x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Noi reguli contra incendiilor, în azilele de bătrâni și în centrele de asistență socială

Noi reguli contra incendiilor, în azilele de bătrâni și în centrele de asistență socială

de Monica Cosac    |    15 Noi 2023   •   08:20
Noi reguli contra incendiilor, în azilele de bătrâni și în centrele de asistență socială

Bătrânii din azile, precum și alți beneficiari de servicii sociale nu vor mai fi cazați sau îngrijiți în spaţii aflate în subsolul sau demisolul clădirilor, iar în camerele acestora va fi interzisă folosirea reşourilor, radiatoarelor electrice, maşinilor de călcat sau fierbătoarelor, potrivit unui proiect de ordin comun al Ministerului Muncii, Ministerului Familiei și Ministerului Afacerilor Interne, ce stabilește o serie de reguli noi și măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în dezbatere publică ordinul privind aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor la spaţii şi clădiri în care se organizează și funcționează servicii sociale.

Practic, toate centrele care oferă servicii sociale vor trebui să ia măsuri suplimentare - atât pentru prevenirea izbucnirii unor incendii, cât și pentru evacuarea cât mai rapidă și în siguranță a persoanelor aflate în aceste clădiri -, adaptate la categoria de beneficiari ai serviciilor respective, fiind vorba în special de vârstnici, persoane imobilizate sau cu diverse dizabilități, persoane cu adicții sau afecţiuni psihice.   

Este interzisă cazarea la subsol sau demisol

Ca reguli generale, spațiile destinate persoanelor dependente/imobilizate/cu dizabilităţi sau cu mobilitate redusă trebuie să fie situate cât mai aproape de căile de evacuare, iar cele în care sunt cazați și îngrijiți beneficiarii de servicii sociale vor fi amenajate la parterul clădirilor. 

Prin excepție, aceștia vor putea fi cazați și în spaţii amenajate la etajele superioare „doar în situația în care se asigură toate condițiile necesare evacuării în siguranță a utilizatorilor”. 

În schimb, va fi total interzisă amenajarea spaţiilor de cazare și îngrijire în subsolul sau demisolul  construcţiilor.

Pentru persoanele imobilizate sau cu mobilitate redusă, precum și cele cu dizabilităţi este obligatorie supravegherea periodică sau permanentă - în funcţie de  gradul de mobilitate, vârstă şi starea de sănătate -, astfel încât să se elimine posibilitatea de a genera incendii, ca de exemplu lăsarea la îndemână a unor obiecte ori mijloace de aprinderea  focului, precum chibrituri şi brichete etc.  

Totodată, în astfel de spații se interzice depozitarea materialelor şi lichidelor combustibile în poduri, subsoluri, pe culoare, casa scării şi pe căile de evacuare.

„La terminarea programului de lucru se deconectează aparatele/sistemele de  încălzire/ventilare/climatizare locală, se întrerupe iluminatul electric şi alimentarea cu energie  electrică a sistemelor informatice şi a altor aparate electrice care nu necesită funcţionare permanentă”, mai prevede proiectul.

Fără fierbătoare, reșouri și radiatoare în dormitoare

Proiectul de ordin prevede și o serie de reguli și măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor. 

Spre exemplu, „în camerele destinate cazării este interzisă folosirea reşourilor, radiatoarelor  electrice, maşinilor de călcat, fierbătoarelor şi altele asemenea”, iar amplasarea paturilor în dormitoare trebuie să asigure culoare de trecere pentru evacuare, dimensionate în funcție de specificul beneficiarilor.

De asemenea, se interzice curăţarea duşumelelor, pardoselilor, a mochetelor sau a mobilierului din dotare cu substanţe combustibile ori lichide inflamabile, în prezenţa beneficiarilor de servicii sociale. 

„Aceste lucrări se efectuează cu luarea următoarelor măsuri: asigurarea ventilării spaţiilor pe tot timpul desfăşurării operaţiunii; interzicerea utilizării focului deschis atât în încăperile în care se execută lucrările, cât şi în încăperile învecinate; după executarea curăţării, încăperile sunt ventilate până la eliminarea totală a vaporilor rezultaţi”.

Toate camerele de locuit din spațiile și clădirile unde nu sunt prevăzute instalații de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu vor fi dotate cu detectoare de incendiu autonome, mai prevede proiectul de act normativ.  

Dacă prepararea hranei se realizează de către beneficiari cu dizabilităţi, este interzisă lăsarea nesupravegheată a aragazelor sau cuptoarelor: „În situaţia în care este necesară părăsirea bucătăriei pe timpul preparării hranei este  obligatorie închiderea robineţilor de gaz sau, după caz, a alimentării plitelor electrice”.

În bucătăriile care sunt folosite de persoane nevăzătoare, aragazele conectate la gaze sau la butelie vor putea fi folosite numai sub supraveghere.

Persoane desemnate să ajute elevii cu dizabilități 

În cazul spaţiilor în care se desfăşoară activităţi de învăţământ, pe lângă Normele de prevenire şi stingere a incendiilor specifice unităţilor de învăţământ, vor trebui respectate și unele speciale. 

Astfel, la organizarea sălilor de clasă se are în vedere ca locurile pentru persoanele cu  dizabilităţi/imobilizate/cu dizabilități/cu mobilitate redusă să fie amplasate cât mai aproape de ieşirea din încăpere, iar „înainte de începerea orelor, în fiecare clasă se nominalizează persoane capabile să sprijine la nevoie, în vederea evacuării, pe cele cu dizabilităţi”. 

Deținătorii spaţiilor în care se află persoane cu deficienţe de vedere trebuie să marcheze direcţia şi sensul de evacuare „printr-un semnal sonor şi/sau prin pictograme în relief, amplasate pe perete la o înălţime de circa 120 cm faţă de pardoseală”.

 

Exerciții de alarmare cu interpret mimico-gestual

 

Conform documentului, exerciţiile de alarmare și evacuare în caz de incendiu se vor face în mod obligatoriu „la cel mult trei luni” cu personalul unității și beneficiarii de servicii sociale, în care sunt incluși inclusiv copiii și persoanele dependente/imobilizate/cu dizabilităţi/cu mobilitate redusă.

Evident, și acestea vor fi adaptate la beneficiari, prin aducerea, spre exemplu, a unui interpret mimico-gestual în cazul persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire (surdomuți).  

„Exercițiile de evacuare în caz de incendiu se realizează, după caz, cu asigurarea unui  interpret în limbaj mimico-gestual. (…) În situațiile în care nu se poate asigura un interpret în limbaj mimico-gestual, pentru  instruirea beneficiarilor se pot utiliza materiale video, pentru a fi vizionate cu ocazia exercițiilor de evacuare”, se menționează în document. 

Noile reguli vor fi obligatorii pentru toate clădirile și spațiile în care funcționează servicii sociale. Conform legislației actuale, în funcție de categoriile de beneficiari, serviciile sociale pot fi clasificate în: servicii sociale destinate copilului şi/sau familiei, persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor vârstnice, victimelor violenţei în familie, persoanelor fără adăpost, persoanelor cu diferite adicţii (alcool, droguri, internet, jocuri de noroc etc.), victimelor traficului de persoane, persoanelor private de libertate, persoanelor sancţionate cu măsură educativă sau pedeapsă neprivativă de libertate aflate în supravegherea serviciilor de probaţiune, persoanelor cu afecţiuni psihice etc.

×
Subiecte în articol: reguli incendii azile