x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rast - "Inundarea a fost o greseala tehnica"

Rast - "Inundarea a fost o greseala tehnica"

de Ionela Gavriliu    |    03 Mai 2006   •   00:00
Rast  -  "Inundarea a fost o greseala tehnica"

Iulian Silisteanu, primarul din Rast, ramas fara sat, vrea sa-si faca primarie si in satul care urmeaza sa se ridice pe Dealul Boierului. Nici nu sta pe ganduri cand il intrebam cum se simte un primar ramas fara obiectul muncii: "Ca un primar cu satra lui", raspunde el.

L-am gasit in sediul primariei din satul afectat. Audientele nu-i dau pace: au mai ramas oameni fara cartele, de la Directia Agricola Mehedinti vine un domn care doneaza tarate si, printre picaturi, trebuie sa se grabeasca sa ajunga si la locul unde incep lucrarile drumului Rast-Giubega, un proiect de vreo 4 milioane de euro, tare drag primarului.

Jurnalul National: Aseara a fost o sedinta a Consiliului Local. Ce s-a discutat, ce s-a hotarat?
Iulian Silisteanu: S-a hotarat stramutarea integrala a satului. In momentul asta sunt niste oameni care fac un referendum in viteza, intreband satenii daca vor sa se mute sau nu. Intrebam capul familiei, ca nu mai avem timp sa-i luam la rand. Si sunt de acord.

Mai sunt si cei care au casele in picioare si nu vor sa plece? Cum veti proceda cu ei?n O sa le dam si lor parcele de pamant la Via Boierului si ei pot ramane. Asa e normal, sa avem grija intai de cei care nu mai au nimic.

Dar daca se intampla sa cada casa pe om, cine o sa fie responsabil?
Am facut o comisie cu secretarul si agentul agricol, si se evalueaza casele: care au crapaturi, care sunt prabusite. Daca le-a intrat apa in beci, se infiltreaza si se umfla peretii. De aceea mi s-a parut corect sa le dam parcele la un loc cu ceilalti.

Despagubiri

Si de unde luati acest pamant?
Pamantul e al oamenilor din sat. O sa le dam pamant altundeva sau ii despagubim cam cu 20 de milioane de lei la hectar. Dar nu cred sa fie asa de haini sa puna obiectii cu pamantul asta care e tot pentru ei.

Am inteles ca s-a vorbit in consiliu si de unele module pentru oameni.
Da, am dat comanda la Ministerul Transporturilor de 1.200 de module. Dar si asta e o solutie temporara…

Cum se simte un primar care, practic, a ramas fara sat?
Cum sa fie? E ca un primar cu satra lui. Am noroc ca oamenii ma asculta, ma stiu din ’78. Cel mai greu a fost cu evacuarea oamenilor. Stateau dom’le si dormeau in camera cu apa sub pat si apoi s-au mutat in patul.

I-am scos din casele lor pe unii cu jandarmii si cu tranchilizante. Asa cum oraseanul are contul si robinetul, asa taranul are vaca si casa.

A cui a fost vina pentru inundatii?
A fost o greseala tehnica. Unde ati mai pomenit sa mearga Dunarea inapoi? Bresa trebuia sa fie in dreptul Rastului, nu la Catane. Se lucra cu cele doua bazine de 40 de mii de hectare si se crea o zona de asteptare a surplusului de apa. Si Dunarea ar fi mers pe vechiul culoar.

"Mai sus e vina"

Cine este de vina. Dati un nume?...
Asta-mi mai lipsea, sa-mi fac dusmani prin Jurnalul National. Mai sus e vina, nu e adevarat ca eu nu le-am luat partea satenilor si ca nu am zis de dig. Dar n-a depins de mine.

O sa va faceti alta primarie in noul sat?
Am ambitia asta. Daca ai o palarie noua, altfel mergi decat daca ai una flescaita.

Credeti ca mai castigati viitoarele alegeri dupa nenorocirea asta?
Nu mor dupa primarie. Sunt primar din ’90, cu pauza de patru ani. Am obosit, a venit vremea sa las pe altii. Dar urmatorul n-o sa aiba viata usoara: sa iei un sat si sa-l pui pe picioare de la lingura…

EROARE
"A fost o greseala tehnica. Bresa trebuia sa fie in dreptul Rastului, nu la Catane. Se lucra cu cele doua bazine de 40 de mii de hectare si se crea o zona de asteptare a surplusului de apa" - Iulian Silisteanu, primarul fara sat

AMBITIE. Iulian Silisteanu, primarul fara sat, vrea sa ridice primarie noua pe Dealul Boierului
MIZERIE MARE. Pentru unii dintre sinistrati dusurile si chiuvetele instalate in tabara sunt absolut inutile

MIGRATIE
In prima zi de cand s-a terminat carantina la Rast, satenii au dat navala in sat. Drumul, pana acum pustiu, e presarat de carute. Din cand in cand cate o masina sau un tractor plin ochi rupe randurile si se grabeste sa vada ce a mai ramas in urma apelor si a hotilor. In Rast oamenii sunt linistiti. Daca nu ai vedea cutii mari in bratele oamenilor si porcii in tractoare, ai spune ca e o zi obisnuita. Un batranel se intoarce cu caruta plina de iarba cosita de pe camp. "Ce sa ne mai dea statul? Ma ajut singur cat po", zice in timp ce da bice calului. In casa cu numarul 11, un barbat sta cu mainile in sold in fata portii. "Am scapat recamierul si dulapul. Acu mi-e frica sa mai intru in casa." Se uita cu intelegere la cei care cara lucruri in sat. "Se grabesc, parca vad ca le duc inapoi", filozofeaza. De frica hotilor a dormit in sat pe tot timpul inundatiilor.

LEGISLATIE
Mutarea unei comune in alt loc se face printr-o modificare a legislatiei privind impartirea administrativ-teritoriala a Romaniei, dupa cum ne-a declarat deputatul PC Tudor Constantin, membru al Comisiei pentru administratie publica. El a mentionat ca unitatea administrativ-teritoriala ca atare ramane aceeasi, cu primarul si consiliul local alese initial. Consiliul local trebuie sa emita o hotarare prin care se stramuta localitatea respectiva, se va intocmi apoi o documentatie necesara acestei mutari, cu aprobarea primariei localitatii si a prefecturii judetului de care apartine aceasta. Dupa ce toate acestea au fost puse la punct, guvernul sau un parlamentar trebuie sa initieze un proiect de modificare a legii privind impartirea administrativ-teritoriala a Romaniei, in care sa fie prevazuta stramutarea localitatii respective. (Dana Piciu)

PREMIERA
Ionel Ciobotea, subprefectul de Dolj, spune ca este greu sa reconstruiesti o localitate intreaga, pentru ca asa ceva nu s-a mai intamplat dupa Revolutie. "Prima etapa este realizarea planului urbanistic general si a planului urbanistic zonal. A doua etapa este preluarea terenului de la proprietari, care vor ceda suprafetele pe baza unui proces-verbal, urmand sa primeasca teren in alta locatie. De asemenea, in aceasta etapa trebuie luate acordurile de utilitati publice: de la mediu, pentru energie electrica, pentru drumuri, pentru telefoane si celelalte. In ultima etapa, cu toata aceasta documentatie, se intocmeste un dosar pe baza caruia se va face un proiect de hotarare de guvern. Apoi urmeaza stramutarea propriu-zisa", spune prefectul de Dolj, Ionel Ciobotea. (Mihai Gavrila)

PADUCHI
Dupa ce Eugen Mihailescu, ministrul Sanatatii, a criticat starea precara a igienei din tabara de sinistrati de la Rast, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, s-a documentat asupra felului in care oamenii respecta minimele norme sanitare. "Am semnale din teritoriu ca numai 55 de oameni au facut baie, in conditiile in care instalatiile sanitare ale armatei au fost instalate acolo de doua saptamani", a spus prefectul doljean. Raportat la numarul total de circa 3.800 de evacuati, asta inseamna ca mai putin de 2% din sinistrati au apelat la dusurile publice. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a avertizat ca tabara de evacuati a devenit un focar de paduchi si este posibil sa izbucneasca o epidemie de hepatita. El a mai spus ca au fost identificati 25 de copii cu paduchi si doi cu raie. (Mihai Gavrila)
×
Subiecte în articol: special