x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Privatizarea cercetării, blocată din Cipru

Privatizarea cercetării, blocată din Cipru

de Dan Constantin    |    20 Aug 2007   •   00:00
Privatizarea cercetării, blocată din Cipru

Privatizarea Institutului de Tehnică de Calcul şi a Institutului de Cercetări şi Proiectări Electrotehnice este in impas. ONT Carpaţi, cu proprietari discreţi din Cipru, a blocat acţiunile statului la cele două institute pentru o datorie de circa 3 milioane de euro, dintr-un proces cu o vechime de 15 ani. ITC şi ICPE au o zestre imobiliară de circa 30 milioane de euro ştiută de ministrul Atanasiu.

Afacere - privatizarea ITC şi ICPE, oprită pentru o datorie AVAS către ONT Carpaţi

ONT Carpaţi, ajunsă in proprietatea unor ciprioţi, este pe cale să devină o mare firmă de cercetare ştiinţifică. Prin executor judecătoresc, ONT Carpaţi a pus poprire pe acţiunile deţinute de AVAS la Institutul de Tehnică de Calcul şi Institutul de Cercetări şi Proiectări Electrotehnice.

Instituţia condusă de Teodor Atanasiu a fost făcută şah-mat, intr-un mod suspect de penibil, de o firmă cu proprietarii ascunşi după legile paradisului fiscal cipriot. Cum au evoluat evenimentele care au luat o intorsătură scandaloasă in chiar ziua de Sfănta Maria? Sunt două poveşti care merg pe drumuri complet diferite, dar unite de măna unui păpuşar dibaci.

PRIVATIZARE CU SCĂNTEI. In urmă cu mai bine de jumătate de an, AVAS, ca deţinător al pachetului majoritar de acţiuni la ITC, a anunţat scoaterea la privatizare a institutului. După precedentele eşecuri in privatizarea unităţilor de cercetare, cei din ITC au devenit circumspecţi că vor putea scăpa de liota de agenţi imobiliari, deghizaţi brusc in mari susţinători ai progresului ştiinţific. Directorul institutului, dr ing. Grigore Popescu, a propus instituţiilor statului o serie de măsuri coerente care ar putea sta la baza unor privatizări in interesul cercetării şi al păstrării fondului de cadre super calificate in ţară.

Străngeri de mănă, aplauze, felicitări şi... mai vorbim. Astfel poate fi sintetizat efortul conducerii institutului pentru imbunătăţirea legislaţiei de privatizare a cercetării romăneşti. Ea a rămas tot in zona gri-cenuşie a interpretărilor defavorabile cercetătorilor, autorităţile stănd la adăpostul unei legi care s-a dovedit imperfectă, dar bună pentru servirea clientelei şpago-politice.

Mai mult, AVAS a dat chiar un comunicat in care se arăta vexată de o campanie de presă (!!) declanşată de Grigore Popescu. Aşadar, orice critică, orice sugestie făcută pentru corectitudinea procesului de privatizare deveneau delict de opinie.

SANCŢIUNI. Evident, in cursa pentru privatizare s-a inscris şi PAS-ul de la ITC, ştiind că lupta se va da nu cu somităţi in domeniul tehnicii de calcul, ci cu samsarii imobiliari. Amplasarea institutului in zona Pipera Floreasca s-a transformat intr-o pacoste pentru cei care au stat toată viaţa cu nasul in cărţi şi intr-o mină de aur amuşinată de speculatori.

Ştiindu-l colţos pe Grigore Popescu, dl Atanasiu a dat ordin să-l schimbe din funcţia de director general, abia această decizie fiind un scandal de presă, inteligentul ministru punănd in consiliul de administraţie un subinginer reformat din armată in locul unui academician.

In apărarea institutului, o emblemă a cercetării inginereşti in domeniul IT, au luat poziţii tranşante zeci de academicieni, profesori universitari, specialişti de renume care au adresat un memoriu premierului Tăriceanu şi preşedintelui Traian Băsescu, in care solicitau păstrarea profilului institutului şi protejarea lui de manevrele oculte.

FĂRĂ ECOU. "Căinii latră, caravana trece". Proverbul arab poate să stea ca frontispiciu pe AVAS, care l-a imbrăţişat ca prim principiu de funcţionare. După şase luni de la declanşarea privatizării, molcom s-au analizat cele zece oferte primite pentru ITC. Au fost reţinute cinci, intre care se află şi PAS-ul ITC. In opinia sindicatului cercetătorilor, AVAS iar a dat cu băţul in baltă la selecţia competitorilor. Iată căteva opinii dintr-un memoriu adresat de acest sindicat preşedintelui ţării.

"La selecţia ofertanţilor AVAS, din considerente pe care le intuim, nu a ţinut cont de condiţia impusă chiar de autoritate şi nici de aspectele legale. Astfel, AVAS a considerat calificaţi:

1. Consorţiul format din Felix IT, Amerilex SRL şi Sofnet Services SRL, in care primii doi sunt responsabili pentru aducerea Fabricii de calculatoare, odată fala industriei IT din Romănia, in stadiul de distrugere din momentul de faţă, iar al treilea este firma unui fost ministru ceauşist care a coordonat afacerea Megapower.

2. Consorţiul format din SC Transbordare Vagoane Marfă SA şi persoana fizică Roşu Dorin. SC Transbordare Vagoane Marfă SA activează in cu totul alt domeniu, cel al incărcării şi descărcării mărfurilor şi bagajelor, iar Roşu Dorin a activat in ITC ca inginer mecanic in urmă cu 17 ani, a plecat după 1990 şi apoi a revenit in ţară, unde s-a angajat intr-un post de funcţionar."

ICPE, ALTĂ ŢINTĂ IMOBILIARĂ. La 16 august, AVAS anunţă scoaterea la privatizare a Institutului de Cercetări şi Proiectări Electrotehnice (ICPE) Bucureşti. Comunicatul este sec: pachetul scos la vănzare - 62,1283% din acţiunile ICPE; metoda de privatizare este negociere cu selecţie pe bază de oferte tehnice; garanţia de participare - 15% din valoarea nominală a pachetului de acţiuni, respectiv 157.165,1 lei. Ar rezulta o valoare nominală de circa 1.000.000 lei a intregului pachet. Mai nimic, dacă ţinem seama de clădirile şi terenurile institutului, ochite şi ele de multă vreme de aceiaşi samsari imobiliari.

APAR PORTĂREII. Spuneam de două drumuri - două privatizări, ţinute in mănă de AVAS, ca mandatar al interesului statului romăn. Iată că ziua de Sfănta Maria poate să fie una de cotitură in existenţa celor două institute. La 15 august s-au prezentat şi la ITC şi la ICPE executorii judecătoreşti.

O adresă de poprire anunţă că Biroul Executorului Judecătoresc Cristian Miloş indisponibilizează acţiunile pe care debitorul AVAS le deţine la ITC şi respectiv ICPE.

Aceste acţiuni sunt declarate poprite in măsura necesară realizării obligaţiei de plată a următoarelor sume:

  • 2.058.102,66 euro cu titlul de debit;
  • 1.626.070,26 euro, dobănda aferentă perioadei 2.03.1992-31.08.2005;
  • 210.095,62 euro dobăndă aferentă perioadei 1.09.2005-15.05.2007.

Adresa a fost intocmită in urma cererii creditorului SC ONT Carpaţi SA.

PROCES DE 15 ANI. In 1992, SC ONT Carpaţi SA a chemat in judecată pe părăta Banca Romănă de Comerţ Exterior, SC Romtur, Astra Trading şi Ministerul Comerţului şi Turismului. Să reţinem că toate părţile in conflict juridic erau cu capital integral de stat. ONT Carpaţi susţinea că i-au fost luaţi banii din contul operat de BRCE pentru plata a 30 de autocare importate in folosul ITIA (Romtur). Intre timp, firmele fie s-au privatizat, fie au dat faliment sau sunt in lichidare. Au rămas să se judece pănă in timpurile de acum SC ONT, trecut in proprietatea unei firme din Cipru, cu acţionariat confidenţial, şi AVAS, ca urmaş al belelelor BANCOREX.

Procesul se tărăie prin instanţe, dar ONT Carpaţi, privatizată in 2000, pentru circa 3 milioane de dolari, a preluat şi activele şi pasivele.

Iată că acest proces cu autocarele o scoate din impasul financiar, firma fiind constant pe pierderi in ultimii ani. Interesant este că cineva a căştigat din jocul "alba-neagra" cu banii din conturile firmelor de stat, dar urma şmecheriilor s-a şters.

PERDANTUL AVAS. Marele administrator al acţiunilor statului a pierdut procesul cu ONT Carpaţi, dar nu a făcut nimic să se achite de obligaţiile la care l-a supus Justiţia.

Din luna iunie 2006, AVAS era debitor, dar nu rezultă că a mişcat un pai pentru a ieşi din această situaţie. Nu ştiau mai-marii instituţiei că suma datorată creşte cu fiecare zi de intărziere? Tocmai această lipsă de reacţie lasă să se intrevadă o inţelegere mutuală cu creditorul. Lăsaţi să se umfle datoria ca să puteţi executa o bucată mai mare din caşcavalul... statului.

Dl Atanasiu, care face spume la opiniile care nu-i convin, nu comentează situaţia de a fi executat ca rău platnic.

Executorul execută comanda

Vineri de la Biroul dlui Cristian Miloş (executorul judecătoresc angajat de ONT Carpaţi) am fost informaţi că in baza datoriei ei pot executa orice activ al AVAS. De ce ITC şi ICPE? Executorul nu ne dă detalii. Ne spune că putea bloca fără probleme conturile AVAS. Cum işi mai luau leafa administratorii averii statului? Să le plăngem de milă! Dl. Teodor Atanasiu (foto stănga), preşedintele Avas, a făcut uitată o datorie de 3.000.000 euro, dar nu a uitat să-l demită pe dr. ing. Grigore Popescu (foto dreapta), directorul incomod de la ITC.

Ca struţii

Vineri nu a putut nimeni de la AVAS să comenteze situaţia apărută in privatizarea celor două institute, practic blocată. "La ora 14:00 terminăm programul şi nu cred că poate să vă răspundă cineva" - ne-a liniştit o domnişoară naivă de la Biroul de Presă al AVAS.

Sperăm că dl Atanasiu & compania au avut un week-end liniştit. Săptămăna se anunţă furtunoasă.

×