x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Premieră medicală mondială: O fetiţă româncă de 7 ani, bolnavă de o maladie genetică mortală – salvată printr-o procedură inventată de un... inginer mecanic israelian

Premieră medicală mondială: O fetiţă româncă de 7 ani, bolnavă de o maladie genetică mortală – salvată printr-o procedură inventată de un... inginer mecanic israelian

13 Mai 2012   •   10:32
Premieră medicală mondială: O fetiţă româncă de 7 ani, bolnavă de o maladie genetică mortală – salvată printr-o procedură inventată de un... inginer mecanic israelian

Fara sa fie ea insasi bolnava, o femeie din Romania a conceput doi copii suferind de aceeasi maladie genetica rara si mortala, care consta in incapacitatea organismului afectat de a produce celule sanguine. Accidentul este cu atat mai ciudat, cu cat cei doi copii -un baiat si o fata- erau frati vitregi, avand tati diferiti.

Dupa ce baiatul a murit la varsta de 7 ani, iar fetita suferea de aceeasi boala si parea condamnata, disperata mama a dus-o in Israel, unde a fost supusa, succesiv, la doua operatii de transplant de maduva osoasa, la un spital din Ierusalim, informeaza portalul ynetnews.com.

In pofida operatiilor si a mediului complet aseptic in care a fost tinuta fetita (careia nu i s-a dat publicitatii decat initiala prenumelui - B.), starea ei a continuat sa se inrautateasca si medicii erau la un pas de a se declara invinsi.

Totusi, in fata iminentei mortii pacientei lor, medicii au decis sa incerce asupra fetitei altfel condamnate, o procedura revolutionara, ce nu mai fusese incercata pana atunci, decat pe animale, de catre o companie din Haifa – Pluristem Therapeutics. Procedura consta in injectarea de celule stem fetale direct in musculatura pacientului.

Procedura a avut un succes deplin, fetita este vindecata si urmeaza sa se intoarca zilele acestea in tara, in satul ei natal.

Inventatorul revolutionarei proceduri medicale este un bunic, inginerul mecanic Zami Amerman, care spune ca succesul sau este datorat faptului ca gandeste in afara paradigmei stiintifice. 'Au ras de mine la inceput, dar, vedeti, am avut dreptate, totusi!', a declarat Amerman, cu satisfactie.

×