x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prima generaţie de bebeluşi drogaţi cu etnobotanice. Născuţi în sevraj

Prima generaţie de bebeluşi drogaţi cu etnobotanice. Născuţi în sevraj

de Alina Turcitu    |    05 Aug 2011   •   05:25
Prima generaţie de bebeluşi drogaţi cu etnobotanice. Născuţi în sevraj

Nici macar cand a ramas gravida n-a reusit sa se lase de droguri. Era cu burta la gura si tremura de placere numai cand se gandea la urmatoarea doza. Sa-i spunem Maria. Bebelusul ei s-a nascut direct in sevraj, la Maternitatea Polizu din Capitala. Dadea continuu din maini si din picioare, intra in convulsii, isi freca mainile si pumnii pana la carne vie, nu plangea, ci tipa. Pulsul i-o lua razna, asa cum i se intampla si mamei, atunci cand intra in sevraj.

"Nu-i nimic, e putin nelinistit, o sa-i treaca. Asa faceam si eu cand eram mica', a spus senina mama, cand doctorii i-au aratat fatul prima data. Cand a intrat in spital sa nasca, nici nu i-a anuntat ca e dependenta de droguri. Doctorii au descoperit asta intamplator, cand i-au facut analizele. Ca sa-l salveze pe prunc, medicii l-au tinut in spital mai multe luni, in perfuzii. Nici macar nu putea sa manance ca toti bebelusii, ca varsa tot pana se deshidrata. Laptele praf i-l preparau mai des si mai putin decat celorlalti copii, sa nu-l vomite. Mama avea si ea lapte, dar degeaba, ca al ei continea urme de droguri. Daca l-ar fi alaptat ea, n-ar fi facut decat sa-si drogheze copilul in continuare.

Il monitorizau continuu, o data la patru – sase ore ii faceau o evaluare, iar un cadru medical era blocat uneori chiar cu orele, ca sa tina copilul in brate in timpul crizelor. La contactul cu un alt trup uman, beblusul se mai linistea, dar in scurt timp iar dadea in convulsii.

Norocul Mariei a fost familia: parintii, oameni avuti, au ajutat-o sa se lase de droguri la momentul acela si intr-un final doctori i-au salvat si bebelusul. Au parasit maternitatea impreuna, mama si copil, dar in acest moment pe mama nu o mai monitorizeaza nimeni. In plus, exista riscul ca, desi salvat, bebelusul sa ramana cu sechele pe viata.

Chiar si asa, copilul Mariei a fost mai norocos decat altii, care nu au raspuns la tratament si au murit. Au tinut-o o ora, doua, continuu, in convulsii, pana cand nu li s-a mai oxigenat creierul.

14 ani, cea mai tanara mama de la Polizu care si-a nascut copilul in sevraj
Astfel de cazuri medicii de la Maternitatea Polizu primesc in fiecare an. Daca pana acum, medicii descopereau gravide dependente de heroina, cocaina sau alcool, acum au aparut si mamele consumatoare de etnobotanice. Au avut si cazuri cand copilul a murit din cauza drogurilor chiar in burtica mamei. Alteori mama naste fatul si a doua zi fuge din spital, iar doctorii nu-i mai dau de urma. In orice caz, nimeni nu urmareste ce se intampla cu copiii supravietuitori, dupa ce ajung acasa cu mama. Cea mai tanara mama care a nascut un copil in sevraj la Polizu a avut 14 ani.

"Medical, vorbim despre sindromul de sevraj si in cazul de fata el este innascut. Este ca si cum bebelusul a consumat el droguri tot timpul si dintr-o data s-a vazut fara. El este, de fapt, intr-o situatie disperata. De regula, pe o mama dependenta de droguri mai puternice o citesti dupa vene, unde s-a injectat. Insa de una consumatoare de etnobotanice nu prea iti dai seama imediat, ca n-ai cum. Vedeti, dependenta de droguri trece peste instinctul matern', a declarat pentru Jurnalul Doina Broscauncianu, medic primar la sectia de neonatologie a Maternitatii Polizu.

Cel mai greu de depistat: gravidele dependente de etnobotanice
Alti copii cu mame toxicomane s-au nascut prematur ori sub limita de greutate (sub 2,5 kilograme), cu malformatii, cu manifestari neurologice sau hiper-agitati. Altii au primit boli grave de la mama. "Ni s-au nascut copii cu SIDA, cu sifilis, cu hepatita B sau C, dar si cu asocieri: sifilis combinat cu sevraj sau SIDA combinata cu sevraj', adauga medicul.

Numai cat am stat la interviu cu doamna doctor am mai aflat de un caz proaspat. "Tocmai acum am mai descoperit inca o mama dependenta aici, in spital. Asteapta sa nasca dintr-un moment intr-altul', ne-a anuntat asistenta. Am vrea sa o cunoastem pe mama, dar doamna doctor zice ca i-am incalca drepturile de pacient. Oricum, pana in momentul de fata, cadrele medicale n-au stiut ca si mama aceasta e toxicomana. "Majoritatea, desi gravide, nu merg la consultatiile de rutina, asa cum merge orice gravida, asa ca nu apar in evidente ca fiind consumatoare. Ele se tem de consultatii ca sa nu fie depistate si sa-si poata lua drogurile in continuare. La consumatoarele de etnobotanice, de pilda (mai greu de depistat), suspiciunile noastre apar atunci cand vedem ca vin singure sa nasca si nu le viziteaza nici un membru al familiei. Un bun prilej sa se lase ar fi nasterea in sine, iar unele chiar o fac, altele nu. Ba chiar continua sa se drogheze si dupa ce nasc', mai spune medicul Doina Broscauncianu.

Majoritatea gravidelor sunt ori foarte sarace, ori vin din familii dezorganizate. Exista, insa, si toxicomane din familii bune. Insa pentru multe dintre mamele care-si nasc copiii direct in sevraj, spitalul este prima institutie din viata lor careia ii calca pragul.

Mentionam ca in acest moment nu se stie cu exactitate cate gravide toxicomane exista in Romania, nici cati bebelusi s-au nascut gata drogati si nici cati au murit din cauza drogurilor din sange. Nu am inteles de ce, dar chiar si medicii din Maternitatea Polizu s-au ferit sa ne ofere cifre exacte si cazuri bine conturate.

×
Subiecte în articol: droguri sevrajul etnobotanice drogati