x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prigoana isi face aerodrom in Delta

Prigoana isi face aerodrom in Delta

de Alexandru Nastase    |    23 Noi 2006   •   00:00

Autoritatile dau o noua lovitura Deltei Dunarii. Desi teritoriul Rezervatiei este reglementat prin legi speciale ce interzic cu desavarsire investitiile cu impact ecologic major, la Sulina s-a dat verde pentru activitati incompatibile intr-o arie naturala atat de valoroasa. Omul de afaceri Silviu Prigoana a primit acceptul pentru amenajarea unui aerodrom, iar senatorul liberal Ion Basgan pentru un parc eolian.

MINA DE AUR. Delta Dunarii a reprezentat dupa Revolutie un obiectiv de maxim interes pentru afaceristii romani

Desi teritoriul Rezervatiei Deltei Dunarii este reglementat prin legi speciale, ce interzic activitatile cu impact ecologic major, Consiliul Local Sulina a adoptat o strategie proprie de dezvoltare a zonei, ignorand astfel legile in vigoare si politica Guvernului. Omul de afaceri Silviu Prigoana si senatorul liberal Ion Basgan sunt doi dintre investitorii in pamantul Deltei.

Consiliul Local Sulina a adoptat recent doua hotarari prin care aproximativ 1000 de hectare au fost trecute in domeniul privat al orasului.

FARA REACTIE. Hotararile vizeaza terenuri situate intre Golful Musura si digul de protectie din zona Pod Cordon (in nordul orasului) si intre zona dintre dig Cordon Litoral si plaja orasului Sulina (in partea de sud, spre Sfantu Gheorghe). Unele dintre aceste terenuri sunt in zone inundabile. In functie de cereri, terenurile urmeaza sa fie vandute, concesionate sau inchiriate catre societati comerciale, pentru derularea unor activitati in conflict cu normele stricte de protectie din Rezervatie. Reactia Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este inexistenta. Guvernatorul-gunoier Paul Cononov (membru al aripii pro-Tariceanu a PNL Tulcea) nici macar nu raspunde la telefon. Singurul care a reactionat este prefectul Chirica Lefter. Prefectul a afirmat, dupa ce a evaluat hotararile luate de consilierii locali ai orasului Sulina, ca va cere anularea deciziilor in contencios administrativ. "In hotararea care vizeaza trecerea suprafetei de 1.000 ha, m-am uitat in documentatie si am vazut o firma din Bucuresti, care le cere consilierilor locali din Sulina sa puna instalatii eoliene dintr-un capat in altul al plajei. Probabil ca este o manarie. Eu, la prima vedere, cred ca voi cere anularea hotararilor, pentru ca orice actiune care se intampla in teritoriul administrat de ARBDD trebuie sa aiba un aviz al acestei institutii, chiar si daca este vorba despre teren privat", a declarat prefectul Chirica Lefter.

EOLIENE LIBERALE. Primul proiect de la Sulina: un parc eolian. Si asta in conditiile in care zona este tranzitata anual de zeci de mii de pasari. Un proiect similar inceput la Baia, in inima Dobrogei, a starnit protestele ecologistilor, care au aratat pericolul pe care eolienele in reprezinta pentru pasari. Firma SC Multicom Dubatti SRL, in care senatorul liberal de Teleorman Ion Basgan detine 57,5% din actiuni, a solicitat "cumpararea terenului in suprafata de 1.000 de hectare, situat in zona de coasta a Marii Negre, in vederea realizarii unei ferme eoliene pentru producere si furnizare de energie electrica". Cererea a fost aprobata dupa cateva zile, desi nu se stie nimic despre valoarea investitiei, despre studiile de impact ecologic necesare pentru o astfel de activitate. Lasand la o parte faptul ca orice activitate ce urmeaza sa se desfasoare in perimetrul rezervatiei trebuie sa aiba acordul ARBDD, planurile sunt departe de a fi in concordanta cu legislatia de mediu. Nota de fundamentare atasata la Hotararea 162 a Consiliului Local Sulina arata ca, "prin cererile inaintate de catre SC Multicom Dubatti SRL Bucuresti, se solicita stabilirea si aprobarea unui amplasament pe teritoriul administrativ al orasului Sulina, destinat realizarii unor parcuri eoliene menite sa proceseze forta vanturilor din zona, in vederea obtinerii de energie electrica. (...) Transmiterea acestor terenuri in folosinta potentialului investitor, fie prin vanzare, fie prin concesionare sau inchiriere, este posibila numai in conditiile in care terenurile in cauza apartin domeniului privat al orasului Sulina. In aceste conditii este necesar sa se procedeze la trecerea terenului din domeniul public al orasului Sulina in domeniul privat al orasului". Societatea chiar se angajeaza printr-un protocol ca, daca hotararea va ramane in picioare, sa furnizeze energie electrica la "pret referential" orasului Sulina.

AERODROM. Alta hotarare prevede aprobarea inchirierii prin licitatie publica a terenului in suprafata totala de 25 de hectare, din intravilanul Sulina, zona de izlaz. Aceasta "in vederea realizarii unui aerodrom pentru aeronave usoare si ultrausoare si a unei constructii provizorii cu destinatia de hangar pentru aeronavele in cauza". Firma SC Aerosal SRL Bucuresti, in care e implicat Silviu Prigoana, a solicitat Primariei Sulina aprobarea acestei investitii, primind acordul total. Nota de fundamentare arata: "Obiectivele proiectului, propuse de solicitanta, se refera la realizarea si amenajarea unei piste de decolare-aterizare, la realizarea si amenajarea unui heliport si la realizarea si amenajarea unui hangar cu platforma tehnica". Justificarea initiatorilor proiectului de hotarare a fost ca "dezvoltarea acestui tip de servicii de transport poate conduce la dezvoltarea turismului de week-end si la atragerea unor turisti cu potential financiar, care, atrasi de zona si avand la indemana un sistem de transport adecvat, pot fi interesati chiar si de realizarea unor investitii".

PROIECT
"Obiectivele proiectului, propuse de solicitanta, se refera la realizarea si amenajarea unei piste de decolare-aterizare, la realizarea si amenajarea unui heliport si la realizarea si amenajarea unui hangar cu platforma tehnica"
Nota de fundamentare privind aprobarea hotararii 167 a Consiliul Local Sulina

REACTIE
"In hotararea care vizeaza trecerea suprafetei de 1.000 de ha, m-am uitat in documentatie si am vazut o firma din Bucuresti, care le cere consilierilor locali din Sulina sa puna instalatii eoliene dintr-un capat in altul al plajei. Probabil ca este o manarie. Eu, la prima vedere, cred ca voi cere anularea hotararilor, pentru ca orice actiune care se intampla in teritoriul administrat de ARBDD trebuie sa aiba un aviz al acestei institutii, chiar si daca este vorba despre teren privat"
Chirica Lefter
prefect de Tulcea

PRECEDENTE
Nu este prima data cand in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii apar controverse referitoare la felul in care este dat terenul. Un proiect de sosea Tulcea - Sulina a fost respins in urma cu cativa ani de guvernatorul de atunci, Virgil Munteanu, din cauza impactului de mediu. Plaja de la Sulina ar fi trebuit transformata in complex turistic de lux, sute de tone de balast urmand a fi folosite, conform proiectului, numai pentru fundatii. Asta desi acolo creste volbura de nisip, specie ce se gaseste pe lista rosie a plantelor aflate pe cale de disparitie. Virgil Munteanu a sesizat atunci PNA in legatura cu aceasta afacere, iar proiectul a fost stopat. Terenurile de pe Grindu Chituc, zona extrem de valoroasa din sudul Rezervatiei, au fost luate la ochi pentru doua proiecte majore de infrastructura: o statiune si un cartier de vile. Actualul guvernator, Paul Cononov (foto) (fost administrator al unei firme de gunoaie), nu a luat inca masuri concrete.

PRIGOANA: "EU AM DEPUS O CERERE"
Contactat telefonic, Silviu Prigoana (foto) a confirmat implicarea sa in proiectul aerodromului din Delta, dar sustine ca nu se va construi nimic. "Pista va fi pasunea de langa oras, fiindca nu e nevoie de amenajari pentru avioane mici si elicoptere. Eu am depus o cerere la Sulina, nici nu stiam ca a fost deja aprobata. Este o investitie pentru a aduce turisti in zona, nu stiu de ce se face atat tam-tam. Am avut oferte de a investi in Bulgaria, pe litoral, si poate chiar am sa fac asta daca aici nu sunt lasat", a spus Silviu Prigoana. Omul de afaceri nu a dorit sa comenteze afirmatiile prefectului de Tulcea.
×
Subiecte în articol: special zonă prigoana sulina realizarea