x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei: 3 august 1990

Radiojurnalul zilei: 3 august 1990

de Andrei Stoicu    |    03 Aug 2010   •   00:00

La Bucureşti, au continuat audierile privind evenimentele din 13-15 iunie 1990. Vlad Iulian, fostul şef al Securităţii din timpul regimului Ceauşescu, a fost trimis în judecată. Primăria municipiului Bucureşti organiza un concurs naţional de arhitectură cu tema: "Centrul naţional de telecomunicaţii; centrul de cultură, comerţ şi afaceri". Ştefan Ciurel, primarul Capitalei, a decis raţionalizarea zahărului. Preşedintele Ion Iliescu s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România. Marian Munteanu a fost eliberat după şase săptămâni de arest preventiv, la spitalul-penitenciar Jilava.  


MINERIADA, SUB ANCHETĂ
Comisia de anchetă a Parlamentului României pentru stabilirea cauzelor şi condiţiilor care au generat şi, respectiv, au favorizat producerea evenimentelor din 13-15 iunie a continuat ieri audierile. Au fost audiaţi generalul-colonel Ionel, prim-adjunct al ministrului Apărării Naţionale şi şef al Marelui Stat Major, general colonelul Dumitru Polivanov, comandantul Armatei I şi comandant al garnizoanei Bucureşti, generalul Paul Romulus, comandantul comenduirii Bucureşti, colonelul Radu Cantuniari, comandantul regimului de paraşutişti de la Boteni, generalul Mihai Stan, prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, şi profesorul dr. docent Nicolae Dan Cristescu, redactorul Universităţii Bucureşti.
În cursul după-amiezii, preşedintele Comisiei de anchetă a Parlamentului, domnul Radu Nicolae, deputat, secretar al Adunării Deputaţilor, şi-a exprimat dorinţa de a face o declaraţie reprezentanţilor unor cotidiene bucureştene, precum şi Radioului. Domnul Radu Nicolae a declarat că, preocupată să-şi respecte promisiunea în faţa Parlamentului şi a opiniei publice, comisia are o activitate intensă, activităţile succedându-se în ritm susţinut.
Au fost audiate până acum sute de persoane şi munca comisiei va continua şi în zilele următoare. Dl Radu Nicolae şi-a exprimat speranţa că, în cursul lunii septembrie, forul pe care îl prezidează va putea să prezinte Parlamentului şi opiniei publice concluziile privind cauzele politice ale evenimentelor din perioada 13-15 iunie anul curent.


VLAD IULIAN A FOST TRIMIS ÎN JUDECATĂ
Prin rechizitoriul Direcţiei Procuraturilor Militare din cadrul Procuraturii României, a fost trimis în judecată la Curtea Supremă de Justiţie ­ Secţia Militară, Vlad Iulian, fost ministru-secretar de stat la Ministerul de Interne şi şef al fostului Departament al Decurităţii Statului până la 22 decembrie 1989, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la genocid.
Din cercetările penale efectuate a rezultat că fostul şef al Securităţii a participat la şedinţele Comitetului politic executiv al fostului Partid Comunist Român, din 17 şi 22 decembrie 1989, în cadrul cărora şi-a exprimat în mod expres acordul la hotărârea de a se folosi armele de foc împotriva demonstranţilor din Timişoara şi din alte localităţi din  
ţară.
De asemenea, Vlad Iulian a dat ordine şi a coordonat activitatea departamentului, inclusiv a trupelor de securitate, pentru executarea hotărârii de reprimare prin forţă a revoluţiei populare, în special la Timişoara.
Instanţa de judecaţă a stabilit ca termen de judecată data de 10 septembrie 1990.


CONCURS DE ARHITECTURĂ ÎN BUCUREŞTI
De la Primăria municipiului Bucureşti suntem informaţi că se organizează un concurs naţional de arhitectură cu tema: "Centrul naţional de telecomunicaţii; centrul de cultură, comerţ şi afaceri". Concursul este organizat de Primăria municipiului Bucureşti şi Uniunea Arhitecţilor din România. Centrul va fi construit, precizează organizatorii, pe amplasamentul liber cuprins între străzile 13 decembrie, Calea Victoriei şi Palatul Telefoanelor.
Pentru informaţii, arhitecţii, membri ai Uniunii Arhitecţilor din România, se pot adresa Secretariatului Uniunii începând cu data de luni, 6 august 1990.
Pentru ascultătorii noştri precizăm că acest complex va adăposti, în afara centrului naţional de telecomunicaţii, săli de conferinţe, sală de teatru, spaţii comerciale, două restaurante şi la etajele superioare spaţii de birouri pentru firmele româneşti şi străine.


ZAHĂR PE RAŢIE ÎN CAPITALĂ
Primarul general al Capitalei, domnul inginer Ştefan Ciurel, anunţă pentru bucureşteni raţionalizarea zahărului la 1 kilogram şi jumătate pe lună pentru fiecare locuitor ­ măsură temporară generată de greutăţile din transport şi de ambalare a zahărului, dar în mod special, de specula cu acest produs alimentar.


SINDICALIŞTII, CONVOCAŢI LA COTROCENI
Preşedintele României, domnul Ion Iliescu, s-a întâlnit în cursul dimineţii, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România. Din delegaţie au făcut parte domnul Ciorbea Victor, preşedintele Consiliului General al Confederaţiei, şi domnii Boajă Minică, Mitu Gheorghe, Ştefănescu Nicolae, vicepreşedinţi. Au fost prezenţi domnul Dan Mircea Popescu, consilier prezidenţial, şi Vladimir Pasti, consilier al primului-ministru.  


LIBERTATE PENTRU MARIAN MUNTEANU
Revenim la Bucureşti cu o informaţie prezentă în cursul nopţii pe teleimprimatoare tuturor marilor agenţii de presă: punerea în libertate a lui Marian Munteanu. Printr-un comunicat dat publicităţii aseară, procurorul general al României, domnul Gheorghe Robu, informează că, în urma reexaminării cazului Marian Munteanu, condiţiile care au determinat luarea măsurii de arestare nu mai subzistă şi în consecinţă a dispus revocarea măsurii arestării preventive şi punerea în libertate a inculpatului. Potrivit Codului Penal, arestarea preventivă se instituie la săvârşirea unei infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoarea mai mare de 2 ani, iar lăsarea inculpatului în libertate ar prezenta un pericol pentru ordinea publică. În prezent, nu mai există nici un temei să se considere că lăsarea în libertate a inculpatului ar mai putea prezenta vreun pericol pentru ordinea publică. Măsura a fost comunicată ministrului de Interne în vederea executării ei.


JAMES BAKER, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ ÎN MONGOLIA
Prima vizită a unui secretar de stat american în această ţară. El a avut întâlniri cu principalii conducători mongolezi. Tot ieri a avut loc semnarea convenţiei consulare şi a acordului privind colaborarea interguvernamentală între Mongolia şi Statele Unite pe linia "corpului păcii", precum şi parafarea acordului comercial dintre cele două ţări.


REGIM DE VIZE ÎNTRE EST ŞI VEST
Începând de astăzi, cetăţenii Cehoslovaciei şi Spaniei au dreptul la o călătorie de maximum 30 de zile. O dată pe an, fără viză, fac excepţie călătoriile efectuate în scopul căutării unui loc de muncă. Această măsură se va menţine până la semnarea acordului privind suspendarea obligativităţii vizelor dintre cele două ţări.


CONFERINŢĂ DE DEZARMARE
Franţa a propus ca, la începutul anului viitor, Conferinţa de dezarmare să se reunească la nivel ministerial pentru a face bilanţul negocierilor privind interzicerea armelor chimice. Această întâlnire ministerială va avea drept obiectiv examinarea stadiului negocierilor în acel moment şi degajarea orientărilor de viitor, a afirmat ambasadorul Franţei la Conferinţa pentru dezarmare, reunită actualmente la sediul din Geneva al Naţiunilor Unite, în sesiunea sa de vară.
Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani