x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reactii politice

Reactii politice

23 Mai 2005   •   00:00

Principalele partide parlamentare au salutat eliberarea celor trei ziaristi romani rapiti acum aproape doua luni in Irak. Pe langa aprecierile la adresa institutiilor care au facut posibil acest lucru, se subliniaza si ceea ce trebuie facut mai departe.

PNL-PD. PNL a salutat eliberarea celor trei jurnalisti romani si a insotitorului lor, rapiti in Irak, la sfarsitul lui martie. Secretarul executiv al PNL, deputatul Dan Motreanu, a spus ca eliberarea jurnalistilor este "un mare succes al politicii romanesti". "Am aratat si ca putem ramane parteneri stabili ai celorlalti membri NATO. Este un succes al Presedintiei si al Guvernului", a mai spus Motreanu. Purtatorul de cuvant al formatiunii liberale, deputatul Eugen Nicolaescu, a felicitat autoritatile romane, pentru ca eforturile lor au fost "eficiente". Nicolaescu a mai spus ca liberalii sunt alaturi de familiile celor trei ziaristi si a insotitorului lor. "Ne exprimam increderea ca acestia vor putea trece repede peste drama pe care au suferit-o si isi vor putea relua activitatea in cel mai scurt timp", a mentionat purtatorul de cuvant al PNL. Si presedintele interimar al PD, Emil Boc (foto), a declarat ca eliberarea celor trei jurnalisti constituie un succes al autoritatilor romane si in special al Presedintiei. "Institutia prezidentiala a reusit sa gestioneze foarte bine o situatie delicata, reusind, pe de-o parte, sa conserve interesul national de a ramane credibili in planul relatiilor internationale si de a ne respecta angajamentele si, in acelasi timp, sa salveze vietile jurnalistilor romani, extrem de importante pentru noi", a spus Boc, sustinand ca modul in care a fost gestionata criza "este un model de manual". "Cred ca oamenii ar trebui sa aiba incredere in continuare in institutiile statului, ca acestea lucreaza in interesul lor, iar experienta cu jurnalistii rapiti in Irak demonstreaza ca atare acest lucru", a mai spus Boc.

PC. Partidul Conservator, condus de Dan Voiculescu, (foto) si-a exprimat "satisfactia imensa ca vietile jurnalistilor romani si a insotitorului lor, prizonieri de aproape doua luni in Irak, au fost salvate. Familiile lor rasufla usurate si, la fel, o tara intreaga. Ii felicitam pe toti cei care au contribuit la eliberarea cetatenilor nostri". Un comunicat al Partidului Conservator precizeaza totodata ca cei trei ziaristi romani "vor avea nevoie de solidaritatea noastra, de gandul nostru bun, pentru a uita cat mai repede zilele de cosmar prin care au trecut". Pe de alta parte, Biroul Politic al Partidului Conservator, intrunit ieri, a solicitat includerea pe ordinea de zi a primei sedinte a Consiliului National al Coalitiei dezbaterea propunerii PC de retragere pana la data de 31 decembrie 2005 a trupelor romanesti din Irak si din Afganistan. "In cazul in care acordurile internationale incheiate ne cer imperios aceasta prezenta militara, neputand fi rediscutate, propunerea Partidului Conservator catre Consiliul National de Coordonare este inlocuirea trupelor romanesti cu o forta militara constituita dupa modelul Legiunii Straine Franceze. Aceasta forta ar urma sa fie platita de statul roman, sa activeze sub drapel romanesc, dar sa poata include militari profesionisti de alta cetatenie decat cea romana. Data fiind importanta subiectului, PC solicita prezenta la sedinta CNC a ministrului Apararii Nationale, cu atat mai mult cu cat domnia-sa a anuntat recent intentia de a mai trimite un batalion romanesc in Afganistan", se arata intr-un comunicat al Partidului Conservator.

PPRM. Liderul PPRM, Corneliu Ciontu, a salutat ieri in numele partidului intoarcerea acasa a celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak si a subliniat importanta "unei dezbateri nationale pe tema oportunitatii prezentei trupelor romanesti in Irak". Ciontu a tinut sa aminteasca si faptul ca "prin scrisori adresate liderilor politici si de opinie din Romania, conferinte de presa si comunicate de presa zilnice, PPRM a insistat permanent pentru necesitatea organizarii acestei dezbateri" si a adaugat ca recent "si PNL a adoptat o pozitie similara". (Monica Iordache, Carmen Vintila, Lavinia Dimancea)

Multumiri la gramada


  • de ANIELA NINE

  • Prima reactie oficiala la eliberarea celor trei jurnalisti a venit de la Palatul Victoria de abia in cursul diminetii de ieri, fara a oferi insa mai multe informatii decat cele care au fost primite duminica seara de la Cotroceni.

    Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a limitat la a multumi, in cateva fraze, "tuturor celor care au contribuit la rezolvarea acestei crize, atat prin munca, cat si prin responsabilitate". In mod surprinzator, in acest context, premierul nu a facut nici o referire la presedintele Basescu sau la celula de criza de la Cotroceni, care a coordonant operatiunile de eliberare a ziaristilor, Tariceanu alegand sa faca referiri generice la autoritatile statului si la Romania, care au reusit astfel sa treaca un test dificil.

    MERITE. Desi cea mai mare parte a declaratiei premierului s-a axat pe reliefarea meritelor "actualei administratii" in rezolvarea pozitiva a crizei jurnalistilor, premierul nu l-a mentionat pe presedintele Basescu decat intr-un singur moment, cel in care a intarit afirmatiile acestuia, conform carora "in gestionarea acestei crize, Romania nu si-a negociat politica externa, nici cea prezenta si nici viitoare, si nici nu a platit vreo rascumparare". "Eliberarea celor trei cetateni romani demonstreaza ca, sub actuala administratie, autoritatile romane sunt capabile si angajate sa apere in acelasi timp interesele fiecarui cetatean in parte si totodata interesul national. Este o dovada ca nu suntem indiferenti la ce se intampla cu cetatenii romani si ca avem taria sa nu cedam in fata presiunilor si a greutatilor", a spus Tariceanu.

    APRECIERE. "Vreau sa multumesc tuturor celor care au contribuit la rezolvarea acestei crize, atat prin munca lor, cat si prin responsabilitatea pe care si-au asumat-o. Apreciez faptul ca familiile celor rapiti si societatea romaneasca nu au cedat presiunii emotionale uriase la care au fost supuse, dand astfel putere si legitimitate autoritatilor romane", a spus Tariceanu. Un alt segment al discursului premierului a facut referire la rolul important pe care l-a jucat mass-media, Tariceanu apreciind ca presa "a inteles ca a continua speculatiile pe marginea acestui caz putea sa puna in pericol chiar viata ostaticilor si a actionat pe cale de consecinta".

    C.V. Tudor:"Cea mai scandaloasa diversiune"

    Senatorul CV Tudor, presedinte onorific al PPRM, a salutat revenirea in tara a jurnalistilor, dar considera ca situatia este foarte confuza.
    "Eu am fost foarte rezervat inca de la bun inceput. A doua zi dupa asa-zisa lor rapire, eu am avertizat ca in viitorul apropiat vor iesi la iveala lucruri socante. De-a lungul saptamanilor care au urmat am spus ca este vorba de o diversiune a unor servicii secrete romanesti, despre care Traian Basescu stia din timp. Fireste, ziaristii nu aveau nici o vina, ei trebuiau sa vina teferi acasa. Am cautat sa ma implic si eu intr-un fel si i-am scris atunci sefului statului libian, Qadhafi, Muammar al Qadhafi, dar cand am vazut despre ce este vorba m-am retras, spunand totusi ca noi, romanii, suntem niste persoane cu totul iesite din comun, in sensul ca am reusit sa compromitem si comunismul, si capitalismul, si terorismul. Stiam de aproape o luna ca cei trei ziaristi se afla in Siria si atunci am inceput sa fac legatura cu arestarea lui Omar Hayssam, care e sirian la origine, mai nou cu arestarea lui Zaher Iskandarani, care, de asemenea, e sirian. Mai stiam ca ziaristii trebuiau sa fie la Bucuresti in ziua de Pasti, pe 1 mai, dar nu s-a convenit asupra persoanei care va culege laurii intregului succes. Traian Basescu a fost foarte orgolios, a vrut ca numai el sa fie incununat cu acesti lauri, asa ca s-a amanat venirea in tara a ziaristilor. Situatia este foarte confuza. E bine ca au venit acasa, e vorba, fireste, de patru vieti omenesti, dar ar fi la fel de bine ca populatia Romaniei sa afle cine si-a batut joc de nervii ei timp de aproape doua luni. Din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai scandaloasa diversiune din istoria serviciilor secrete romanesti. In aceeasi ordine de idei, doresc sa va spun ca trupele romane nu au ce cauta in Irak, mai ales in situatia in care aproape jumatate de tara este sub ape", a declarat pentru RRA C.V. Tudor.

    PSD
    Conducerea PSD a decis ieri verificarea conditiilor in care Omar Hayssam a intrat in partid, a "contactelor" si activitatii sale din PSD. Presedintele Mircea Geoana a declarat ca aceasta misiune va reveni Comisiei de Arbitraj si Integritate Morala, care va analiza modul in care membri ai PSD au "relationat" cu Hayssam sI luarea de sanctiuni daca acestia au fost implicati in "decizii nestatutare". Geoana a aratat ca Presedintia va trebui sa lamureasca rolul lui Hayssam in rapirea jurnalistilor. Seful PSD a declarat ca Presedintia sau Executivul trebuie sa prezinte in Parlament un raport privind concluziile situatiei din ultimele doua luni si a pledat pentru stabilirea unui calendar de retragere a trupelor romanesti din Irak. (L.D.)
    ×
    Subiecte în articol: eveniment romani irak romăneşti