x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Procuror stapan pe mosia altuia

Procuror stapan pe mosia altuia

de Veronica Micu    |    23 Mar 2004   •   00:00

Magistratul militar Vasile Stanca de la Parchetul de pe langa CSJ este acuzat de implicare intr-o inginerie funciara.

Intr-un deplin contrast cu extravaganta zonei rezidentiale din localitatea Butimanu, sare in ochi saracia lucie a taranilor. Nu de putine ori, acestia, in disperare, isi vand pamanturile pe nimic celor care vin de la Bucuresti. Alteori sunt, pur si simplu, trasi in piept. De fapt, in majoritatea comunelor Romaniei in care exista perspectivele unei dezvoltari urbanistice de amploare, tepele imobiliare se tin lant.




In jurul gardurilor care imprejmuiesc conacul lui Vadim Tudor din Butimanu, aidoma unei unitati militare, a rasarit o pepiniera de adevarati monstri de beton. Directori de regii descentralizate, magistrati, politisti si alte asemenea personaje si-au scos fara emotii banii din conturile lor de bugetari si au inceput sa „planteze" vile pe malurile lacului din Butimanu. Din ce in ce mai des, taranii isi pierd terenurile ca urmare a ingineriilor funciare comise de samsarii de pamant. Mecanismele sunt simple, iar constantele sunt mereu aceleasi: naivitatea sau saracia neputincioasa a taranilor si complicitatea unui primar dornic sa intemeieze niscaiva „prietenii" cu folos. In general, aceste cazuri se desfasoara nevazute de ochii opiniei publice. De aceea, tupeul teparilor creste.

Batranul si magistratul

Cazul familiei Chivu din Butimanu este generic pentru fenomenul la care ne referim. Oamenii ne-au reclamat ca au pierdut o suprafata de teren, fiind pacaliti pe fata de cateva personaje cu functii importante. Familia Chivu este proprietara de drept a unui teren in zona rezidentiala din Butimanu, situat chiar in vecinatatea lacului pe malurile caruia au inceput sa creasca vilele la care ne-am referit mai sus. Capul familiei, Marin Chivu, un batran in varsta de 80 de ani, a inceput inca de acum cativa ani un razboi de uzura pe holurile Primariei din Butimanu pentru a-si putea folosi propriul teren, mostenit de la tatal sau. Demersurile sale insa au inceput sa se loveasca de usile inchise ale alesilor locali. Suprafata de pamant, intinsa pe cca 2.000 mp, a fost ocupata abuziv de catre unul dintre grangurii nou-veniti in localitate, Vasile Stanca, procuror militar inspector la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie. La randul sau, Stanca este proprietarul casei ridicate pe pamantul familiei Chivu, dar nu si pe intreaga suprafata a acestuia. De fapt, de aici s-a nascut litigiul dintre familia batranului si inaltul magistrat de la Bucuresti. Numai ca batalia nu se desfasoara de pe pozitii egale.

Abuzul

Cu ceva timp in urma, familia Chivu a obtinut titlu de proprietate asupra terenului cu pricina, dar niciodata nu a putut sa se foloseasca de el, pamantul fiind ocupat abuziv de procurorul Stanca. Cu toate acestea, batranul a platit constiincios, in fiecare an, impozitele aferente. Dincolo de valoarea lui imobiliara ridicata, terenul reprezinta inca o sursa de venit pentru Marin Chivu, care mai degraba ii vede utilitatea agricola. Casa de vacanta a procurorului este cumparata de acesta de la un alt proprietar, care la randul sau a achizitionat-o pe vremea comunismului de la familia Chivu. In acea vreme, legea nu permitea ca o singura persoana sa detina simultan doua locuinte. De mentionat este insa ca obiectul vanzarii a fost doar casa plus iesirea la strada, nu intreg terenul. De altfel, actul de vanzare incheiat in perioada amintita intre familia Chivu si cumparatorul de atunci atesta clar acest lucru. In ciuda acestui fapt, magistratul Vasile Stanca, actualul proprietar al casei, foloseste terenul, desi detine un hectar de pamant in Butimanu, fiind improprietarit in baza unui certficat de revolutionar.

Presiunile

De la discutii mieroase pana la intimidari vadite, Vasile Stanca a incercat sa il convinga pe Chivu sa ii cedeze terenul cu pricina. Batranul ne-a declarat ca procurorul a mers chiar pana intr-acolo incat i-a spus verde in fata ca nu are nici o sansa de castig in cazul unui eventual proces, pentru ca nu se poate lupta cu functia lui. „Stiu ca are putere si ca, la orice judecata ne-am duce, Stanca ne-a amenintat ca o sa pierdem", ne-a mai spus Marin Chivu. Totusi, in lipsa banilor si a relatiilor, oamenii au realizat ca nu se pot masura cu „ditamai procurorul de la Bucuresti". Timp indelungat, acesta a cautat sa il convinga sa primeasca un alt teren in compensare pentru cel pe care el deja pusese stapanire. Intr-una dintre zile, batranul Chivu s-a trezit ca la poarta sa a parcat masina de serviciu a procurorului Stanca. Din ea a coborat omul legii insotit de primarul comunei, Constantin Iamandi. Cei doi au inceput sa-l preseze pe batran sa accepte schimbul de terenuri, aducandu-i aminte ca nici o instanta nu ii va da castig de cauza. Constientizand propria neputinta, in cele din urma, omul a cedat.

Inselatoria

Flancat de procuror si de magistrat, batranul s-a urcat in masina care a luat drumul Primariei. Batranul povesteste ca „acolo, in prezenta tuturor, mi-au dictat o declaratie in care ne angajam ca ii dam pamantul procurorului, in schimbul altuia la fel. Stanca mi-a mai spus ca imi da si 40 de milioane de lei ca sa ma despagubeasca ca mi-a folosit pamantul atat amar de vreme, iar primarul si vicele m-au batut la cap sa accept banii. Pe mine m-a mirat apoi ca nu au vrut sa mearga la notar sa autentifice actele". Ulterior, batranul Marin Chivu nu a mai primit nici un ban. Nu a mai vrut el. Cand a vazut noul titlu de proprietate eliberat cu viteza luminii de Primaria Butimanu, si-a dat seama ca procurorul a incercat sa il pacaleasca. Contrar intelegerii lor, in titlu era mentionata o alta suprafata de pamant egala ca dimensiuni cu cea pe care intelesese ca o va primi in schimbul terenului sau, dar... amplasamentul acesteia era altul! Nu avea iesire la strada si, practic, era izolat in camp. Din acel moment, Chivu nici nu a mai vrut sa auda de vreo intelegere cu magistratul, primarul si toti apropiatii acestora. Nu a recunoscut noul titlu de proprietate si a continuat sa plateasca impozitul pentru terenul sau, ocupat de procuror.

Balbele primarului

Ne-am deplasat la Primaria din Butimanu pentru a afla punctele de vedere ale edililor comunei. Dupa o jumatate de ora de asteptare, primarul Constantin Iamandi, foarte crispat, ne-a chemat la el in birou. El ne-a explicat: „Comisia de la judet nu si-a facut bine treaba si l-a pus in posesie pe Marin Chivu pe un teren pe care acesta il instrainase. I-am anulat titlul si l-am improprietarit pe Vasile Stanca, in baza unui certificat de revolutionar. Vreau sa va spun ca a fost un schimb de amplasamente. I-am dat aceeasi suprafata, dar intr-un alt loc". Spre surprinderea noastra, Iamandi ne-a mai spus ca pentru intelegerea nerespectata, dar incheiata sub ochii lui nu era nevoie de autentificarea notariala.


Pretul tacerii

In situatia expusa de primar, in care nu a fost vorba decat despre un schimb de terenuri facut cu o repeziciune surprinzatoare pentru birocratia care ne inconjoara, nu mai intelegem care este rostul celor 40 de milioane de lei pe care Stanca ar fi vrut sa-i vare in buzunarele batranului cu orice pret. Explicatia primarului Iamandi este cel putin ilara: „Cele 40 de milioane de lei erau ca... o despagubire morala". Edilul nu ne-a mai spus si pentru ce ar fi trebuit sa fie despagubit Marin Chivu. In plus, Iamandi a facut in asa fel incat sa nu vedem nici dubiosul act al „schimbului de terenuri", semnat de procurorul militar si de batranul naiv. Iamandi a pretextat ca „acesta se afla la arhiva si ca dureaza foarte mult pana se gaseste", lasandu-ne sa intelegem ca nu are timp sa stea toata ziua cu noi. Incordarea primarului Iamandi a ajuns la apogeu in momentul in care ne-a intrebat insinuant daca am luat spaga ca sa „ii investigam". I-am explicat ca noi nu primim niciodata asa-zise „despagubiri morale".

Vasile Stanca: „Nu exista proces-verbal de punere in posesie"

Dupa indelungate tergiversari, am reusit sa ne intalnim cu procurorul Vasile Stanca pentru a obtine si punctul acestuia de vedere. Magistratul ne-a declarat: „In 1989 am cumparat lotul de pamant si constructia de la doi domni, Barbu Murgescu si avocatul Marinescu. Acestia cumparasera, la randul lor, cu act sub semnatura privata, de la cinci vanzatori, mostenitorii de fapt, printre care figura si Marin Chivu. Iar, eu, intre 1993 si 2003, am platit toate taxele pe acest pamant. Pana acum un an, eu nici macar nu stiam cine este acest Marin Chivu. Acum un an, cand m-am dus sa-mi platesc impozitul, mi s-a spus ca fusese deja platit de Chivu. Si atunci m-am dus la el sa lamuresc situatia. Ulterior, am aflat ca cei cinci mostenitori obtinusera in 1990 un titlu de proprietate. Culmea este ca s-au dus sa revendice un teren pe care-l vandusera deja. Dar nu exista un proces-verbal de punere in posesie. Am lasat de la mine si am zis sa fie bine. Dar nu accept sa fiu santajat de niste oameni care, oricum, nu au nici un drept asupra pamantului pe care eu l-am cumparat in mod legal. Le-am oferit un teren egal ca suprafata cu cel pe care-l detin eu, dar nu le convine".

×