x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Proprietarul unor averi "expirate"

Proprietarul unor averi "expirate"

14 Iun 2004   •   00:00
Proprietarul unor averi "expirate"

EDITIE DE COLECTIE

Unii dintre "ultimii veniti" in lumea colectionarilor sunt cei pasionati de "scripophilie", un domeniu nou, aparut la noi dupa 1990. Sub acest nume ciudat se ascunde pasiunea pentru vechile hartii de valoare: actiuni, polite sau titluri de proprietate.
VASILE SURCEL

Francisc Ambrus este printre primii colectionari bucuresteni care au descoperit acest nou domeniu. Apoi, cu timpul, a devenit un adevarat specialist, necontestat de colegii de "breasla". Colectia sa cuprinde cam 2.000 de "piese": actiuni vechi, emise de peste 500 de societati autohtone si straine, plus alte cateva sute de "bonduri" sau obligatiuni puse in circulatie de statul roman.

In secolul trecut, majoritatea acestora erau cotate in lei "adevarati" care, pe atunci cand Bucurestiului i se spunea "Micul Paris", aveau acoperire in aur si "concurau", de la egal la egal, cu valutele europene. Vremuri de glorie, demult apuse! Acum sunt niste simple cartoane, fara nici o cautare la banci sau la bursa. Singura lor valoare este cea artistica: majoritatea sunt niste mici bijuterii de arta grafica.

Pasiunea de o viata a unui proiectant

In viata de fiecare zi, Francisc Ambrus este proiectant metalurg, meserie in care a lucrat peste 18 ani. Pentru el, aceasta a fost doar o meserie, o simpla "coaja" sociala. El se lauda, si acum, ca adevarata sa vocatie a fost si a ramas cea de colectionar. "Dle, sunt colectionar de cand ma stiu! Pe la zece ani m-am apucat de filatelie, la fel ca toti copiii. Dar, spre deosebire de majoritatea celorlalti, mie nu mi-a trecut. Ceva mai tarziu am descoperit alte domenii, la fel de pasionante." De-a lungul timpului a mai colectionat bancnote si monede, hartii oficiale vechi, emise de diverse institutii si marcate cu antet sau sigiliu, vederi si scrisori de epoca. De cativa ani colectioneaza vechi aparate de fotografiat, precum si instrumente optice, confectionate din bronz ori alama.

Ramasitele vechilor averi

Titlurile de valoare i-au atras atentia dupa 1990, cand niste filatelisti i-au vorbit despre ele ca despre niste ciudatenii. Pe atunci se puteau gasi, mai ales in locuintele unor batrani care isi "ajustau" pensiile vanzandu-si amintirile. Amintiri de care adeseori se desparteau cu greu. Pentru multi dintre ei, acele cartoane tiparite erau ultima legatura cu perioada interbelica si cu tineretea lor cutreierata, la fel ca si acum, de visul bogatiei. In scurt timp, Ambrus a inteles ca aceste insemne ale unor foste averi "expirate" sub tavalugul istoriei sunt un domeniu nou, inca "necalcat" de colectionarii din Bucuresti, poate chiar si din restul tarii.

Componente de baza ale economiei capitaliste

La fel de repede a inteles si de ce ele nu se gaseau chiar pe toate drumurile. "Dle, toate hartiile astea erau niste simboluri ale capitalismului! Erau venele prin care circulau banii. Din cauza asta comunistii le-au urat de moarte. Dupa nationalizarea din ’48, "tovarasii" au pus mana pe economia nationala si toate titlurile de valoare au devenit inutile. Un timp, oamenii le-au pastrat, sperand ca roata se va intoarce si actiunile vor circula iarasi. Roata nu s-a mai intors, in schimb, comunistii au umplut puscariile. Pentru orice fleac deveneai dusmanul poporului si ajungeai la Canal sau Dumnezeu stie unde. Foarte putini au mai avut curaj sa le mai pastreze, ascunse prin poduri ori prin cine stie ce tainite, de unde au mai iesit la iveala doar dupa ’90, cand oamenii au mai prins curaj." Iar opinia lui Ambrus nu este departe de adevarul istoric.

Leul "greu" cu acoperire in aur

In acest moment, colectia lui Ambrus este cea mai mare din Bucuresti, poate chiar din tara. "Piesa de rezistenta", de care a facut rost de curand, este obligatiunea "Despagubirea proprietarilor pentru claca si dijma", emisa pe baza "Legii Agrare" a lui Cuza-voda, din 1865. Dupa ea, in ordinea importantei, vin actiunile emise in Ardeal si Bucovina, pe timpul administratiei austro-ungare. O alta actiune veche este cea emisa in 1883, de Banca Zlatna. Odata "prins" de "patima", Ambrus a inceput sa se documenteze in legatura cu obiectul pasiunii sale. Astfel a aflat ca majoritatea titlurilor de valoare emise in Regatul Romaniei erau cotate la marile burse europene. Spre exemplu, "Obligatiunea Comunala a Orasului Craiova", emisa pentru a acoperi un imprumut public, folosit la lucrarile locale de canalizare, era cotata in "lei-aur". Pentru usurarea tranzactiilor externe, pe ea era indicata si paritatea monedei nationale: "un leu-aur" era echivalent cu un "franc-aur" sau cu o "Reichsmarck".

"Autografele" unor celebritati

Dupa cum se stie, valoarea unei piese de colectie, indiferent care, este legata de raritate si frumusete. Este si cazul titlurilor de valoare: majoritatea lor sunt veritabile opere de arta. Actiunile Bancii Comerciale din Craiova, emise intre 1921 si 1925, s-au imprimat pornind de la o gravura facuta de Nicolae Grigorescu in 1890. Initial, imaginea fusese creata pentru o bancnota, care insa nu a mai fost pusa niciodata in circulatie. De obicei, machetele grafice erau realizate de gravori renumiti. "Imprumutul Reintregirii", obligatiune de stat emisa in 1916, a fost imprimata dupa o gravura a lui Nicolae Basarab, iar "Imprumutul Reintregirii" din 1921, dupa o lucrare a lui Petre Marvan. Ambii erau gravori celebri in epoca. Valoarea istorica a actiunilor creste foarte mult cand pe ele exista si semnatura originala a unei personalitati politice sau culturale. Ambrus are in colectia lui doua astfel de raritati: o actiune semnata de Nicolae Iorga si una semnata de Mihail Sadoveanu.

Vechi actiuni romanesti, tranzactionate pe Internet

In strainatate exista cataloage de specialitate, se organizeaza intruniri de profil, targuri si licitatii. De asemenea, pe Internet sunt anumite site-uri specializate si se organizeaza licitatii on-line.

De catva timp, Ambrus incearca sa-si transforme pasiunea intr-o adevarata stiinta. Acum lucreaza la o carte si la un catalog de specialitate. In acelasi timp, el a devenit un veritabil avocat care "pledeaza", de cate ori are ocazia, in favoarea pasiunii sale: "Dle, este un domeniu tare interesant. Actiunile romanesti au inceput sa aiba cautare si strainatate. La Viena, Casa de Licitatii Zacke tranzactioneaza, la preturi frumoase, actiuni emise pe timpul Imperiului Austro-Ungar, in Bucovina si in Ardeal. Nu este pacat ca exact noi sa nu stim mai nimic despre acest domeniu?."

Francisc Ambrus - o pasiune cat o viata

La 10 ani, Francisc Ambrus s-a apucat de filatelie. De "scripophilie" s-a apucat dupa 1990. De atunci a adunat o colectie impresionanta, compusa din actiuni si alte vechi titluri de valoare. In ultimii ani a participat la cateva expozitii de specialitate, iar acum lucreaza la o carte despre acest domeniu. In viitor intentioneaza sa scoata si un catalog al titlurilor de valoare. Vrea sa-si popularizeze pasiunea, motiv pentru care si-a deschis si un site pe Internet.

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Colectie de colectionari

Pasionat de Luchian, client al lui Picasso

Proprietarul unor averi "expirate"

"O viata, un destin, o icoana"

Uniti de pasiunea pentru ouale incondeiate

Beri din toata lumea

Romanul colectioneaza aproape tot ce prinde

Raman filatelist de amorul artei"

Juramant pentru poetul national

Un colectionar nascut in zodia artei

Renasterea Mogosoaiei

Comoara din sifonier

Muzeu de arta pentru sotie si prieteni
×
Subiecte în articol: special valoare ambrus