x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Premiera - Delta de cinci stele

Premiera - Delta de cinci stele

de Alexandru Nastase    |    01 Iul 2005   •   00:00
Premiera - Delta de cinci stele

Singurul complex hotelier ecologic de cinci stele din Romania a fost inaugurat in Delta Dunarii. Investitia de aproape 8 milioane de dolari va aduce in Rezervatia Biosferei numai turisti de lux. Turismul ecologic este o premiera pentru Romania.

Compania Christian Dior isi trimite cei mai mai de vaza reprezentanti in acest sfarsit de saptamana in Romania, in Delta Dunarii, pentru o reuniune foarte importanta despre strategia firmei. La mijlocul lunii iulie, o importanta companie de telefonie mobila va lansa pentru piata est-europeana unul dintre cele mai asteptate modele. Tot in Romania si tot in Delta. Seful Bancii Mondiale a vizitat si el Delta, chiar la sfarsitul saptamanii trecute. La fel si lady Gabriella Windsor. In urmatoarele saptamani mai sunt asteptati diversi manageri, oameni de afaceri, fete regale si alte VIP-uri din toata lumea. Cu totii, preocupati si de comorile Deltei Dunarii, dar si de propriul confort - obligatoriu de cinci stele, vor trage in acelasi loc: un complex ecologic de cinci stele, inaugurat in luna mai langa Somova, la granita Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, primul de acest gen din Romania. Resortul a atras primul articol pozitiv despre Romania publicat de prestigiosul jurnal britanic The Independent in ultimii 15 ani.
LUX. Complexul de vile de cinci stele a costat aproape 8 milioane de dolari si este destinat turistilor cu foarte multi bani

VILE SI LUNCA. Un versant salbatic de pe malul complexului lacustru Somova Parches - o zona de lunca a Dunarii - s-a umplut de casute din lemn. Asezate pe trei randuri, sunt 30 de minivile din lemn, toate de cinci stele, mai sus este un centru cu restaurant, bar si sala de conferinte, iar mai jos, pe malul lacului, un debarcader de unde salupe rapide sau simple barci cu motor duc spre toate colturile Deltei turistii amatori de observat pasari, de vizitat peisaje de neuitat sau de simple plimbari. Piscina tocmai se finiseaza, iar alte investitii urmeaza sa fie facute in viitor. Fiecare dintre vile are doua camere (living si dormitor), hol si baie si diverse dotari, de la seminee la aer conditionat, de la televizor cu satelit la Internet. Au fost proiectate de celebra firma britanica Sagarchi, extrem de premiata pentru precedentele realizari in domeniu. Tot resortul a costat pana acum 7 milioane de dolari, iar pana cand va fi gata, vor mai fi investite alte cateva sute de mii.

IDEEA. Banii i-a dat omul de afaceri indian Diwaker Singh, sustinut de Ben Goldsmith si Michael Radomir (din familia Marks & Spencer), de Nicolae Ratiu si de Radu Georgescu. Totul a inceput in 1999, cand Singh era directorul unei companii de telefonie mobila din Romania si a fost invitat sa mearga un week-end in Delta, la pescuit. "Am fost la un hotel unde nu aveau suficiente barci, nu aveau destule persoane care sa conduca barcile, oamenii nu stiau sa explice prea bine unde suntem, ce pasari sunt cele din fata noastra. Am vazut pelicani, multe alte pasari frumoase, am citit apoi carti, am aflat mai multe despre Delta, am realizat extraordinarul potential turistic pe care il are Delta Dunarii. Si am decis sa vin si sa fac ceva in Delta", povesteste Singh. Spune ca a hotarat sa construiasca un "complex suta la suta ecologic, in afara Rezervatiei, pentru a evita impactul asupra mediului, un complex traditional, dar modern in care turistul sa simta natura si care sa fie foarte aproape de un spital si de surse de aprovizionare". Un resort pentru clienti de cinci stele, interesati sa vina si sa viziteze Delta timp de 8 ore, in soare si vant, dar care sa aiba tot confortul la intoarcerea in hotel.

PROIECTUL. Proprietarul povesteste cum a facut cateva schite de case, incercand sa deseneze cu cat mai mare exactitate ceea ce dorea sa faca la Somova. I-a aratat apoi schitele facute artitectului sau, la Londra, iar acesta, unul dintre cei mai apreciati in domeniu, le-a finisat. Constructorii au fost romani. "Am vrut sa arat ca se poate face ceva extraordinar cu lucruri facute in Romania. De aceea, 99% din ceea ce se afla in acest complex, fie ca e vorba de case, mobila, covoare, pahare, oglinzi, finisaje, este din Romania. Sigur, in unele domenii, am preferat sa folosesc produse consacrate la nivel mondial: televizoarele mele sunt Sony, masinile mele care aduc turistii la resort sunt Mercedes", povesteste omul de afaceri. Singh spune ca a organizat un concurs pentru constructori, iar fiecare din cei admisi a construit o casa pentru el pe terenul de la Somova. "Asa ne-am putut da seama ce retusuri mai trebuie facute. Am lucrat cu muncitori romani si totul a iesit pana la urma foarte bine. Constructiile propriu-zise au inceput spre sfarsitul lui 2003. Le-am terminat anul acesta pe 18 mai, iar pe 19 am avut primii turisti!" Aproape tot ce se afla in complex este facut in Romania. Omul de afaceri spune ca a facut cam 20.000 de kilometri prin toata tara pentru a vedea si apoi a selecta mobila, obiectele din ceramica si sticla, instalatiile si toate celelalte de care avea nevoie pentru resort. "Mobila este din Maramures, Ploiesti, Babadag, Bucuresti, paharele sunt facute la Turda, covoarele tot in Maramures, iar obiectele si vasele de ceramica, in Moldova", spune Singh. Mai sunt de sosit doar ultimele echipamente pentru sala de conferinte, in vreme ce vilele au fost finisate primele.

Diwaker Singh: "Romania e cel mai bine pastrat secret al Europei"

INCREZATOR. Diwaker Singh spune ca turismul de lux este foarte cautat la nivel mondial

Jurnalul National: De ce ati decis sa construiti acest resort in Romania?
Diwaker Singh: Sa va spun ceva: Eu locuiesc in Romania de aproximativ sapte ani si am investit in aceasta tara aproximativ 500 de milioane de dolari. Cred ca Romania este cel mai bine pastrat secret al Europei. Suntem in inima Europei, vom fi inima Europei. Aici exista un potential extraordinar, dupa parerea mea. In primul rand, exista oameni bine pregatiti si educati. Apoi, peisajele extraordinare: avem Delta, soluri bogate, peisaje unice, muntii.

Dar in acelasi timp sunt si multe probleme.
Lucrul acesta este partial adevarat. Eu am lucrat in 11 tari si peste tot sunt probleme de genul asta.

De ce ati ales sa faceti un complex ecologic la marginea Rezervatiei si nu un hotel de lux in mijlocul Deltei?
Ei bine, Delta Dunarii nu este un loc pe care sa-l vizitezi alaturi de un grup numeros. E nevoie de liniste, de barci putine, de un ghid bun care sa-ti explice exact ce vezi. Deci, un hotel mare nu isi avea locul. Apoi, ce faci in mijlocul Deltei daca un turist pateste ceva, sufera un atac de cord, de exemplu? Cateva ore, pana soseste un elicopter, nu ai practic ce sa faci, esti legat de maini si de picioare. Altceva, o constructie in mijlocul Rezervatiei ar fi produs un impact mult mai mare asupra mediului decat produce aici. Cred ca e singurul concept care se potriveste acestei zone.

TERENUL DE LA SOMOVA
Initial, Singh spune ca in 2002 a inceput sa caute un teren de vanzare. L-a gasit in apropierea localitatii Nufaru, pe Bratul Sf. Gheorghe. Totusi, la scurt timp, angajatii sai au descoperit un teren pe drumul care leaga Somova si Parches. Este versantul unui deal, catre Lacul Somova-Parches, o zona de lunca aflata in apropierea Dunarii. Nu e nici un zgomot, iar peisajul este interesant. Clienti englezi care au vizitat resortul au spus chiar ca li se pare ca se afla la capatul lumii. Nu e chiar capatul lumii, dar e capatul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Terenul nu se afla formal in Rezervatie si a fost concesionat de la Primaria din Somova, pentru 49 de ani, cu optiune de prelungire pentru inca 49.

PROMOVARE
Sigur pe investitia sa, omul de afaceri spune ca nu va incerca in nici un fel sa promoveze complexul, tocmai pentru ca e unul exclusivist, care nu se adreseaza oricarui turist. Crede ca 90% din cei care vor veni vor fi auzit de complex de la cei care au mai fost si s-au simtit excelent. Singh spune ca va lucra cu operatori internationali din turism, care vor face rezervarile. De asemenea, resortul va beneficia de sprijin din partea unor puternice organizatii internationale, care se ocupa in special cu protejarea sau cercetarea naturii, ca Royal Society for the Protection of Birds (Societatea Regala Britanica pentru Protectia Pasarilor). Complexul este inclus si pe lista Small Luxury Hotels of the World (Micile hoteluri de lux ale lumii), o prestigioasa companie la care sunt afiliate 300 de hoteluri de lux de mici dimensiuni din toata lumea. Resortul de la Somova este singurul din Romania inclus in aceasta lista si al treilea din Europa, dupa Cehia si Polonia.

PERSONAL CU ATITUDINE
Oamenii care lucreaza pentru resort au fost alesi cu grija, insusi Diwaker Singh supraveghind modul in care a fost selectat personalul. "Oameni tineri, nu neaparat cu experienta in domeniu, dar cu o atitudine pozitiva" - asa a fost creionat portretul-robot al candidatului ideal. Ce inseamna "atitudine pozitiva"? "A intelege faptul ca seful este clientul, nu patronul, si ca acel ale carui nevoi trebuie tratate imediat si cu profesionalism este turistul. Eu am un principiu dupa care ma ghidez in afacerile in domeniul turismului: PSP. Adica People (oameni) care trebuie sa fie pregatiti, profesionisti, seriosi, atenti. De aici deriva urmatorul pas, Service (Servicii) care automat devin de buna calitate, profesioniste si se ridica la standardele clientului. Iar asta conduce, bineinteles, spre Profit, pe care il obtii daca respecti acesti pasi.

PASARI
FOTOREPORTAJ - CLICK PE POZA
EXPEDITIE. Colonia de pasari de la Purcelu este apreciata de turisti
Pentru turistii iubitori de pasari se organizeaza foarte multe excursii pentru observatii in zonele in care sunt colonii. Turistii spun ce vor sa vada, responsabilii resortului intocmesc un program, dupa care acesta este executat intocmai. In general, se pleaca in grupuri foarte mici de la complex cu masina pana la pontonul de la Tulcea, apoi turistii sunt urcati in salupe rapide, cu care se pleaca in Delta. Ghizii sunt tot angajati ai resortului, in majoritate experti naturalisti, bine pregatiti si documentati despre flora si fauna din Delta Dunarii.

×