x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ghid de sănătate pentru suporterii de la EURO 2024. Fanii fotbalului nu au voie în „cluburile de canabis”

Ghid de sănătate pentru suporterii de la EURO 2024. Fanii fotbalului nu au voie în „cluburile de canabis”

de Monica Cosac    |    12 Iun 2024   •   07:40
Ghid de sănătate pentru suporterii de la EURO 2024. Fanii fotbalului nu au voie în „cluburile de canabis”

Milioane de suporteri de pe întregul continent sunt așteptați să participe la cele 51 de meciuri de la EURO 2024, care vor avea loc în 10 orașe din Germania, începând cu finalul acestei săptămâni, astfel că Organizația Mondială a Sănătății împreună cu Centrul Federal German pentru Educație în Sănătate (BZgA) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) au publicat un nou ghid cu sfaturi de sănătate publică pentru a-i „ajuta pe fanii fotbalului să rămână în siguranță în această vară”. 

„Campionatul European UEFA de anul acesta, UEFA EURO 2024, va începe în Germania pe 14 iunie și va dura o lună întreagă până pe 14 iulie, punând în competiție echipele naționale de fotbal ale Europei. Fiecare dintre meciuri se va desfășura pe un stadion care poate găzdui până la 70.000 de oameni, dintre care mulți vor fi călătorit de departe pentru a se bucura de acest spectacol sportiv organizat la fiecare 4 ani”, a transmis OMS, precizând că noul ghid, publicat luni, acoperă o gamă largă de subiecte conține o serie de recomandări pentru suporterii care vor merge la meciurile Campionatului European. 

Ghidul este disponibil online, atât pe site-ul OMS, cât și pe cel al ECDC, și oferă „informații ușor accesibile despre subiecte care variază de la vaccinurile de care călătorii ar putea avea nevoie înainte de a-și întreprinde călătoriile până la informații despre cum să se protejeze împotriva diferitelor boli, cum ar fi bolile respiratorii și bolile transmise de căpușe. Pe măsură ce temperaturile cresc, recomandarea oferă îndrumări despre cum să vă păstrați răcoarea la căldură, să preveniți insolația și să vă hidratați. De asemenea, include informații despre sănătatea sexuală și consumul de alcool, tutun și canabis în Germania și oferă site-uri web și numere de telefon utile pentru oricine are nevoie de ajutor medical”.

Pot participa fanii fotbalului la „cluburile de canabis”?

Foarte mulți suporteri știu, spre exemplu, că Germania a legalizat parțial consumul de canabis, începând din această primăvară, și poate că unii dintre ei se gândesc că ar putea împărți un joint cu prietenii chiar pe stadion. Să vedem însă ce spune ghidul autorităților sanitare. 

Conform documentului, începând cu 1 aprilie 2024, adulții din Germania cu vârsta de 18 ani și peste pot consuma legal canabis și pot avea asupra lor, în public, până la 25 de grame de marijuana. De asemenea, de la 1 iulie 2024, în „cluburile sociale de canabis” necomerciale, membrii își pot cultiva și împărți între ei propriul canabis. 

„Însă aceste cluburi sunt doar pentru localnici; turiştii nu au voie să participe. În afara acestor aranjamente, cumpărarea, vânzarea sau partajarea canabisului rămâne interzis”, se precizează în ghid.

În plus, este interzis:

• consumul de canabis în prezenţa copiilor sau în apropierea locurilor în care se desfășoară activități pentru copii și tineri, inclusiv locurile de joacă, școli și terenuri de sport. 

• consumul de canabis în zonele pietonale între orele 7 dimineața și 8 seara;

• să dați canabis minorilor;

• importul de canabis din străinătate; 

• conducerea unui vehicul sub influența canabisului, deoarece „afectează grav abilitățile motorii și crește riscul de accidente”.

Adolescenții de peste 16 ani pot cumpăra doar bere și vin

În schimb, achiziția, deținerea și consumul de alcool sunt permise, cu mici excepții, cum ar fi transportul public local, unde consumul este interzis.

„Dacă ești adult (de la 18 ani), ai voie să cumperi orice tip de alcool în orice cantitate. Dacă aveți 16 ani și peste, puteți cumpăra bere și vin, dar nu și băuturi spirtoase”, menționează autorii ghidului, adăugând că șofatul după consumul de alcool „este puternic descurajat”.

Practic, cei care sunt depistați cu o concentrație a alcoolului în sânge de numai 0,3‰ sunt sancționați. Pentru o femeie de 60 kg, asta înseamnă aproximativ 100 de ml de vin sau 300 ml de bere, iar pentru un bărbat de 80 kg circa 200 ml de vin sau o doză de bere. 

În privința țigărilor și a produselor de tutun, în Germania, achiziția, deținerea și consumul  acestora, inclusiv a țigărilor electronice, sunt permise începând cu vârsta de 18 ani. „Fumatul, inclusiv utilizarea țigărilor electronice, este interzis în majoritatea spațiilor publice interioare, cum ar fi transportul public local, aeroporturi și restaurante, cu excepția zonelor desemnate pentru fumat la tren, aeroporturi și unele restaurante, în funcție de statul federal”, se arată în document.

Alcoolul, cofeina și zahărul vă pot deshidrata 

Specialiștii europeni în sănătate publică fac o serie de recomandări și cu privire la riscurile expunerii prelungite la soare și la căldură, având în vedere că, în această vară, în Germania, sunt așteptate temperaturi ridicate care, în cazuri extreme, pot fi fatale. 

Stați la umbră și evitați activitățile intense în cea mai călduroasă perioadă a zilei, nu lăsați copii sau animale în vehicule parcate, aplicați întotdeauna protecție solară cu SPF 30 sau mai mult, chiar dacă intenționați să rămâneți la umbră, purtați haine largi, aerisite, deschise la culoare, pălărie și ochelari de soare – sunt doar câteva dintre sfaturile oferite de specialiști suporterilor, pentru a se proteja de soare și caniculă. 

De asemenea, aceștia recomandă mâncarea ușoară și hidratarea pe tot parcursul zilei: „Transpirația abundentă determină corpul să piardă multă apă. Prin urmare, ar trebui să bei în jur de doi până la trei litri de lichid pe tot parcursul zilei în timpul unui val de căldură. Apa și ceaiurile reci fără zahăr adăugat sunt cele mai bune. Evitați alcoolul și limitați cofeina și zahărul, deoarece acestea vă pot deshidrata și vă pot crește tensiunea (...). Optează pentru mai multe mese pe parcursul zilei și alege alimente proaspete și reci, cum ar fi fructele, legumele, salatele, supe cu conținut scăzut de grăsimi și produse lactate”. 

Atenționare privind cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală 

Suporterii sunt avertizați, de asemenea, să se informeze și să se protejeze mai bine, pe fondul creșterii îngrijorătoare a transmiterii infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) în Europa:

„Infecțiile cu transmitere sexuală frecvente în Europa includ chlamydia, gonoreea și sifilisul. Alte infecții precum HIV, hepatita virală și mpox pot fi, de asemenea, transmise în timpul actului sexual. ITS netratate și mpox pot duce la probleme grave de sănătate, în timp ce HIV necesită tratament pe tot parcursul vieții. Prezervativele, atunci când sunt folosite corect și consecvent, sunt eficiente la scăderea riscului de ITS și HIV. În Germania, prezervativele sunt disponibile în drogherii, farmacii și supermarketuri”.

De altfel, autoritățile sanitare din Europa au publicat, la începutul acestei săptămâni, și un nou raport în care avertizează că bacteriile care cauzează gonoreea au căpătat o rezistență foarte mare la medicamente, ceea ce ar putea limita drastic opțiunile de tratament în cazul acestei infecții. Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală care, adesea, nu are simptome și, dacă este lăsată netratată, poate provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi boala inflamatorie pelvină sau infertilitatea.

 

Mai mult, având în vedere numărul foarte mare de fani care vor fi  prezenți la meciuri, specialiștii le recomandă acestora să-și amintească regulile de bază pentru a se feri de COVID-19 și alte virusuri respiratorii, precum „o bună igienă a mâinilor și a tusei” și vaccinarea în special pentru cei care sunt în grupurile cu risc ridicat de a face forme severe de boală: „Acestea includ persoanele în vârstă, femeile însărcinate, persoanele imunodeprimate și cele care au afecțiuni cronice”.

Nu uitați acasă Cardul European de Sănătate

​Și Ministerul Afacerilor Externe a transmis, zilele trecute, câteva recomandări pentru suporterii care vor asista, în perioada 14 iunie - 14 iulie, la meciurile de la Campionatul European: 

  • Asigură-te că ai un document de călătorie valabil (carte de identitate/pașaport aflate în termen de valabilitate). ATENȚIE! Pe perioada turneului final al EURO 2024 autoritățile germane au reintrodus controalele la frontieră.

  • Asigurarea medicală este obligatorie în Germania. Îți recomandăm cu insistență să obţii Cardul European de Sănătate sau să achiziționezi o asigurare medicală de sănătate înaintea călătoriei, pentru a avea acces la eventualele îngrijiri medicale de urgență.

  • Este utilă și o asigurare de călătorie care să acopere toate riscurile conexe (inclusiv pierderea/furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea/întârzierea zborului etc.).

  • Călătoria cu autoturismul: Consultă condițiile de călătorie sau eventualele restricții de circulație aplicabile în statele pe care le vei tranzita.

  • ATENȚIE! Există limită de viteză în Germania: în localități – 30-50 km/h; în afara localităților – 70-130 km/h; zonele fără restricții de viteză sunt indicate ca atare.

„Recomandăm tuturor cetățenilor români care călătoresc în Germania pe perioada EURO 2024 să-și anunțe prezența prin intermediul platformei www.econsulat.ro”, a mai transmis MAE.

„Finalele UEFA EURO 2024 din Germania din acest an sunt o oportunitate minunată pentru oameni din întreaga lume de a se bucura de fotbal și de a sărbători împreună. Cu câteva reguli simple, oamenii se pot proteja și se pot menține sănătoși”, a spus Michaela Goecke, șefa Departamentului de Educație pentru Sănătate din cadrul BZgA. 

„Sfatul nostru comun le reamintește să se hidrateze, să practice o bună igienă, să prevină bolile și să fie conștienți de recomandările locale de sănătate. Asigurați-vă că vaccinările sunt la zi, inclusiv pentru rujeolă și COVID-19. Bucurați-vă de jocuri în siguranță!”

Gundo Weiler, OMS Europa

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×