x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reactii pe scena politica

Reactii pe scena politica

04 Oct 2004   •   00:00

Liderii partidelor politice au reactionat pe rand la anuntul retragerii lui Theodor Stolojan din cursa prezidentiala si din fruntea PNL.

SILVIU SERGIU

PRESEDINTIE. Aflat in vizita oficiala in San Marino, presedintele Ion Iliescu a declarat sambata ca regreta faptul ca Theodor Stolojan a fost nevoit sa se retraga din cursa pentru Presedintie chiar inaintea inceperii campaniei electorale. "Asta e realitatea", a precizat sec seful statului, fara a face alte comentarii pe aceasta tema.

PRM. Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat ca retragerea lui Stolojan este "uvertura sfarsitului constructiei artificiale care este legata exclusiv de interese de afaceri." "Problema e ca acela care ar putea fi desemnat ca succesor al lui Theodor Stolojan ar putea sa fie Traian Basescu, dar el nu are nici o sansa la nivelul intregii tari, pentru ca, parafrazand gluma lui conform careia "iarna nu-i ca vara", voi spune si eu ca "Romania nu e ca Bucurestii"", a spus liderul PRM.

UDMR. Liderul UDMR, Marko Bela, considera ca retragerea lui Theodor Stolojan din cursa prezidentiala va influenta lupta electorala pentru functia de sef al statului si relatiile de forta intre cei doi poli politici.

PNTCD. Presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, i-a adresat lui Theodor Stolojan o scrisoare deschisa in care apreciaza ca, prin retragerea sa, "scena politica pierde un potential presedinte care ar fi fost capabil sa imprime Romaniei un drum european."

PNL. Valeriu Stoica: Theodor Stololan a jucat un rol foarte important in PNL, a declarat ieri Valeriu Stoica, care a mai adaugat ca sub conducerea lui Stolojan, partidul liberal a devenit principalul partid de opozitie. "Sunt trist ca Theodor Stolojan, cu potentialul sau electoral urias, a fost obligat de starea sanatatii lui sa se retraga din pozitia pe care o are", a mai precizat Valeriu Stoica.

PSD

Presedintele partidului de guvernamant, Adrian Nastase, si-a exprimat regretul si preocuparea fata de problemele de sanatate ale lui Theodor Stolojan. "Dincolo de crezurile noastre, dincolo de disputele in care suntem angrenati, inainte de toate, suntem oameni. Iar intr-un astfel de moment, avem cu totii datoria sa uitam de lucrurile care ne despart si sa fim solidari", se arata intr-un comunicat de presa al liderului PSD. "Personal, imi pare rau daca Theodor Stolojan se retrage din cursa. (...) Din pacate, ceea ce se aude, ca noul candidat va fi Traian Basescu, este un lucru rau atat pentru tara, cat si pentru liberali, care vor trebui sa sustina un vaporean, un circar, un demagog, un om fara cultura politica", a spus presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca.

Partidul Umanist: "Traian Basescu i-a tras pe sfoara pe liberali"

Presedintele PUR, Dan Voiculescu, si-a exprimat regretul "pentru retragerea liderului PNL, Theodor Stolojan, din viata politica, pe motive de sanatate". "Cand te afli in fata unui om lovit de o boala serioasa, nu poti decat sa-i urezi multa sanatate, lasand deoparte eventuale aprecieri dictate de o anumita pozitie politica.

Personalitatea politica echilibrata a domnului Stolojan va fi greu de inlocuit pe termen scurt, daca nu chiar imposibil. Ii dorim domnului Theodor Stolojan sa aiba puterea sa treaca peste aceasta situatie dificila", se arata intr-un comunicat de presa al liderului umanist.

Dupa ce Traian Basescu a facut declaratiile legate de santajul la care ar fi fost supus Stolojan, Partidul Umanist l-a acuzat pe acesta, intr-un comunicat de presa, ca a tras pe sfoara PNL, asa cum, in urma cu sase ani, l-a tras pe sfoara pe Victor Ciorbea sau asa cum l-a "lucrat" pe Petre Roman.
Umanistii considera inadmisibil si de netolerat ca Traian Basescu sa insele milioane de romani.

Un Traian Basescu in fruntea tarii si in fruntea unei coalitii care, prezumtiv, ar prelua guvernarea, ar arunca definitiv Romania in haos, lucrul la care se pricepe cel mai bine primarul Bucurestiului, apreciaza acestia. PUR isi exprima de altfel convingerea ca nu boala este motivul real al retragerii lui Theodor Stolojan, ci ca, mai degraba, Alianta a inteles ca nu are sanse in campania electorala din aceasta toamna si schimba macazul, iar o parte a acestei structuri incearca sa impuna un candidat pe care-l considera cu mai multe sanse de castig decat precedentul.

Argumentarea retragerii lui Theodor Stolojan, invocandu-se motive de sanatate, urmata de afirmatiile lui Basescu de azi, potrivit carora Stolojan nu este grav bolnav, este o bataie de joc la adresa romanilor, considera PUR.

Adrian Videanu: "Traian Basescu poate fi una din variante"

Jurnalul National a adresat un set de intrebari reprezentantilor PD despre retragerea lui Stolojan. Liberalii au refuzat sa raspunda, asteptand mai intai sedinta conducerii partidului programata ieri. Iata ce ne-a raspuns Adriean Videanu (foto), vicepresedintele PD.

  • Jurnalul National: Ce inseamna pentru PNL retragerea lui Stolojan?

    Adriean Videanu: Gestionam astfel incat Alianta sa isi urmeze cursul si sa castige alegerile.

  • Cum va fi desemnat noul candidat al aliantei, din partea PNL sau PD?

    Candidatul la Presedintie va fi desemnat pana la sfarsitul saptamanii viitoare. Cele doua partide isi vor convoca organele de conducere, Consiliile Nationale, care vor hotari asupra candidatului. E greu sa anticipam din ce partid va fi el pana miercuri, cand ne vom consulta, inclusiv in Consiliul de Coordonare a ADA.

  • Sunteti de acord cu candidatura lui Basescu la Presedintie?

    Poate fi una dintre variante.

  • Electoratul va fi influentat de retragerea lui Basescu de la Primaria Capitalei?

    Ar fi o speculatie, nefiind desemnat candidat.

    Retrageri pe ultima suta de metri din cursa prezidentiala

    Retragerea lui Theodor Stolojan din competitia prezidentiala a acestui an nu este singulara pe scena politica. Acum doua saptamani, romano-americanca Lia Roberts a anuntat ca renunta la cursa prezidentiala, acuzand sistemul politic romanesc ca nu i-a permis sa aiba o mai buna vizibilitate in spatiul media. Roberts a aratat ca un alt motiv al retragerii sale este inexistenta "unui loc pentru un candidat cu adevarat independent", avand in vedere impartirea electoratului intre cei doi poli de putere pe care o relevau toate sondajele de opinie. Un alt candidat, mai putin cunoscut care s-a retras din competitie dupa doar cateva zile de la anuntarea candidaturii este reprezentantul URR, Marian Tata. Presedintele URR, partid declarat al tinerilor a recunoscut ca retragerea lui Tata a fost si urmarea feed-back-ului negativ primit din partea membrilor partidului dupa anuntarea candidaturii lui Tata, avand in vedere ca acesta este de mult trecut de varsta primei tinereti. Prin urmare, URR a nominalizat pentru Cotroceni un candidat "reprezentativ pentru media de varsta a membrilor partidului", Ovidiu Tudorici. "Moda" retragerilor a fost insa lansata de fostul presedinte Emil Constantinescu (foto), care dupa esecul guvernarii CDR, s-a declarat "scarbit de politica" . In august 2000, el a anuntat ca paraseste scena politica. Ulterior s-a dovedit a fi fost doar un "puseu" de scarba caci Emil Constantinescu a revenit in politica, infiintand un nou partid, Actiunea Populara (AP). Totusi, anul acesta Constantinescu nu s-a inscris in cursa prezidentiala, AP desemnand un alt candidat. (Aniela Nine)

    CULISE, DECLARATII, SCENARII, COMENTARII

    Filmul retragerii

    Cronica unei suferinte anuntate din timp

    Alianta D.A. obligata sa refaca tandemul

    Cum comenteaza analistii politici

    Reactii pe scena politica

    Basescu, lansat spre Cotroceni

    Reactie - Adrian Nastase neaga existenta vreunui santaj din partea PSD
  • ×