x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Regasirea originilor

Regasirea originilor

09 Ian 2005   •   00:00

D’ALE PSIHOLOGIEI
Cercetari in domeniul farmaceutic, cu rezultate ametitor de rapide, medicamente eficiente nu au reusit nici intr-o mie de ani sa surclaseze leacul babesc.
DANIELA DUMITRESCU

Persoanele care au crescut in mediul rural sunt predispuse la folosirea leacurilor babesti
De vina este si contextul socio-economic in care traieste un individ si cultura de care apartine. "Evident ca aceste leacuri sunt folosite mai des in mediul rural. Important este momentul si contextul in care persoana in cauza apeleaza la leacul babesc: poate sa fie vorba de o boala grava, care afecteaza sanatatea fizica si psihica a individului, de o stare generala resimtita ca nesatisfacatoare de catre individ sau putem vorbi de un obicei preluat din familie, daca vreti", explica psihologul Diana Ilinca.

CULTURA INDIVIDULUI. Un individ care a fost crescut intr-o familie traditionala, care a copilarit in mediul rural, iar in familia lui s-a vehiculat aceasta tradite a leacului babesc, a integrat-o in sistemul lui de credinte. "Poate fi vorba de un individ care a fost crescut in mediul urban si care nu a avut contact direct si constant in copilarie cu astfel de metode de vindecare. El stie ca astfel de metode exista, dar cel mai probabil va apela la ele in momentul in care alte tratamente nu reusesc sa-l ajute pentru a-si trata afectiuni usoare. Cei doi indivizi au alta conceptie despre lume si viata, fiind crescuti in medii diferite. Ei nu au aceeasi motivatie pentru care apeleaza la leacul babesc. Pentru cel provenit din mediul rural este solutia optima, cea mai apropiata de sistemul lui emotional. Individul din mediul urban se duce mai degraba la farmacie sau la medic. Persoanele din mediul urban sunt mai predispuse sa apeleze la leacurile babesti atunci cand tratamentul medical este ineficient", spune psihologul Diana Ilinca. Acesta din urma este destul e bine inserat in viata urbana, unde exista un anumit stil de viata, pe care si l-a asumat; este societatea informatizata, dedicata mai degraba tehnologiei si descoperirilor stiintifice decat credintei, valorilor care tin de zona afectiva a fiintei umane. El are imaginea medicului ca fiind imaginea vindecatorului. Categoric, in zonele in care obiceiurile traditionale si ritualurile religioase sunt mult mai prezente in viata societatii, imaginea vindecatorului o va purta baba care ofera leacuri.

BABA. Baba poarta si ea o anumita imagine a divinitatii, insa intr-un context emotional. Traditia, atunci cand ea exista si este o constanta in viata sociala si este puternic implementata, are un anumit impact emotional si se transmite la nivel emotional. Medicamentele, care tot timpul isi maresc eficienta, lucreaza pe calea rationala.

"Sigur ca atunci cand e vorba de o boala foarte grava, nevindecabila, aceasta este privita ca o pedeapsa", spune Diana Ilinca. "Individul bolnav incurabil se simte pedepsit. Daca el nu gaseste o alta explicatie pentru care sufera, atunci el leaga toate posibilele variante de raspuns la intrebarea "De ce eu?" de justitia divina. El apeleaza la leacurile babesti ca la o posibilitate de purificare. Aceste leacuri poarta simbolul naturalului, care il apropie pe cel care le foloseste de Dumnezeu. Increderea neconditionata in aceste leacuri il determina pe individ sa creada ca isi rascumpara intr-un fel pacatul si prin asta va fi vindecat."

RUSTIC. Leacurile babesti se refera de fapt la un sistem de credinte, care este transmis pe cale orala din vechime. Ele se afla sub semnul legaturilor cu originile noastre. "Fata de medicamete, ele se diferentiaza prin aceea ca sunt constante: leacurile babesti nu se modifica in timp. Aceasta constanta lucreza, de fapt, asupra increderii unui individ in vindecare", afirma psihologul Diana Ilinca.

Leacurile babesti propun un anumit stil de viata si un anumit regim, mai degraba spiritual: trebuie sa crezi ca ele vindeca. De cealalta parte, medicamentele au contraindicatii fiziologice, care pot afecta uneori si psihicul. In folosirea leacurilor, cantareste foarte mult experienta de viata a individului. Depinde pana la urma ce fel de relatie a stabilit el cu o anumita traditie.

LEAC VERSUS MEDICAMENT. Leacurile babesti vindeca un dezechilibru, o stare nesatisfacatoare din punct de vedere psihologic sau fizic. Excludem din tagma leacurilor babesti pe acelea care tin de leacurile vrajitoresti. Leacurile babesti nu sunt insotite numai de o "prescriptie" de utilizare a lor. Ele sunt insotite de o recomandare de a fi, de a simti si de a privi lucrurile, spre deosebire de medicamente care au contraindicatii. Leacurile proclama apropierea individului de natura si, prin asta, apropierea de anumite valori spirituale intr-un mod foarte simplu si constant. Ele apeleaza la o anumita constanta traditionala, ceea ce determina incredere si credinta.

"Leacurile babesti sunt un suport pentru regasirea echilibrului pierdut; il ajuta pe individ sa integreze un eveniment traumatic in existenta lui actuala. Modificarile care survin in individ se datoreaza mai putin leacurilor babesti, cat evenimentului care l-a determinat sa apeleze la leacul babesc
Diana Ilinca, psiholog

SPIRITUL BALCANIC
Leacurile babesti tin mai mult de spiritul balcanic, in forma in care ele exista si in forma in care le cunoastem noi. Fiecare popor insa are o traditie, in care anumite practici sunt identificabile cu leacurile babesti. Occidentul, societatea tehnologizata, se indreapta catre practici de natura spirituala, orientala. Omul este la fel o fiinta rationala, dar si una spirituala. Accentuarea laturii rationale in detrimentul celei spirituale a determinat un dezechilibru, pe care individul il resimte si simte nevoia sa ia contact si cu cealalta latura a lui. Occidentul are o alta raportare la ceea ce noi numim leacuri babesti.

RATA DE INCREDERE
Ineficienta unui tratament medicamentos determina neincredere, frica, or leacul babesc vine sa reconstruiasca tocmai aceasta componenta. El nu mai poate privi schimbarea cu aceeasi ochi ca inainte si prefera o constanta. Cand apeleaza la un leac babesc, isi reconstruieste el insusi rata de incredere. Leacul babesc este o carja. Eficienta lui depinde de disponibilitatea individului de a valoriza leacul respectiv… Proportia de credinta difera. Ajunge sa fie ca un ritual religios, la o alta scara, mult mai mica.

DRAMELE EMOTIONALE
In viata unui individ pot avea loc anumite evenimente, care au un impact de natura emotionala asupra acestuia. Aceste evenimente ii schimba o parte din sistemul de credinte, poate si o parte din sistemul de valori: individul se intoarce asupra sa, se cunoaste mai bine pe el insusi, determina o schimbare de perspectiva asupra vietii etc. Intrebarile legate de acest eveniment isi pot gasi raspunsul in ceea ce individul cunoaste despre el insusi si in conceptia lui despre lume si viata. Si atunci, in functie de cat de natural isi asuma aceste raspunsuri si le gaseste un corespondent in el insusi, leacul babesc va functiona sau nu.
×