x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reactii - Îngrijorare la Bruxelles

Reactii - Îngrijorare la Bruxelles

de Irina Cristea    |    21 Apr 2007   •   00:00
Reactii -  Îngrijorare la Bruxelles

Procesul de suspendare a preşedintelui nu este neconstituţional, dar este anormal pentru un stat membru al UE şi va pune România într-o lumină nefavorabilă.

Decizia, preluată de agenţiile internaţionale de presă

Agenţiile de presă internaţionale au relatat pe larg anunţul lui Traian Băsescu potrivit căruia nu va mai demisiona, aşa cum declarase că va face în cazul în care va fi suspendat. "România va organiza referendum pe tema demiterii preşedintelui", titrează agenţia germană de presă DPA, anunţând că preşedintele Traian Băsescu "şi-a retras promisiunea făcută anterior" că va demisiona în cazul în care Parlamentul va decide suspendarea lui. Agenţia France Presse relatează, la rândul său, despre decizia preşedintelui. "Renunţând la demisie, Băsescu riscă să atragă criticile presei locale, care a subliniat încă de vineri aparentul său reviriment", comentează AFP.

Agenţia France Presse precizează că ezitările preşedintelui ar avea legătură cu un scenariu tot mai des evocat în media, potrivit căruia guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, devenit un adversar puternic al lui Băsescu, pregăteşte revizuirea legii electorale pentru a împiedica participarea unui preşedinte suspendat la un nou scrutin. Agenţia Reuters anunţă, la rândul său, decizia lui Traian Băsescu de a renunţa la demisie, făcând o scurtă trecere în revistă a principalelor evenimente din viaţa acestuia. Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a provocat îngrijorare la Bruxelles în ceea ce priveşte continuarea reformelor în domeniul justiţiei şi a luptei împotriva corupţiei în România, comentează Reuters. Suspendarea preşedintelui a generat, de asemenea, temeri în ceea ce priveşte capacitatea ţării de absorbire a fondurilor comunitare, precum şi în legătură cu posibila descurajare a investitorilor străini, adaugă agenţia citată.

Procesul de suspendare a preşedintelui nu este neconstituţional, dar este anormal pentru un stat membru al UE şi va pune România într-o lumină nefavorabilă.

"Relaţia negativă între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Tăriceanu pune într-o lumină nefavorabilă România. Această relaţie nu este generată de Constituţie, ci de o alchimie nepotrivită dintre cei doi, la care se adaugă şi interese contrare. Suspendarea preşedintelui se înscrie în cadrul constituţional, însă acest proces nu este unul normal pentru ţările din Uniunea Europeană. România, deşi este la început de drum, nu pare că se concentrează pe obiectivele pe care le are de îndeplinit." Aceasta este opinia lui Timo Summa, director în cadrul Comisiei Europene, responsabil cu Strategia de coordonare a României şi Bulgariei, intervievat de postul Deutche Welle, citat de Mediafax.

La rândul său, comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Franco Frattini, a declarat pentru Reuters că ar dori ca Guvernul de la Bucureşti să îl sprijine pe procurorul general anticorupţie, Daniel Morar, în demersurile acestuia de continuare a anchetelor în dosarele importante. "Aş fi extrem de îngrijorat dacă domnul Morar ar fi schimbat din funcţie", a declarat Frattini.

SEMNE DE ÎNTREBARE. Situaţia politică din România a stârnit îngrijorare la nivelul Comisiei Europene, transmite Hotnews, citând surse din Executivul Uniunii Europene. Membrii Colegiului Comisarilor au serioase semne de întrebare cu privire la aplicarea mecanismului de verificare şi cooperare pentru sistemul judiciar şi de turnura luată de lupta împotriva corupţiei. Cel mai probabil la sfârşitul lunii iunie, Comisia va face public un raport despre stadiul îndeplinirii măsurilor asumate de România.

CINCI "CĂRCOTAşI". Mai mult, cinci state membre au cerut aplicarea consecventă şi clară a mecanismului de monitorizare a României şi Bulgariei privind măsurile de combatere a corupţiei şi reforma justiţiei promise de cele două ţări înainte de aderare, după cum relatează BBC News Online. Demersul aparţine Marii Britanii, Franţei, Suediei, Finlandei şi Olandei, care se declară îngrijorate de evoluţia celor două state balcanice şi intensifică presiunea privind activarea clauzei de salvgardare. "Nu e un atac la adresa României şi Bulgariei, dar avem senzaţia că mecanismul nu e utilizat cum trebuie şi nu are suficiente resurse", a subliniat un oficial. Diplomaţii susţin că acest demers nu vizează activarea clauzei de salvgardare, pentru că este prea devreme pentru o asemenea măsură.

DORIT PESTE PRUT
Românii de peste Prut deplâng suspendarea lui Băsescu, susţinând că acesta a fost singurul preşedinte al României care s-a îngrijit de soarta românilor din afara graniţelor. În faţa Consulatului României din Chişinău oamenii nu mai scandau cuvântul "vize", ci lozinci în sprijinul lui Băsescu. "Mesajul meu ar fi: «Dacă românii nu vă vor, vă vrem noi aici, în Republica Moldova, preşedinte»". şi clasa politică de la Chişinău regretă suspendarea de la Bucureşti. Liderul PPCD, Iurie Roşca, crede că "putem presupune, fără riscul de a greşi prea mult, că destabilizarea din România şi Ucraina poartă şi amprenta unor activităţi mai puţin amicale din partea Rusiei". Deşi regretă suspendarea lui Băsescu, preşedintele Partidului Social-Liberal, Oleg Serebrean, consideră că acesta, la un moment dat, a greşit în relaţia cu politicienii din Basarabia.
  • Vitalie Călugăreanu, Chişinău
  • Lumea, cu ochii pe Bucureşti

    Majoritatea agenţiilor internaţionale de presă şi a cotidienelor importante din lume scriu despre suspendarea preşedintelui de către Parlament. Trebuie menţionat că majoritatea cotidienelor din străinătate preiau ştirile de la aceste agenţii fără a face aproape nici un fel de schimbare în text.

    Printre puţinele ziare sau televiziuni care au propriul lor material despre eveniment se numără BBC, The Guardian, Wall Street Journal sau Financial Times.
    "Chiar şi după suspendare, Băsescu rămâne cel mai popular politician din România", notează pagina de internet a BBC News. "Criza ameninţă şansele României de a avea parte de beneficiile integrării în Uniunea Europeană. Fără o guvernare efectivă, ţara se va zbate să atingă cerinţele UE, privind reformele structurale şi lupta anticorupţie, sau să absoarbă miliardele de euro de la Bruxelles", notează cotidianul britanic The Guardian. Ziarul citat mai spune că PSD a reuşit să "capitalizeze" lupta din interiorul fostei coaliţii de guvernământ pntru a-l destitui pe preşedinte.

    The Wall Street Journal susţine că Parlamentul a decis suspendarea preşedintelui în ciuda faptului că Curtea Constituţională nu a dat un aviz favorabil. "Legiuitorii au pretins că acesta (Băsescu, n. red.) a încălcat Constituţia, deşi Curtea Costituţională a României nu a dat un aviz favorabil cererii Parlamentului de suspendare a preşedintelui", susţine The Wall Street Journal. "Nicolae Văcăroiu, văzut ca un oponent al reformei, va fi preşedinte interimar", notează la rândul său Financial Times. Acelaşi cotidian mai scrie că Băsescu şi-a făcut foarte mulţi duşmani de când a ajuns preşedinte "deoarece pe agenda sa politică se afla lupta împotriva corupţiei". (George Daniel Rîpă)

    ×