mare si copturi. Acestea sunt, de fapt, principalele ingrediente ale unui meniu uzual la Athos. Dat fiind ca pe teritoriul singurei republici mona­hale din lume fiintele de sex feminin nu sunt admise, laptele si derivatele sale se importa si au un pret ridicat, constituind uneori un lux. Calugarii au in schimb ulei de masline din belsug si nu ezita sa faca uz de el nu doar in candele, ci, atunci cand e dezlegare, si in retetele culinare.

Sarace in ingrediente, retetele Athosului sunt, in compensatie, bogate in asocieri dintre cele mai neasteptate de fructe, legume, peste si cereale. Experienta de o mie de ani i-a invatat pe calugari sa-si prepare un pranz echilibrat, capabil sa excite papilele gustative, dar si sa intareasca trupul, obligat nu de putine ori sa faca fata muncilor fizice, in cadrul obstei. Combinatia este atat de reusita incat se dovedeste capabila sa alunge boli incurabile. Cercetari recente au demonstrat ca datorita stilului de viata si, mai ales, alimentatiei, mo­nahii de la Athos nu se imbolnavesc de cancer. Doar unsprezece cazuri au fost semnalate, dupa 1994, in randul celor peste 1.500 de calugari atoniti, rata reprezentand nici un sfert din cea inregistrata pe plan mondial.

Unul dintre cei mai renumiti bucatari ai Muntelui, calugarul Epifanios, a scris, dupa 35 de ani de experienta in trapezele manastirilor atonite, o carte in care carnea si untul lipsesc cu desavarsire, iar sosurile si rantasul sunt total ignorate. "Ne-ar fi de ajuns sa mancam fierturi de legume sau de peste, ori fructe de mare, sa ne delectam cu fructe dulci si cu bauturi naturale, ca sa traim pana la adanci batraneti, in rugaciune si venerare a lui Dumenzeu", imi spunea parintele toamna aceasta, cand l-am vizitat la schitul Milopotamos. Retetele de post din cartea sa contin, in mare parte, fructe de mare (aflate din belsug pe Athos datorita pozitiei sale pe o peninsula inconjurata din trei parti de mare) si vegetale. Lipsesc deserturile, conside­rate, probabil, un rasfat. Cheia sanatatii este, in opinia calugarului Epifanios, alternanta dintre regimul alimentar cu ulei de masline, in zilele de marti, joi, sambata, duminica, si cel fara ulei, lunea, miercurea si vinerea, la care se adauga vegetale bogate in proteine, cum ar fi fasolea, lintea, mazarea. Nu e de mirare o asemenea bogatie de plante, cat timp Muntele Athos e supranumit (desi­gur si din alte considerente) "Gradina Maicii Domnului". Totodata, res­pec­ta­rea orelor de masa, la intervale egale, este un factor de mare importanta in sustinerea sanatatii organis­mului. Se spune despre calugarii de la Muntele Athos ca sunt cei mai sa­natosi oameni din lume, in principal da­torita regimului alimentar, adaptat la conditiile ma­nastiresti, dar inspirat din bu­cataria mediteraneana, asa cum este ea cunoscuta de milenii. "Spuneti-i cum vreti acestui mod de a prepara mancarea – ne aten­ti­o­nea­za ca­lu­ga­rul. Spuneti-i mediteranean, di­e­tetic, monastic, traditional... pentru ca rezultatul e acelasi si il puteti ve­dea in efectele acestui regim alimentar asupra sanatatii: reducerea conside­rabila a colesterolului, regula­rizarea circulatiei sangvine..."

Postul, pentru calugarii de la Athos, nu e un exercitiu de in­de­ma­nare, ci un mod firesc de existenta. Ma­jo­ritatea il tin 200 de zile pe an, man­cand exclusiv alimente preparate din ingrediente locale, de doua ori pe zi. Insusi regimul de masa e regula­rizat de clopotelul care opreste des­fa­tarile pantagruelice si pune un termen rezonabil, egal, pentru toti ca­lu­garii adunati la trapeza.

BUCATARIA ATHOSULUI
Sfaturile Parintelui Epifanios
Iata cateva explicatii ale parintelui Epifanios, care insotesc bi­blia sa alimentara:
"Prin cartea mea, «Gastronomia Muntelui Athos», as dori sa va transmit o parte din experientele castigate in treizeci si cinci ani de gatit in Sfantul Munte. N-am participat la cursuri speciale de bucatar si nici nu detin astfel de grad. Cu toate acestea, am fost invatat de calugarii batrani cum sa sotez ceapa la foc bland si am inteles ca, atunci cand ceapa devin usor rumenita, mancarea este mai gustoasa. De asemenea, am invatat ca pentru toate felurile de mancare este multa nevoie de rabdare pana la sfarsitul procesului de gatit, pana cand, de exemplu, fierbe toata apa aflata in exces in tigaie.
De-a lungul procesului de gatit, de la obtinerea de ingrediente, cu­ra­tare, spalare, taiere, sarare, ga­titul propriu-zis si pana la servirea fi­nala, trebuie sa ne indreptam gan­durile noastre mereu la cei pentru care facem tot ce facem, la cei pe care ii iubim".

"Sa gatesti pentru ingeri"
"Tot ce facem cand gatim este o expresie a iubirii noastre pentru semeni, dorinta noastra de a le face pe plac. Din cauza dra­gostei noastre pentru cei pentru care gatim, nu trebuie sa ne fie tea­ma de greseli. Dragostea noastra pentru altii ne conduce la crea­rea de mancaruri gustoase. As dori ca aceasta carte sa o pastrati in mai­nile voastre, si in afara re­te­te­lor care o sa va ajute, sa va apropiati, prin mancare, mai mult de cei pentru care gatiti. Des­chi­deti-va casa, invitati-va prie­tenii, ga­titi impreuna, puneti masa, beti un pahar cu vin si bucurati-va... «Bucura-te cu cei ce se bu­cura!», spu­ne Apostolul Pavel. Toa­te mo­mentele fericite si pli­ne de bucurie din viata noastra sunt in­­so­tite de mancare buna si de o masa buna. In continuare, fericitul Pavel spune: «Plangeti cu cei ce plang». V-ati gandit vreodata ca puteti alina su­fe­rin­tele unei persoane bolnave printr-o supa fier­binte sau cu un peste delicios facut de mainile voastre? Sfantul Ioan Sca­­r­arul spune ca, in timp ce gatiti, tre­bu­ie sa aveti in vedere faptul ca ur­­meaza sa-i serviti cu bucatele voas­tre si pe ingeri... De aceea, oa­menii care mananca din man­ca­rea voastra sunt egali ingerilor..."

De 37 de ani, in Muntele Sfant, Parintele Epifanios este cel care cunoaste cel mai bine dintre toti secretele gastronomiei athonite
Citeşte mai multe despre:   Muntele Athos,   Postul Craciunului

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Situația măștilor pentru nevoiași va fi tranșată de instanță la 10 zile după expirarea celei de-a treia lună de stare de alertă

Situația măștilor pentru nevoiași va fi tranșată de instanță la 10 zile după expirarea celei de-a treia lună de stare de alertă
Achiziția pe care Ministerul Sănătății este obligat să o facă, prin lege, privind măștile ce trebuie să fie puse, gratuit, la dispoziția categoriilor vulnerabile din punct de vedere fianciar, va fi tranșată...

Cei cu gută trebuie să evite carnea roşie, tânără, organele și mezelurile

Cei cu gută trebuie să evite carnea roşie, tânără, organele și mezelurile
Există boli care atacă articulaţiile degetelor, cum sunt poliartrita reumatoidă, dar şi guta. Celebra artistă Edith Piaf avea degetele atât de deformate, strâmbe ca nişte vreascuri, încât strângea în palmă...

Arestarea medicală a președintelui CJ Giurgiu, desființată de judecători. Instanța consideră carantinarea acestuia nelegală și netemeinică

Arestarea medicală a președintelui CJ Giurgiu, desființată de judecători. Instanța consideră carantinarea acestuia nelegală și netemeinică
Galerie Foto Motivare devastatoare a Judecătoriei Giurgiu împotriva măsurilor instituite de Direcția de Sănătate Publică Giurgiu împotriva președintelui Consiliului Județean Marian Mina. Acesta a fost plasat, pur și simplu...

Guvernul a prins „soldurile”: își cumpără măști la jumătate de preț față de cele pentru persoanele vulnerabile

Guvernul a prins „soldurile”: își cumpără măști la jumătate de preț față de cele pentru persoanele vulnerabile
Galerie Foto Membrii Palatului Victoria și-au asigurat stocurile necesare de măști de protecție facială, pentru două luni, de la o companie pe care premierul Ludovic Orban a vizitat-o la debutul stării de alertă și care,...

Judecătorii eliberează primii pacienți „arestați” în spitale

Judecătorii eliberează primii pacienți „arestați” în spitale
Galerie Foto Cel puțin trei judecătorii, din trei județe diferite, au dispus punerea în libertate a persoanelor carantinate ilegal, prin decizii ale Direcției de Sănătate Publică, motivarea hotărârilor instanțelor fiind...

După scoaterea vezicii biliare, omul poate mânca orice

După scoaterea vezicii biliare, omul poate mânca orice
Galerie Foto Mulţi oameni şi-au găsit un vinovat de serviciu pentru neplăcerile digestive: bila. Care este adevărul despre vezica biliară ne explică profesor doctor Nicolae Iordache, de la Spitalul „Sfântul...

Gheorghe Smeoreanu, autorul romanului „Regele și regina sistemului solar”: „Niciodată omenirea nu a citit cărți, a citit doar elita omenirii”

Gheorghe Smeoreanu, autorul romanului „Regele și regina sistemului solar”: „Niciodată omenirea nu a citit cărți, a citit doar elita omenirii”
Galerie Foto La începuturile democrației, scriitorul Gheorghe Smeoreanu devenea primul patron al unui ziar privat din România - Curierul de Vâlcea. De fel plimbăreț, ajuns în cele mai exotice locuri ale lumii, acesta își...

Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, preluată ilegal, scoasă la mezat la fel de ilegal

Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, preluată ilegal, scoasă la mezat la fel de ilegal
Exploatată zeci de ani de sindicatele apărute după 1990, Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava a fost lăsată în paragină. În loc să spună ce au făcut cu banii obţinuţi din activităţile desfăşurate...

Cel mai mare sector din București, filmat pentru serviciile secrete

Cel mai mare sector din București, filmat pentru serviciile secrete
Galerie Foto În toamna anului 2017, când, la nivelul societății românești, exista o dispută aprinsă cu privire la neconstituționalitatea protocoalelor de cooperare încheiate, în 2009 și 2016, de Parchetul General, DNA...

Campania de „pîrjolire” a turismului românesc

Campania de „pîrjolire” a turismului românesc
Secretarul de stat pentru Turism, Emil-Răzvan Pîrjol, a reușit, în timp record, să distrugă tot ce s-a făcut bine în ultimii ani pentru industria ospitalității. În timp ce Pîrjol se filmează pe șalupă,...

Lovitură de la justiție pentru Binomul Coldea-Kovesi, în dosarul în care este judecat soțul șefei DIICOT

Lovitură de la justiție pentru Binomul Coldea-Kovesi, în dosarul în care este judecat soțul șefei DIICOT
Galerie Foto Toate probele obținute de DNA, în 2015 și 2016, în baza colaborării fructuoase cu Serviciul Român de Informații, în dosarul “Carpatica”, în care, pe lângă Angela Toncescu, a fost trimis în judecată și...

Dublu exclusă din magistratură, Camelia Bogdan și-a făcut pierduți 245.000 de euro

Dublu exclusă din magistratură, Camelia Bogdan și-a făcut pierduți 245.000 de euro
Galerie Foto Grupul de Investigații Politice dezvăluie că, din conturile judecătoarei Camelia Bogdan, exclusă de două ori din magistratură, au dispărut, pur și simplu, 200.000 de euro. “Jurnalul” a descoperit, însă, c

Autostrăzile sunt în pană de ingineri. Absolvenții de Construcții, momiți cu salarii de 4.500 lei net

Autostrăzile sunt în pană de ingineri. Absolvenții de Construcții, momiți cu salarii de 4.500 lei net
Galerie Foto S-a pornit un adevărat heirup pe şantierele patriei, iar CNAIR face angajări, în anul electoral 2020, dar drama lucrărilor nefinalizate la timp continuă. Mai-marii CNAIR recunosc că sunt la mâna constructorilor...

La fracturile de claviculă nu se poate pune ghips

La fracturile de claviculă nu se poate pune ghips
Recent, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a căzut în casă pe o podea spălată şi udă, traumatism nu de mare violenţă, dar totuşi i s-au fracturat glezna şi clavicula. A trebuit să fie...

Legea carantinei și izolării – neconstituțională, încalcă libertatea persoanelor și îngrădește accesul la justiție

Legea carantinei și izolării – neconstituțională, încalcă libertatea persoanelor și îngrădește accesul la justiție
Galerie Foto APADOR-CH, una dintre organizațiile neguvernamentale care activează în domeniul apărării drepturilor omului care a participat la negocierile din Parlament, a identificat cel puțin șapte hibe pe care legea...
Serviciul de email marketing furnizat de