Analista pentru Romania Joan Hoey, de la publicatia Economist Intelligence Unit, a declarat ca era de asteptat sa fie niste rezultate foarte apropiate la votul pentru Parlament si, de asemenea, in cursa prezidentiala, desi rezultatele arata ca tara este puternic divizata, chiar la jumatate.
CARMEN VINTILA
|
PREVIZIUNE. In opinia analistului de la Economist Intelligence Unit, era de asteptat ca alegerile sa fie foarte stranse
|
Preluata de Rador, Hoey a precizat ca PSD are un mic avantaj in Parlament, dar turul doi al prezidentialelor a adus surprize, pentru ca Traian Basescu a reusit sa-si sporeasca sprijinul fata de primul tur. Totodata, analista considera ca echipa lui Basescu a facut o treaba buna, apropiindu-si electoratul, in special in Bucuresti.
PRINCIPALELE DIRECTII. Intrebata care vor fi principalele directii pentru Romania, Hoey a precizat ca tema principala a urmatorilor ani este aderarea la Uniunea Europeana in 2007 si ca in acest sens sunt multe de facut, indiferent ce partid vine la guvernare in urmatorii doi ani. Hoey a mai spus ca sunt multe de facut in domeniile subliniate de Comisia Europeana in ultimul raport anual, si anume continuarea restructurarii si privatizarii industriei, in domeniul energiei, in domeniul politicilor concurentei, al reformei cerute in domeniul judiciar si al administratiei.
INVESTITORII STRAINI. Referitor la reactia marilor creditori internationali si a investitorilor straini, Joan Hoey nu crede ca vor fi schimbari mari daca va fi un guvern constituit de Alianta D.A. Ea a precizat ca exista un acord stand-by cu FMI, care expira la jumatatea lui 2006 si nu crede ca se va schimba ceva aici, pentru ca, indiferent ce guvern va veni, va trebui sa implementeze acest program in urmatorii ani. "Deci, cred ca imediat ce guvernul va fi constituit, reprezentantii FMI si ai Bancii Mondiale vor avea propriile reuniuni si vor continua pe baza aceleiasi agende", a spus Hoey.
STABILITATEA GUVERNARII. Pe de alta parte, Hoey considera ca va fi foarte importanta pentru Romania stabilitatea guvernarii in special pentru sarcinile pe care tara le are de indeplinit in urmatorii doi ani. Hoey a mai precizat ca, indiferent de coalitia care va forma guvernul, ea crede ca perspectiva este mai putin stabila decat inainte, pentru ca, daca o alianta intre PNL, PD si probabil umanistii ar forma un guvern minoritar, ei vor trebui sa se bazeze in Parlament pe etnicii unguri si de asemenea pe independenti, pentru a avea majoritatea. Va creste astfel potentialul aparitiei de diferende intre coalitia D.A. si partidele pe care se va baza in Parlament si deci o potentiala lipsa de coeziune, dificultati in formularea si implementarea politicii lor. Pe de alta parte, Hoey considera ca daca PSD va fi sa formeze guvernul, membrii partidului se vor afla intr-o situatie mai slaba decat in vechea legislatura pentru ca au o majoritate mult mai redusa. Analista a mai spus ca, daca PSD ar forma o coalitie guvernamentala cu PUR, etnicii unguri si cu sprijinul independentilor, ar beneficia de o majoritate redusa si va exista oricand posibilitatea unui vot de neincredere, deci posibilitatea unor alegeri anticipate sau ca guvernul sa aiba probleme serioase este mai mare de acum inainte comparativ cu perioada 2000-2004, desi era si atunci un guvern minoritar.