x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Proiectul Catedralei Neamului

Proiectul Catedralei Neamului

09 Feb 2005   •   00:00

EXCLUSIV

Catedrala Mantuirii Neamului iese din zona vrajbei si se asaza pe taramul firesc al dialogului crestinesc. Prezentam in exclusivitate proiectul depus la Patriarhie de arhitectul Bucurel Craciun si noua propunere de amplasare a Catedralei, in care pot intra 5.000 de persoane. Proiectul Catedralei Mantuirii Neamului trece de discutia sterila care a consumat timp si patimi. Un arhitect daruit cu harul creatiei si innobilat de credinta in Dumnezeu propune un pas concret spre dezbaterea fireasca: un plan care infatiseaza zidirea cea mare a Bisericii Ortodoxe.
DAN CONSTANTIN

Masa Catedralei se topeste in simbolul crucilor care sustin si compun corpul constructiei pe laturile ei, ele radiaza pulsatoriu in crestere spre cupola, nascand verticala spre cer
VEDERE. Spre interiorul Catedralei, pe fundal, altarul
Profesorul universitar Bucurel Craciun ne-a vizitat la redactie si cu modestie exemplara ne-a solicitat sa privim si sa judecam efortul domniei-sale materializat in plansele ce deseneaza, desprinse din ochii mintii, o lucrare pentru eternitate. Am socotit ca este o datorie jurnalistica de onoare sa difuzam sub semnul urgentei gandurile arhitectului si sa stimulam astfel o decizie care se lasa asteptata de multi ani: trecerea de faza harjoanei mediatice si a exercitiilor fals intelectuale si intrarea in fondul discutiei constructive din care sa se nasca o catedrala care lipseste Romaniei drept-credincioase.

Dupa decenii de suferinta si de pierderi de zidiri sfintite, Biserica Ortodoxa din Romania are dreptul la aceasta constructie-simbol care poate sa fie socotita in egala masura o revansa in fata istoriei potrivnice, o temelie pentru renasterea valorilor nationale sub semnul credintei. Adversitatea violenta si slab argumentata fata de dorinta fireasca a Bisericii Ortodoxe de a-si ridica un salas reprezentativ primeste prin proiectul arhitectului Craciun o replica de mare forta creativa.

Simbolistica viitoarei Catedrale, sustinuta de planuri ingineresti solide, are menirea sa convinga chiar si pe sovaielnici de frumusetea si nobletea reprezentativa a constructiei.

Semeata, dar nu coplesitoare, originala, dar comuna cu spiritul crestin-ortodox, monumentala, dar accesibila - iata doar cateva dintre gandurile care se nasc privind plansele proiectului.

De cateva zile, acestea se afla depuse si la Patriarhie, supuse atentiei Prea Fericitului Parinte "spre cercetare si spre discernerea ideii izbavitoare". Arhitectul Bucurel Craciun a facut cu incredere si smerenie acest gest dupa ce IPS Teoctist l-a primit in vara anului 2004 si l-a indemnat sa-si contureze ideea de proiect pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

Subjugat de arderea creatiei si aflat sub jarul sacru al inspiratiei, artistul propune cetatii "ideea Bisericii-simbol", cum o caracterizeaza in scrisoarea de sustinere a proiectului. "Aceea care, prin anvergura marimii si frumusetii sale ortodoxe, a expresivitatii sale ce invesniceste, poate fi socotita un Unic lacas al lui Dumnezeu de pe teritoriul Romaniei."

IMPLINIRE

"Cea mai mare dorinta a mea este ridicarea Catedralei Neamului. M-am rugat si am semne bune ca se vor apuca de inaltarea Catedralei intr-un loc frumos, potrivit, pentru a termina cu cearta si cu scandalul" - PF Teoctist, declaratie data la implinirea a 90 de ani

ULTIMUL AMPLASAMENT PROPUS
PENTRU CATEDRALA ORTODOXIEI
LOC. Pe imaginea din satelit am localizat amplasamentul propus pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Se afla pe Dealul Arsenalului, intre Casa Poporului si Ministerul Apararii

DATE TEHNICE
CREZ. Arhitectul Craciun prezinta una dintre plansele monumentalei constructii
Proiectul Catedralei Patriarhiei Romane este dimensionat pe trei niveluri
  • parter, circa 3.000 mp utili, putand cuprinde 5.000 de persoane in spatiul liturgic
  • subsolul I, circa 1.000 mp; in capela poate admite 2.000 de persoane
  • subsolul II, circa 1.000 mp; destinat pentru birouri si sali cu functii social-culturale (muzee, sali conferinte).

    Inaltimea pana la varful cupolei este de 75 metri, lungimea de 75 metri, latimea 64 metri.

    Peretii de circa 1,5 m grosime sunt innobilati de sculptura in piatra, in relief de 30 cm. Adancimea este aurita, iar imbinarea cu albul ivoriu al pietrei de constructie da un halou auriu, asemanator fundalului de icoana. Interiorul Catedralei va fi pictat, iar cupola, acoperita cu pelicula de aur.

    Arhitectul Craciun Bucurel este nascut la Codlea in 1945. A absolvit Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti, in 1963. Din anul 2000 functioneaza la catedra "Forme" a Universitatii de Arhitectura. A realizat proiectul noii Biserici "Sfanta Vineri" aflata in constructie in Drumul Taberei din Bucuresti. Are doua fiice. Craciun Bucurel este si autorul a numeroase volume de literatura, eseuri in presa literara.
  • ×
    Subiecte în articol: special catedralei