x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Puncte de vedere - Tarisoara mea ploioasa

Puncte de vedere - Tarisoara mea ploioasa

de Ralu Filip    |    19 Iul 2005   •   00:00

Scriam candva ca Romania este un teritoriu in care traiesc, de fapt, mai multe populatii. Multi oameni diferiti cu interese mult prea diferite, imposibil de armonizat. Intre timp nu s-a intamplat nimic de natura a ma face sa ma razgandesc.

Scriam candva ca Romania este un teritoriu in care traiesc, de fapt, mai multe populatii. Multi oameni diferiti cu interese mult prea diferite, imposibil de armonizat. Intre timp nu s-a intamplat nimic de natura a ma face sa ma razgandesc.

Prapastiile care ne separa se vad cel mai bine in momentele dificile prin care Romania trece periodic. La altii, astfel de momente inseamna solidaritate si responsabilitate. In anumite situatii, palestinienii si israelienii reusesc sa faca pace, sa discute, ba chiar sa actioneze in comun. Acum cateva zile, liderul opozitiei britanice l-a elogiat pur si simplu pe Tony Blair pentru felul in care a gestionat criza provocata de atentatele teroriste. Pana si reprezentantii IRA au fost impresionati de drama londonezilor. Istoria include multe asemenea momente in care dusmani de moarte au reusit sa-si dea mana pentru a trece impreuna momente tragice. Poate si din aceasta cauza unii par sa invinga mereu, iar altii sa piarda mereu.

Mi-ar fi placut, de pilda, sa vad solidaritate politica si in Romania. Cand ai simultan doua probleme grave - inundatiile cu efecte catastrofale pentru multi romani si integrarea in UE - , orice contributie la rezolvarea lor e binevenita. Situatie de cumpana in care mi-as fi dorit ca politicienii sa faca pace, pentru o vreme, sa-si dea mana si, impreuna, sa vina in sprijinul celor suferinzi, sa integreze la termen Romania in Uniunea Europeana.

POTOP. Romania se confrunta cu cele mai mari inundatii din ultimii 35 de ani

Mi-as fi dorit ca unii analisti si jurnalisti sa uite, o perioada, de pasiunile lor politice. Sa renunte, pret de cateva zile macar, sa fie suporterii, cu orice pret, ai presedintelui tarii, prim-ministrului, Guvernului, Aliantei D.A., Puterii. Este jenant sa vezi (sau sa citesti) eforturile unora de a minimaliza problema inundatiilor, suferintele oamenilor, jongleriile verbale menite sa arate populatiei ca alegerile anticipate sunt la fel de importante ca si calimitatea ce s-a napustit peste cateva judete ale tarii.

Populatia politica a Romaniei isi vede, in primul rand, de propriile interese. In sedinte maraton ale Guvernului se trec legi si ordonante, unele contrare normelor europene, care nu au nimic de-a face cu ce se intampla acum in tara. E limpede ca alegerile anticipate reprezinta prioritatea multor politicieni. Unii nu mai dorm noaptea dorind si mai multa putere. Altii au insomnii generate de teama de a nu pierde ceea ce abia au obtinut, de a nu pierde mai mult decat au pierdut deja. Se dau deja cadouri electorale, se fac reguli noi, menite sa asigure victoria inainte ca alegatorii sa ajunga la urne. Altii au pornit in pelerinaj spre camerele de luat vederi, sa-i vada tara cat de mult le pasa de soarta semenilor. Sau incercand sa inmormanteze inundatiile intr-un cimitir vesel precum cel din Sapanta.

Presedintele ne spune ca peste Romania s-a abatut un "sezon ploios". Fara comentarii. Primul-ministru, cu bilet dus-intors in buzunar, ne spune ca demisioneaza. Caz unic in lume, primul-ministru roman demisioneaza taman in vremuri de restriste, adica exact atunci cand tara ar fi avut cel mai mult nevoie de un Executiv competent si cu autoritate. Altfel spus, ne lasa balta ca pe niste fii ai ploii, sperand sa fie iarasi ce a fost, chiar si mai mult.

Cat despre ulei, zahar si faina, Guvernul e mai mult decat darnic. Ofera cu tonele. Ii si vad pe sinistratii care dorm in scoli, in corturi sau sub cerul liber cum gatesc de zor. Reusim sa fim inadecvati si atunci cand suntem animati de cele mai bune intentii…

Asadar, anticipate cu orice pret. Cine va castiga? Alianta D.A.? Numai in cazul in care singura va obtine peste 50% din voturi. Mai multa putere deci. Ramane de vazut daca si pretul pentru populatie va fi unul corect. Dupa parerea mea, adevaratul castigator va fi Partidul Romania Mare. Orice procent va obtine va fi al sau si numai al sau. Va avea deci grupuri parlamentare reintregite. Ca si premierul Tariceanu, PRM o sa fie iarasi ce-a fost, poate chiar mai mult. O sansa nesperata. Asa se si explica dorinta dlui C.V. Tudor de a-i aduce din nou pe romani la urne. Pretul deja nu mai conteaza…

O alta populatie a Romaniei, si ea necajita, se implica in ajutorarea celor napastuiti. Ei ii pasa. Este o noua lectie din care multi politicieni nu vor invata nimic. Oricum nu politicienii care, la televizor, ii invita pe altii sa fie generosi. O lectie data si altei populatii, ceva mai redusa, de oraseni cinici, instariti bine dupa decembrie 1989, fie nepasatori, fie revoltati ca trebuie sa asiste la durerea pricinuita de stihia apelor. "Ce atata tevatura pentru niste cocioabe de chirpici?" Pe unii, simpla vedere a unor oameni saraci a ajuns sa-i enerveze. Nu se simt responsabili. Din contra, sunt frustrati la gandul ca "saracilor" li se acorda o asa de mare atentie. Ce mai conteaza ca, bietii de ei, se bucura de multa atentie doar in situatii de dezastre naturale.

Daca acum nu suntem solidari, cand sa mai fim? De ce nu putem fi solidari, iata o tema tulburatoare. N-am fost nici in 21 decembrie 1989, cand unii sedeau linistiti in cofetarii, iar altii isi duceau garboviti saracia acasa.

Un om a murit, invins de ape, cu degetul mijlociu ridicat. Probabil protestul sau fata de nimicnicia vietii. In sens mai larg, poate deveni si un protest fata de nimicnicia la care asistam acum, fata de incapacitatea de a fi solidari cu noi insine. Or, de ce nu, fata de insuportabila, uneori, frivolitate a existentei noastre, locuitori ai unei tarisoare ploioase.
×
Subiecte în articol: special romania