x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prof. Eric Topol: Este timpul să luăm în considerare imunitatea naturală la Covid-19 ca fiind echivalentul unei doze de vaccin 

Prof. Eric Topol: Este timpul să luăm în considerare imunitatea naturală la Covid-19 ca fiind echivalentul unei doze de vaccin 

de Monica Cosac    |    22 Feb 2022   •   07:35
Prof. Eric Topol: Este timpul să luăm în considerare imunitatea naturală la Covid-19 ca fiind echivalentul unei doze de vaccin 

Deși, în prezent, schema completă de vaccinare anti-Covid implică și administrarea unei doze de rapel (booster), doctorul Eric Topol, fondatorul și directorul Institutului translațional de cercetare Scripps din Statele Unite, spune că sintagma „complet vaccinat”, în funcție de care sunt impuse numeroase restricții la nivel mondial, ar trebui redefinită.

 

 Concret, specialistul în cardiologie și medicină moleculară consideră că „imunitatea naturală” a celor care au trecut prin infecția Covid-19 ar trebui să fie luată în calcul în această schemă de imunizare ca fiind echivalentul unei doze de vaccin. 

 

„Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) nu au reușit să recunoască faptul că persoanele cu infecții confirmate cu Covid, cunoscute și sub denumirea de «imunitate naturală», au atins un anumit nivel de protecție împotriva infecțiilor ulterioare și a bolilor severe. Acest lucru a alimentat în mod inutil divizarea, în special atunci când vaccinurile sunt obligatorii fără a recunoaște că o infecție Covid anterioară este o cale alternativă, deși cu unele limitări, pentru protecția individului și pentru a ajuta la construirea zidului imunitar al populației”, spune prof. Eric Topol, într-un editorial publicat în The Guardian.

Ce spun studiile

Potrivit specialistului american, există tot mai multe studii și date care ar susține această abordare. Unul dintre studiile recente la care face referire este despre eficacitatea vaccinului în doză unică de la Janssen (Johnson&Johnson), care a arătat că la cei peste 2.000 de participanți cu infecții anterioare cu SARS-CoV-2, dovedite prin testarea anticorpilor, protecția împotriva bolilor moderate sau severe a fost de 90%. „Este mult mai mare decât eficacitatea vaccinului de 56%, dar CDC recunoaște 2 injecții din acest vaccin ca fiind „complet vaccinat”, însă ignoră aceste date și multe alte dovezi ale protecției imunității naturale”, spune specialistul.

Alte date sunt preluate chiar dintr-un raport recent al CDC pentru statul California, care a inclus valul pandemic provocat de varianta Delta. Conform raportului citat, rata cumulativă de spitalizare a fost de 0,7% dintre cei vaccinați și de 0,3% nevaccinați cu infecție anterioară. Totodată, într-un studiu al Clinicii Cleveland, realizat pe circa 52.000 de angajați din sistemul de sănătate, „un risc de 10 ori mai mic de infecție ulterioară a fost găsit la persoanele cu imunitate naturală, comparativ cu cei vaccinați”.

Aceste rapoarte relevă „un nivel ridicat de protecție a imunității naturale, uneori comparabil cu vaccinurile cu două injecții”, subliniază medicul, adăugând că mai multe studii care au urmărit persoane care au trecut prin Covid-19 încă 15 luni după infectare „au arătat niveluri persistente de anticorpi și celule B de memorie (celulele care se diferențiază ca să producă anticorpii – n.r.)”. De altfel, reinfectările în rândul celor cu imunitate naturală pe tot parcursul pandemiei, până la recentul val Omicron, au fost foarte scăzute, sub 1%, notează prof. Topol, însă acum există date și despre această ultimă variantă a virusului SARS-CoV-2, mult mai infecțioasă decât precedentele. 

O doză, la fel de bună ca trei

„În Qatar, în timp ce protecția imunității naturale a fost de aproximativ 90% pentru variantele anterioare Alpha, Beta și Gamma, aceasta a scăzut la 56% pentru Omicron. În Regatul Unit, riscul de reinfectare pentru persoanele cu Covid anterior a crescut la un nivel de 16 ori mai mare decât cel văzut anterior. Cu toate acestea, într-un studiu de val Omicron de la Clinica Cleveland la aproximativ 8.000 de persoane cu imunitate naturală, o doză de vaccin a redus semnificativ riscul de infecție și 2 sau 3 doze nu au avut niciun beneficiu semnificativ de protecție”, explică Eric Topol, precizând că s-a făcut aceeași constatare și în studii din Israel și Marea Britanie.

„Acum, pe măsură ce virusul a evoluat, ne aflăm într-un moment în care imunitatea naturală nu este suficientă, dar o singură doză (de vaccin – n.r.) este la fel de bună ca trei”, conchide medicul.

„Rețineți că nu avem aceleași dovezi pentru ordinea opusă: vaccinarea înainte de apariția infecțiilor”, atrage atenția specialistul, precizând că protecția este bună și după o singură doză de vaccin doar în cazul celor care au deja o imunitate obținută prin trecerea prin boala Covid-19. „Este vorba despre amprentarea imună, despre modul în care răspunsul imun este influențat preferențial de prima expunere la antigen”, a explicat Topol, într-o postare pe Twitter. 

Nu toți dezvoltă anticorpi

Profesorul american mai spune, însă, că deși aproximativ 90% dintre persoanele cu infecții Covid-19 dezvoltă anticorpi și celule B și T de memorie, unii nu au un răspuns imunitar, iar aceasta pare a fi o problemă mai mult în cazul persoanelor care nu au avut simptome sau au fost foarte ușoare. „Deoarece nu evaluăm nivelurile de anticorpi, în special cei capabili să neutralizeze virusul și nu măsurăm răspunsurile celulelor T, există un punct orb în cunoașterea nivelului de protecție al unui individ, fie că este vorba de infecție sau vaccinare”.

 

„Ar fi nesăbuit să recomanzi vreodată cuiva să se infecteze intenționat cu Covid. Cu toate acestea, pentru cei care au trecut printr-o infecție, răspunsul lor imunitar a fost direcționat către întregul virus, în timp ce vaccinurile noastre sunt specifice proteinei spike”, subliniază Prof. dr. Eric Topol.

 

„Termenul «complet vaccinat» trebuie redefinit. Pentru persoanele care au primit două vaccinuri ARNm (Pfizer sau Moderna – n.r.), fără infecție prealabilă, este necesară o a treia injecție, rapelul, pentru a le proteja împotriva bolilor simptomatice și severe. Pe de altă parte, pentru persoanele cu imunitate naturală, cu dovada unui test PCR pozitiv, o doză este tot ceea ce este necesar pentru a fi considerat «complet vaccinat»”, .

Prof. dr. Eric Topol, director Scripps Research Translational Institute.

 

Imunitatea hibridă, obținută prin combinarea diferitelor răspunsuri imune (imunizare prin boală și imunizare prin vaccin), este „o protecție puternică și durabilă”. 

 

Dacă imunitatea la virusul SARS-CoV-2 va fi certificată în acest fel, polarizarea dintre cele două tabere - care susțin fie imunizarea prin boală, fie imunizarea indusă prin vaccin - va fi eliminată „cel puțin într-o oarecare măsură”, susține medicul.

×