x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Raman filatelist de amorul artei"

"Raman filatelist de amorul artei"

14 Iun 2004   •   00:00
"Raman filatelist de amorul artei"

EDITIE DE COLECTIE

Intr-un marunt apartament din Bucuresti, Ioan Daniliuc aduna timbre cu aberatiii istorice, lipeste marci postale pe ilustrate si primeste stampile din toata lumea. Cand reuseste sa imbine armonios timbrul, ilustrata si stampila, colectionarul simte ca a schimbat lumea. De cand s-a pensionat, fostul doctor militar isi petrece fiecare clipa cu gandul la exponatele lui. Se teme de un singur lucru: "Generatia Internetului va uita ca filatelia este o arta".
RADU TUTUIANU

Prin frigul unei dimineti din iarna anului 1878, infanteristii romani au pornit sa atace la baioneta reduta turceasca de la Smardan. Brusc, in fata dorobantului plin de elan, apare un soldat sovietic. "Pe atunci, comunistii au cerut ca reproducerea filatelica a tabloului "Atacul de la Smardan" sa includa neaparat un rus. Astfel, aniversarea a 75 de ani de la proclamarea Independentei Romaniei s-a facut printr-o marca postala infatisand in lupta, unul dupa altul, un bolsevic si un roman asaltand pe otomani." Colectionarul povesteste amuzat despre timbrele lui cu absurditati. "Uite, din cauza timbrului astuia a izbucnit in 1982 un scandal diplomatic intre Franta si Germania. Francezii, in orgoliul lor, au tradus numele artistului Albrecht Dürer in Albert, iar nemtilor le-a venit rau."

Banii si colectia

Inainte de Revolutie, comunistii incercau sa afle de ce doctorul militar Ioan Daniliuc strange timbre. Ce interese ascunse il motivau sa aiba asemenea preocupari "burgheze"? "Am colectionat marci filatelice de placere. De amorul artei. Asa am intrat in legatura cu ingineri, medici, avocati, artisti din alte tari. Cu serviciul am iesit doar de doua ori din tara, insa ca filatelist am colindat toata lumea."

In prezent, Ioan Daniliuc este secretarul general al Federatiei Filatelice Romane si presedintele Societatii Romane de Filatelie Tematica si Maximafilie. Acum patru ani, el a reprezentat Romania in Biroul Comisiei de Maximafilie din cadrul Federatiei Internationale de Filatelie (FIP); in istorie, doar trei romani au apucat sa intre in asemenea organisme de conducere. De curand, doctorul filatelist a primit o convocare pentru Congresul FIP ce va avea loc la Singapore. Insa Federatia romana are prea putini bani. Drept urmare, Daniliuc i-a rugat pe colegii de la Asociatia de Filatelie Franceza sa accepte o delegare de competenta si sa reprezinte ei Romania. "Pe langa cunostintele si valoarea colectiei, un colectionar are nevoie si de o situatie materiala care sa-l sustina in cercurile inalte ale filateliei."

"Timbrul e o opera de arta"

In copilarie, Ioan Daniliuc a inceput sa colectioneze timbre in joaca, la indemnul unui unchi. Din timbre a aflat micul Ioan cum arata un tigru, o nava de razboi, o vaza chinezeasca. "Pe-atunci era foame de imagine, astazi ne asalteaza televiziunea, Internetul. Nu aveai acces la documente despre Asia, despre negrii din Africa. Cu timbrele am cunoscut eu lumea", zice fostul doctor militar. Cu timpul, colectionarul s-a saturat sa adune numai timbre, si-a rafinat gusturile devenind maximafilist. De acum compunea cu rabdare si migala simfonii filatelice. "Am putut sa-mi cultiv pasiunea pentru antichitatea greaca adunand carti postale si timbre pe aceasta tema. Ce inseamna o carte-maximum? De exemplu, acestui timbru din Grecia, cu sanctuarul lui Apolo din Delfi, a trebuit sa-i gasesc pereche o carte postala greceasca, infatisand acelasi templu. Am lipit timbrul intr-un loc potrivit pe cartea postala si peste ele am cautat sa pun intreaga o stampila de la un birou postal. Neaparat din Delfi. Am trimis ilustrata si timbrul unui colectionar din Grecia si acesta m-a ajutat sa obtin capodopera. Sa stiti ca timbrul e o opera de arta." Cu pleoapele adormite, colectionarul vorbeste despre cartile maxime, creatie proprie, pe care au incremenit atleti la funeraliile lui Patrocle, halterofili ridicand bolovani, aruncatori de lance. Cu totii apar in dubla ipostaza, si pe timbru, si pe cartea postala.

Ilustrata maxima

Maximafilia e una dintre ramurile filateliei care insumeaza preocuparile unui filatelist, cartofil si marcofil (colectionar de stampile). Normele pe care trebuie sa le respecte un creator si colectionar de ilustrate maxime sunt stricte: marca postala sa fie fara defecte, sa aiba putere de francare prin corespondenta; cartea postala sa corespunda dimensiunilor de 10/14 cm, sa prezinte cea mai buna concordanta posibila cu subiectul timbrului; stampila sa fie in dublu acord cu marca aplicata pe cartea postala: de loc (numele localitatii unde ea este aplicata, trebuie sa aiba o legatura directa cu subiectul marcii) si de timp (data de pe stampila sa fie cat mai aproape posibil de data emiterii timbrului). Conversie -

Plimbaret prin istorie

SIMONA NICHITA

Cu o diploma de veterinar in buzunar, Marius Monceanu ingrijeste pe cont propriu animale si este in acelasi timp membru al Societatii Numismatice.

Medicul veterinar Marius Monceanu, din Bucuresti, colectioneaza insigne, monede si bancnote inca din adolescenta. Acum, la 34 de ani, stie istoria oricarei piese si poate spune cu exactitate din ce colt al lumii este fiecare parte a colectiei sale, in jur de 5.000 de monede si aproape 10.000 de insigne. Le tine in niste valize cu cifru. "Uite, moneda asta e de la Paris, am luat-o anul asta, in martie. E o piesa rara, cu Stefan cel Mare, realizata de comunitatea din Viena. Multi au vrut sa o aiba macar scanata." Pasiunea lui Marius Monceanu isi are inceputurile cu vreo 20 de ani in urma, cand a primit o moneda bizantina, cu Isus Hristos, de la doctorul Doloiu, bun prieten cu Nichita Stanescu, si el renumit numismat. De aici a pornit dragostea lui fata de acest domeniu, de a si cerceta, nu numai de a admira. "Colectia mea e o parte din mine. Cu firea de artist te nasti, o ai inlauntrul tau dintotdeauna. Pe langa partea spectaculoasa a acestor piese, exista si partea de studiu asiduu", explica colectionarul, in timp ce ne arata niste bancnote de 25 de dinari, emise de Banca Centrala a Irakului, alaturi de altele in valoare de 50 de pesos mexicani, din 1981. Monceanu spune cu regret ca intelectualilor de la noi le lipsesc banii pentru a crea si intretine o colectie serioasa. Imbogatitilor zilei, el le reproseaza nivelul cultural "de carpeta".

300 de euro o insigna de deputat sub Cuza

A invatat sa deosebeasca o valoare de un fals prin exercitiu. Are o colectie separata de monede false, de vreo 2.500 de bucati. Monceanu poate oferi oricand si oricui se arata interesat informatii detaliate despre aparitia si evolutia marturiilor numismatice pe teritoriul tarii noastre, cu incepere din secolul al 6-lea, cand grecii, apoi tracii au inceput sa bata moneda in cetatile pontice. Cele mai rare sunt monedele feudale romanesti, completeaza el, si trece la cele mai scumpe piese din colectie. De regula, ofera atat cat i se cere, incepand de la cateva zeci de mii de lei si ajungand la cateva zeci de milioane. Cea mai scumpa achizitie a sa este o insigna de deputat in divanul ad-hoc al lui Cuza, cumparata anul acesta de la o expozitie din Paris, cu 300 de euro.

Traditie romaneasca

Filatelia i-a pasionat si pe monarhii Romaniei. Regele Ferdinand a patronat numeroase expozitii filatelice. Carol al II-lea, la varsta de sase ani, a primit primul clasor, iar la maturitate a devenit posesorul unei colectii fabuloase, cotata pe locul al treilea in lume. In 1932, la Bucuresti, regele Carol a sprijinit si a participat la cea mai mare expozitie filatelica de pana atunci, intitulata EFIRO (Expozitia Filatelica Romana). Din 1998, expozitia nationala de filatelie se desfasoara iarasi sub vechiul generic. Anul acesta, EFIRO se va tine intre 16 si 30 septembrie si va avea participare internationala. In aceeasi perioada, Bucurestiul va gazdui si Congresul Uniunii Postale Universale.

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Colectie de colectionari

Pasionat de Luchian, client al lui Picasso

Proprietarul unor averi "expirate"

"O viata, un destin, o icoana"

Uniti de pasiunea pentru ouale incondeiate

Beri din toata lumea

Romanul colectioneaza aproape tot ce prinde

Raman filatelist de amorul artei"

Juramant pentru poetul national

Un colectionar nascut in zodia artei

Renasterea Mogosoaiei

Comoara din sifonier

Muzeu de arta pentru sotie si prieteni
×
Subiecte în articol: special poştală