SPECIAL
Copiii saraci vor putea sa-si cumpere calculatoare subventionate si anul acesta.
Programul calculatoare la copiii saraci continua
Copiii saraci vor putea sa-si cumpere calculatoare subventionate cu 200 de euro si anul acesta. Demarat anul trecut, programul guvernamental are insa cateva hibe, care ii pun pe producatorii si distribuitorii de calculatoare sa plateasca o parte din calculatoarele vandute.
EUGENIA MIHALCEA, CRISTIAN PETRU
DISTRACTIE. Calculatoarele luate pe cupon sunt folosite de micuti la jocuri si navigare pe Net
|
PROBLEME. Anul trecut, programul s-a desfasurat cu poticniri. Pana la final, mai bine de 2.000 de tineri nu au reusit sa utilizeze cupoanele primite de la scoli. Mai exact, 2.026 de elevi si studenti nu au folosit banii pana la termenul limita impus de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MedC). Dintre acestia, unii au returnat cupoanele, iar altii nici macar nu le-au ridicat de la unitatile de invatamant la care studiau. Toate cupoanele ramase neutilizate au fost anulate. Mai mult decat atat, tinerii neatenti au uitat sa prezinte facturile de achizitie a calculatorului primite de la firme, astfel incat acestea nu au putut sa isi recupereze banii de la Ministerul Educatiei, dupa cum precizeaza reprezentantii MedC.
Citește pe Antena3.ro
Venitul mediu brut lunar al ultimului beneficiar, in ordinea crescatoare a acestor venituri, este de numai 105.000 de lei. Iar un numar destul de mare de tineri care au fost selectati anul trecut in vederea primirii ajutorului guvernamental au venitul lunar mediu brut pe cap de membru de familie de 0 lei, spun surse din cadrul Ministerului Educatiei. 24.546 de tineri dintre cei inscrisi in programul guvernamental de acordare a unui ajutor de 200 euro pentru achizitionarea unui calculator personal au fost validati prin ordinul ministrului Educatiei si Cercetarii, iar lista beneficiarilor a fost publicata in Monitorul Oficial.
ESTIMARE
|
"Programul initiat de fosta guvernare va continua si in acest an. Se vor aloca 201,5 miliarde de lei, ceea ce dupa estimarile noastre inseamna circa 23.500 de beneficiari"
Mircea Miclea ministrul Educatiei |
PREVEDERILE LEGII
|
Beneficiarii ajutorului sunt elevii si studentii in varsta de pana la 26 de ani, inscrisi la o forma de invatamant de stat sau particular acreditat, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 1,5 milioane de lei pe membru de familie, conform legii privind acordarea unui ajutor financiar in vederea stimularii achizitionarii de calculatoare. Pentru aceasta se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de familie in luna precedenta depunerii cererii, cu exceptia: alocatiei de stat, alocatiei suplimentare pentru familiile cu multi copii, burselor de studii si burselor sociale. Ajutorul consta intr-un cupon in valoare de 200 de euro, cu care tinerii beneficiari pot achizitiona tipul de calculator pe care si-l doresc de la orice firma de distributie in maxim 30 de zile de la primirea banilor, avand in schimb obligatia de a nu instraina acest bun timp de trei ani de zile. Ajutorul financiar reprezinta echivalentul in lei a 200 de euro pentru un calculator, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a lunii precedente, fara a depasi valoarea calculatorului achizitionat.
Familia cu elevi sau studenti, indiferent de numarul acestora, beneficiaza de ajutor financiar pentru achizitionarea unui singur calculator. Cererea de primire a ajutorului, insotita de documentele prin care se face dovada acestui drept, poate fi depusa in unitatile scolare si universitati pana la 31 martie 2005. |
DOCUMENTELE NECESARE
|
Pentru obtinerea ajutorului pentru achizitionarea unui calculator in baza Legii nr. 269/2004, beneficiarii trebuie sa intocmeasca o cerere tip pe care trebuie sa o depuna la unitatea de invatamant la care este inscris elevul sau studentul. Cererile se depun la o comisie special infiintata la nivelul fiecarei unitati de invatamant preuniversitar si este formata din trei persoane: directorul unitatii de invatamant - presedinte; profesorul responsabil de burse - membru; secretarul unitatii de invatamant - membru. Cererea va fi completata de studentii care solicita ajutorul, iar in cazul elevilor, de un parinte, tutore sau curator.
Solicitarea va fi insotita de: In termen de doua zile de la data publicarii listei nominale a solicitarilor aprobate in Monitorul Oficial, solicitantii pot depune contestatii la Comisia de Contestatii din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, respectiv din cadrul institutiei de invatamant superior. Comisia de contestatii va rezolva eventualele contestatii in termen de 15 zile de la depunere. |
TOPUL VANZARILOR
|
Au primit cupoane 25.051 de copii si studenti. Dintre acestia, 2.026 nu le-au mai folosit pentru a-si lua computerul. Raman 23.025 de copii care si-au luat computer in baza cuponului. Cati dintre acestia au si facut dovada ca au achizitionat computerul ramane inca un mister. In evidentele Ministerului Educatiei apar discrepante mari cu privire la acordarea ajutorului financiar pentru achizitia de calculatoare. Acestea sunt publicate la adresa de Internet: http://www.euro200.ro.
De acolo rezulta ca exista 721 de firme care au vandut calculatoare pe cupoane. Doar cateva au reusit sa vanda mai mult de 300 de calculatoare in cadrul acestui program. Recordul este detinut de compania Flamingo, cu 4.802 computere vandute, urmata de Assist Software (1.116), Selgros (862), Flanco (853), Altex (847), Agress Business Company (494), Still-CO SRL (331) etc. Potrivit http://www. euro200.ro, Flamingo a vandut 4.802 computere, dar la comisiile judetene au ajuns 4.604 facturi. E o diferenta de 198 de cupoane pe care firma a putut incasa banii. Cauzele: fie copiii nu au mai depus factura la scoala dupa ce au cumparat computerul, fie de la scoala nu au fost trimise facturile mai departe la comisiile inspectoratelor judetene, fie datele facturilor au fost introduse gresit in baza de date a sistemului informatizat. In aceeasi situatie sunt si Altex - cu o diferenta de 14 cupoane, Selgros - cu 18 cupoane, Flanco - 10 cupoane s.a.m.d. |
CU AJUTOR DE LA BUNICI
|
Elevii bucuresteni au depus anul trecut 4.242 de cereri pentru a beneficia de cuponul de 200 de euro pentru achizitionarea unui computer. Dintre acestia, numai 573 de scolari au fost selectionati de Ministerul Educatiei si Cercetarii. La Scoala nr. 186 din Capitala au fost primite la conducerea scolii 20 de dosare, dintre care numai 4 au primit aviz favorabil. Chiar si in acest caz, unul dintre elevi nu a mai apucat sa-si ridice cuponul din cauza ca pana la momentul solutionarii cererilor, baiatul a trecut din clasa a VIII-a la liceu. Paradoxal, de la unitatea de invatamant la care studiase nu mai putea sa-si ridice cuponul, iar la liceul la care fusese primit nu mai putea sa depuna o noua cerere. Diaconu Corina Diana, eleva in clasa a VIII-a la aceeasi scoala este unul dintre cei trei copii care au primit cupoanele de 200 de euro.
Conform conducerii scolii, numai elevii ai caror parinti nu lucreaza si nu au nici un venit au obtinut ajutorul pentru achizitionarea calculatoarelor, chiar daca nu se stie de unde au avut diferenta pentru a-si cumpara computerul. Diana spune ca a mai avut de pus in jur de 15-20 de milioane de lei, bani pe care i-a luat de la bunici, unchi. Chiar daca situatia financiara a familiei ei este foarte dificila, din cauza ca parintii nu au nici un venit, fata povesteste ca foloseste calculatorul acasa pentru teme, jocuri, dar si pentru a intra pe Internet. Din ce bani? Ii mai ajuta bunicii⦠|
Producatorii si vanzatorii si-au luat tepe
CU SAU FARA MONITOR? Nici in momentul de fata unele firme care vand calculatoare in baza cuponului de 200 de euro nu stiu daca sunt obligate sa le dea beneficiarilor doar unitatea centrala (carcasa in care se afla placa de baza, procesorul, hard-disk-ul si memoria RAM) sau unitatea centrala impreuna cu un mouse, o tastatura si un monitor.
Potrivit articolului nr.1 din Normele de aplicare a Legii 269/2004, "calculatorul personal este constituit minimum din procesor, memorie volatila, dispozitive de stocare permanenta (hard-disk), tastatura, mouse si monitor".
Din lege reiese clar ca firmele de calculatoare sunt obligate sa vanda sistemul complet, cu tot cu monitor, tastatura si mouse. Cu toate acestea, au existat numeroase cazuri de firme care le-au dat beneficiarilor doar unitatea centrala si au recuperat cei 200 de euro de la stat, ne-au declarat reprezentantii APDETIC (Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor).
De ce le-au dat copiilor doar unitatea centrala? In primul rand, pentru ca: au reusit sa-si recupereze cei 200 de euro de la stat fara nici un fel de problema, chiar daca normele de aplicare a legii spun altceva.
In al doilea rand, configuratia minima pentru un computer vandut pe cupon presupune un procesor la 1,6 GHz, memorie RAM de 128 MB si hard-disk de 40 GB. Daca vinzi un astfel de computer fara monitor, tastatura si mouse cu fix 200 de euro, iti ramane un profit frumusel (intre 600.000 si un milion de lei), iar copilul nu mai trebuie sa scoata nici un ban din buzunar. Daca-l vinzi cu tot cu monitor, tastatura si mouse, pretul computerului creste cu cateva milioane de lei, iar profitul scadeâ¦
Se naste o intrebare logica: Ce ar putea face un copil sau un student cu un calculator fara monitor? Ori il tine pe post de bibelou in sufragerie, sa vada vecinii ca are "computer", ori il vinde. Sau poate cumpara un monitor la mana a doua, fara factura, fara garantie si, de multe ori, de calitate foarte scazuta.
LA MANA COPIIILOR. Cele mai mari probleme le au firmele care nu-si pot recupera banii pe cupoane. Ele primesc de la copii o bucata de hartie care valoreaza 200 de euro. Ar trebui sa recupereze acesti bani de la stat dupa ce depun la Inspectoratul scolar judetean un dosar din care sa reiasa cate calculatoare au vandut pe cupoane. Dar asta nu este suficient. La randul sau, copilul trebuie sa depuna la scoala un dosar din care sa reiasa ca a cumparat un computer de la firma cutare sau cutare in baza cuponului. De la scoala, dosarul trebuie trimis la Inspectoratul Judetean. Comisia de la Inspectoratul Judetean trebuie sa ia datele din dosar si sa le introduca intr-un sistem computerizat gestionat de Ministerul Educatiei. Altfel, firma nu isi primeste banii pe cupon.
Au existat foarte multe cazuri cand copiii s-au vazut cu calculatorul acasa si nu au mai depus nici un dosar la scoala. Mai mult, unele dosare au fost depuse la scoala, dar nu au mai ajuns la comisia de la Inspectoratul judetean. De vina sunt unii functionari din comisiile judetene care au introdus gresit datele in sistemul informatizat. "Daca dosarul alcatuit de copil (sau de parintii sai) nu trece cu bine de toate aceste etape, firma care i-a vandut calculatorul nu-si poate recupera cei 200 de euro pe cupon", ne-au declarat surse din APDETIC.
Din aceasta cauza, exista firme care au ramas cu calculatoarele date, dar nu si-au primit toti banii de la stat, ori i-au primit cu intarziere de cateva luni.