x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Proiect de lege - Cercetarea agricola, vanata de latifundiari

Proiect de lege - Cercetarea agricola, vanata de latifundiari

de Iohanna Onaca Purdea    |    27 Iun 2006   •   00:00
Proiect de lege - Cercetarea agricola, vanata de latifundiari
DEZVALUIRI
Suprafetele de teren destinate cercetarii in agricultura se vor reduce de trei ori, in urma reorganizarii propuse de Ministerul Agriculturii, o mare parte din acestea urmand sa fie, in final, retrocedata. De pe urma retrocedarilor ar putea beneficia insa samsarii imobiliari precum Gigi Becali, care abia asteapta sa puna mana pe terenurile astfel eliberate.

Numarul statiunilor de cercetare-dezvoltare in agricultura, precum si suprafata destinata acestora se vor reduce in perioada urmatoare, iar terenurile disponibilizate vor reveni unor societati comerciale cu capital de stat sau vor fi retrocedate proprietarilor de drept, in baza Legii 247/2005. Acestea sunt cateva dintre prevederile unui proiect de lege elaborat de Ministerul Agriculturii, referitor la reorganizarea unitatilor de cercetare-dezvoltare in domeniul agricol. Actul normativ urmeaza sa fie discutat si aprobat in curand de Executiv.

DE TREI ORI MAI PUTIN TEREN. In prezent, in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), prin Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" (ASAS), se afla 70 de unitati de cercetare-dezvoltare cu o suprafata totala de 60.584 de hectare de teren. Dupa reorganizarea acestora, conform proiectului de lege mentionat, Ministerul Agriculturii va mai avea de administrat 36 de unitati (institute si statiuni de cercetare), cu o suprafata totala de circa 18.000 de hectare.

Cateva institute urmeaza sa fie preluate in cadrul institutiilor de invatamant agricol. Insa cele mai multe vor fi reorganizate, iar activitatea de productie va fi transferata catre unitati organizate ca "societati comerciale pentru productie agricola cu capital de stat si societati comerciale pentru multiplicarea de material biologic, vegetal si animal". Acestea se vor afla in subordinea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si vor fi privatizate.

Multe dintre terenuri vor fi retrocedate in baza Legii fondului funciar, iar suprafetele care nu fac obiectul cererilor de retrocedare vor fi administrate de ADS, pentru a fi in final concesionate catre societatile comerciale nou-infiintate.

CARE E SCOPUL SCHIMBARILOR? Ministerul Agriculturii a gasit doua explicatii care justifica faramitarea institutelor si statiunilor de cercetare. Pe de o parte, se doreste "separarea activitatii de cercetare-dezvoltare de activitatea de productie", asa cum este stipulat in proiectul de lege. Pe de alta parte, problema o reprezinta datoriile imense acumulate de unitatile de cercetare pe parcursul anilor. "Guvernul le-a lasat acest fond funciar pentru ca ele sa-si asigure autofinantarea. Ne-am trezit insa ca acestea au acumulat datorii insumand peste 1.400 de miliarde de lei vechi", declara recent ministrul Gheorghe Flutur. "Unitatile de cercetare, neavand o legislatie dupa care sa se ghideze si neavand acces la surse de finantare si creditare prin banci, au ajuns intr-o situatie extrem de dificila si multe dintre acestea pot fi caracterizate ca fiind in pragul falimentului", spune si prof. dr. academician Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice.

VANATOARE IMOBILIARA. Efectul schimbarilor ar putea fi insa devastator: multe dintre terenurile care vor fi eliberate si fac obiectul cererilor de retrocedare se constituie in adevarate comori imobiliare. Acestea sunt vanate de samsarii imobiliari si ar putea ajunge obiect de specula pe piata de profil.

Din cele peste 60.000 de hectare de teren destinate in prezent cercetarii, putinele institute agricole care vor mai ramane vor mai detine numai 18.000 ha. Circa 1.600 de hectare vor trece in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, iar celelalte, de aproape 40.000 de hectare, vor reveni la ADS - prin societati comerciale de stat care vor urma calea privatizarii - sau vor fi retrocedate. Astfel, statul "scapa" de 40.000 de hectare de teren care vor ajunge, in final, sa fie tranzactionate la preturi exagerate, spre profitul unor speculatori. In aceasta lumina, proiectul de lege al Agriculturii pare a fi croit special pentru imbogatirea unor latifundiari precum Gigi Becali.

RETROCEDARI
"Din cele 60.000 de hectare vor ramane circa 20.000 de hectare, iar 40.000 de hectare se vor transforma in societati comerciale pentru activitatea de cercetare. Este posibil ca din cele 40.000 de hectare sa se transfere anumite suprafete celor care detin acte pentru drepturi de proprietare"
Constantin Hera
Presedintele ASAS

AVERE DIN TERENURI AGRICOLE
Jurnalul National a publicat recent o ancheta referitoare la afacerea imobiliara pe care Gigi Becali este pe cale sa o incheie in nordul Capitalei. Omul de afaceri spune ca va intra curand in posesia a 27 de hectare de teren pe care se afla, in prezent, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa si o zona a Institutului de Cercetare pentru Protectia Plantelor Bucuresti. Becali declara ca a platit sapte milioane de euro pentru drepturile litigioase pe care un fost detinut politic le avea asupra terenului respeciv. Pentru terenul pe care latifundiarul vrea sa il obtina, aflat in prezent in administrarea ADS, exista insa si o alta cerere de retrocedare pe Legea 247, formulata de ASAS. "Terenul pe care se afla statiunea a fost, prin lege, in proprietatea Institutului de Cercetari Agronomice al Romaniei - ICAR - din 1932, iar Academia este continuatorul Institutului. Am depus dosar complet pentru retrocedarea terenului la primarie, dar nu am primit raspuns nici pana acum. Daca nu vom primi terenul vom actiona in judecata, conform legii", a declarat prof. dr. academician Cristian Hera, presedintele ASAS. Latifundiarul din Pipera ar putea cumpara si o alta creanta, pe care societatea Florom o detine la Pomicola Baneasa. Astfel, Gigi Becali ar putea ajunge sa detina intregul patrimoniu pomicol - 70 de hectare. In conditiile in care un metru patrat de teren din Baneasa valoreaza 1.000 de euro, averea lui Becali se va completa cu 700 milioane de euro.
×
Subiecte în articol: special teren lege hectare