Elevii Colegiului "Mircea cel Batran" din Constanta s-au straduit ieri, cu mic, cu mare, sa nu intarzie de la prima intalnire cu scoala din acest an. Fiecare a ajuns cum a putut - unii cu taxiul, altii, mai dotati, cu masina lor, altii adusi de catre un adult sau... cu motorul.
INVATAMANT
Elevii Colegiului "Mircea cel Batran" din Constanta s-au straduit ieri, cu mic, cu mare, sa nu intarzie de la prima intalnire cu scoala din acest an. Fiecare a ajuns cum a putut - unii cu taxiul, altii, mai dotati, cu masina lor, altii adusi de catre un adult sau... cu motorul.
Agitatie, zarva mare, claxoane, motoare ambalate, flori, pupaturi si apoi o incursiune pe la terasele din apropiere - asa s-ar putea caracteriza prima zi de scoala a anului 2005-2006 la Colegiul National "Mircea cel Batran" Constanta. Si un spectacol cu muzica, dansuri populare si alte cantari din repertoriul national si international sustinut tot de elevi ai liceului, insa doar pentru cei care au avut rabdare si chef sa ramana spectatori. Ceilalti elevi, si ei cu veleitati de vedete, s-au dat si ei in spectacol, dar nu in curtea liceului, ci in parcarea acestuia.
VACANTE AFARA. La Colegiul National "Mircea cel Batran", festivitatea de deschidere a anului scolar a inceput la o ora rezervata "boierilor", 9:30. Si asta pentru ca trecerea de la diminetile relaxate de vacanta la programul matinal si tumultos de scoala sa nu fie prea brusca. Elevii s-au prezentat la careu linistiti, pentru ca stiau ca, macar in prima zi de scoala, nu vor fi chinuiti si cu ore de curs. Micsorarea vacantei cu trei zile nu i-a afectat prea mult pe elevii constanteni. "M-am trezit de dimineata cam greu si cu o oarecare parere de rau dupa vacanta, dar ma bucur ca m-am intalnit cu colegii, mai ales ca nu i-am vazut toata vara", imi spune o eleva in clasa a X-a.
Imbratisari, lacrimi, emotii... "Cum a fost in Germania?"... Schimb de impresii despre excursii, calatorii... sau telefoane nou-achizitionate de ultima generatie. Suspine de admiratie in fata unor ceasuri de marca placate cu aur. Comentarii despre vechi colege... si despre colegele cele noi, etalari de haine si de camere foto digitale, demonstratii cu motoare... cam asta a fost atmosfera din prima zi de scoala la Colegiul National "Mircea cel Batran".
BUCHETE DE ORHIDEE. Sentimentele elevilor in prima zi de scoala sunt aceleasi de generatii: nostalgia dupa vacanta, dar si incantarea revederii unor colegi si, de ce nu, chiar si a unora dintre profesori. Chiar daca ieri nu s-a intrat in clase, liceenii au venit inarmati cu buchete de flori din cele mai variate. De la aranjamente multicolore cu flori de camp pana la adevarate ikebana cu orhidee si alte plante exotice. In floraria din imediata vecinatate a liceului nu mai era decat un fir de orhidee: "Nu am stiut ca incepe scoala pe 12 septembrie", imi spune cu o oarecare parere de rau patroana. "Oricum, copiii astia sunt intr-o vacanta continua", isi da cu parerea sotul acesteia. "Ii vezi ca vin la scoala, dar ei continua cursurile pe terasa." "Dar cum, «Mircea» e un liceu de prestigiu, au foarte multe rezultate dintre cele mai bune!", incercam sa le tinem apararea. "Ei, doamna, da, unii intr-adevar au rezultate exceptionale, dar altii... au parintii bani", continua omul. "Dar cat costa un buchet de flori?", intrebam noi curiosi, privind la un pretentios aranjament ce se desavarsea in fata mea. "Pai, orhideele sunt la pret de angro - 650.000 lei firul", ma lamureste autoarea aranjamentului.
PARCAREA PLINA. La ora 10:00, cu greu mai gaseai in fata liceului un loc unde sa-ti lasi masina |
Citește pe Antena3.ro
REZULTATE EXCELENTE
Liceul "Mircea" este cel mai vechi si mai renumit liceu al Constantei, directorul acestuia, in speach-ul de deschidere, mentionand cu mandrie ca rezultatele obtinute l-au promovat pe locul 2 pe tara. Acest liceu face parte din elita liceelor invatamantului secundar romanesc inca din anul 1928, cand s-a si inaugurat cladirea in care functioneaza si in prezent. L-au promovat in randul elitelor rezultatele obtinute de-a lungul anilor de catre elevii sai. Dupa anii â90, ponderea admisilor in invatamantul superior este de 95%-98%, iar numarul premiilor la olimpiadele nationale a ajuns la 20-30 anual, conform statisticii interne a liceului.
ISTORICUL LICEULUI
La 1 septembrie 1896 s-a infiintat gimnaziul clasic de baieti. In 1911 se transforma in liceu cu sectie moderna, urmand ca dupa doi ani sa se introduca si o sectie reala in profilul liceului. La 13 octombrie 1923 s-a pus prima piatra la temelia actualului Colegiu National "Mircea cel Batran", iar in 1928 se inaugureaza noua cladire a liceului. In timpul primului razboi mondial, in cladirea liceului s-au suspendat cursurile, aceasta devenind spital militar. Cursurile s-u reluat abia in 1923, deoarece razboiul si lipsa de fonduri si-au pus amprenta pe liceu, lasandu-l in ruina. "Criza economica, apoi cel de-al doilea razboi mondial aduc ani grei peste «Palatul cultural» al Dobrogei, cum a fost supranumit in presa. Localul fusese ocupat, in toamna lui 1944 , de Armata sovietica. Cursurile se vor tine (pana in 1958, vara) dupa-amiaza, in localul actualului liceu «M. Eminescu». Alti fosti elevi vor pleca pe front, fara a se mai intoarce: Chiriac Mitica, Emil Niculescu, Joca Alexe, Gh. Ghinea, Gh. Lupescu, Sandu Coja (promotia 1934 )" (extras din istoria liceului). Dupa 100 de ani de la infiintare, in 1996, i se acorda titlul Colegiul National "Mircea cel Batran". Colegiul dispune de doua imobile cu 29 sali de clasa, 14 laboratoare, o biblioteca cu 25.000 de volume, sala de sport de 500 mp, sala de fitness, doua cabinete medicale, cabinet stomatologic, cabinet de consiliere psiho-pedagogica, sala de festivitati, retea locala de 80 de PC-uri, trei laboratoare de informatica.