x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Război româno-ţigănesc în Timişoara

Război româno-ţigănesc în Timişoara

de Mircea Opris    |    20 Iul 2010   •   00:00

Situaţie explozivă la Timişoara, unde, în noaptea de duminică spre luni, două familii s-au bătut cu pari şi cuţite. Incidentul s-a lăsat cu vărsare de sânge după ce două familii care locuiau în acelaşi imobil s-au trezit în casă cu patru indivizi înarmaţi cu bâte şi cuţite. În urma scandalului, o femeie şi un bărbat au fost răniţi, ultimul fiind transportat la spital cu răni grave.



Conflictul este mai vechi şi ţine de retrocedarea imobilului în care stau cu chirie la stat mai multe familii de ţigani şi de români. Casa a fost câştigată în instanţă de foştii proprietari, dar chiriaşii refuză să părăsească imobilul, pe rol fiind un proces prin care se contestă retrocedarea. Războiul dintre vecini durează de mai mulţi ani. Vecinii se află de o bună bucată de timp în proces. Membrii unei familii îi acuză pe ceilalţi că le-au creat numai probleme: le jignesc femeile, le-au distrus o maşină şi i-au atacat cu pari şi cuţite. Totul a degenerat în violenţă acum două nopţi. Mai multe echipaje de poliţie au intervenit pe Strada Crizantemelor, după ce membrii unei familii au anunţat că au fost atacaţi cu bâte şi cuţite de nişte indivizi puşi de vecinii pe care i-au dat în judecată.

Două femei care locuiesc în imobilul respectiv susţin că patru indivizi încă neidentificaţi au intrat peste ele în casă, au lovit-o pe o tânără cu o bâtă şi apoi l-au înjunghiat pe soţul uneia dintre ele. "Au intrat peste noi cu parii, cu cuţitele. Au lovit-o pe fata asta cu parul şi pe dânsul l-au tăiat. Sunt nişte indivizi plătiţi de proprietar să ne scoată afară din casă cu bâtele", a spus una dintre femei. Poliţiştii i-au găsit însă doar pe cei atacaţi, nu şi pe vecinii acestora, acuzaţi că i-ar fi atacat. "Ei sunt în judecată. Au dat clădirea dărâmată şi au luat terenul de sub casă. Soacră-mea se judecă cu ei, stă aici din 1986. Acum două seri au distrus maşina lui socru-miu şi le-au făcut vagaboande pe soacră-mea şi cumnată-mea. Acum tot ei au adus nişte boschetari, golani, beţivani şi au pus să o bată pe cumnată-mea, au strâns-o pe soacră-mea de gât, au dat cu parul în uşă. Trei inşi erau cu cutiţe, cu bâte. Erau la ei, la vecini, au băut împreună", a declarat una dintre femeile din familia atacată.

Politiştii au început cercetările şi încearcă acum să dea cât mai repede de urma atacatorilor. Pentru aplanarea scandalului a fost necesară intervenţia mai multor echipaje de poliţie şi jandarmi. Poliţiştii spun că totul a început de la proprietar, care a consumat băuturi alcoolice împreună cu alţi amici în aceeaşi clădire. "Proprietarul a fugit de la locul incidentului. După ce va fi depistat, urmează să vedem din ce cauze s-a petrecut incidentul. Acolo este un scandal mai vechi între proprietar şi chiriaşi. Pe fondul alcoolului, incidentul a luat amploare", a arătat Emil Andrei, de la biroul de presă al Poliţiei Timiş. Poliţiştii au luat declaraţii de la martori şi încearcă acum să dea de urma celor patru agresori pentru a stabili ce s-a întâmplat. Oamenii legii spun că imobilul de pe Strada Crizantemelor, situat la numărul 13, este retrocedat şi că proprietarii de drept se judecă de mai mulţi ani cu chiriaşii, membrii familiilor agresate duminică noapte.

×
Subiecte în articol: special