x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reguli noi pentru învățământul militar. Studentul declarat inapt nu va mai restitui banii de școlarizare

Reguli noi pentru învățământul militar. Studentul declarat inapt nu va mai restitui banii de școlarizare

de Monica Cosac    |    12 Apr 2023   •   08:15
Reguli noi pentru învățământul militar. Studentul declarat inapt nu va mai restitui banii de școlarizare

Studenții din instituțiile de învățământ militar vor putea să-și finalizeze studiile în aceeași unitate, chiar dacă sunt declarați inapți pentru serviciul militar în urma unei expertize medicale, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbatere la Senat. Totodată, aceștia nu vor mai fi obligați să restituie cheltuielile pentru școlarizare, așa cum se întâmplă în prezent. Condiția este ca studenții militari să nu fi ajuns în situația respectivă din vina lor. 

Inițiativa legislativă propusă de șase parlamentari de la PSD și PNL are ca scop modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare pentru situaţia în care un student care a fost admis într-o instituţie de învăţământ militar, din cauze ce nu îi sunt imputabile, la un moment dat, pe parcursul studiilor, este declarat inapt pentru o carieră militară, printr-o decizie medicală definitivă de către autoritățile competente.

Acum, sunt exmatriculați, fără a obține diploma de licență

În prezent, situația de mai sus nu este acoperită de legislația în vigoare, adică nu este prevăzută nici în statutul cadrelor militare, nici în Legea educaţiei naţionale (L.1/2011), care reprezintă cadrul general privind organizarea învăţământului în România, spun inițiatorii proiectului de lege.
Potrivit acestora, în astfel de cazuri, studentul, care din motive neimputabile lui a devenit inapt, „este exmatriculat, fără a obține diploma de licență, și obligat să restituie cheltuielile pentru studiile efectuate”. 

„Intenţia acestei propuneri legislative este de a oferi studentului devenit inapt din motive neimputabile lui posibilitatea să poată opta pentru finalizarea programul de studii şi să poată obţine la final diploma de licenţă, fără a i se acorda gradul militar”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul.

Sunt verificați medical înainte de admitere

Totodată, inițiatorii propun exonerarea studenților aflați în această situație de obligația de a restitui cheltuielile de școlarizare corespunzătoare perioadei în care a fost cuprins în programul de studii. Dacă vă fi adoptata propunerea legislativă, ea va fi aplicabilă tuturor structurilor militare, componente ale Sistemului Național de Apărare, mai precizează cei șase parlamentari.

„Ar trebui ținut cont că hotărârea pe care un tânăr o ia de a intra în rândurile militarilor nu este ușor de luat și implică o atitudine plină de seriozitate și dedicație pentru această carieră dificilă, cariera militară. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că, înainte de examenul de admitere în învățământul superior militar, este efectuată o atentă verificare medicală și numai candidații declarați sănătoși și apți în urma acesteia pot să participe mai departe la testările teoretice”, se arată în expunerea de motive. 

Propunerea legislativă este susținută de peste 100 de senatori și deputați de la mai multe formațiuni politice, însă majoritatea sunt de la PSD și PNL. 

 

Amendamente cu dedicație pentru nevoile MAI 

 

Proiectul de lege pus pe masa senatorilor la finalul săptămânii trecute a fost mai întâi dezbătut și adoptat de Camera Deputaţilor - cu 225 de voturi pentru, 11 contra și 44 abțineri - în şedinţa din data de 5 aprilie 2023, într-o formă modificată față de varianta propusă de inițiatori, în urma unor amendamente depuse de Comisia pentru învățământ și Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.  

Deși, în forma inițială, proiectul stipula că studenții militari care sunt declaraţi inapţi prin decizie medicală definitivă dispusă de către autorităţile competente „pot opta pentru continuarea studiilor în aceeaşi instituţie, în programul de studii organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă, fără ca la absolvire să li se acorde gradul militar şi fără obligaţia de a fi încadraţi în structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, în forma adoptată de Camera Deputaților se face referire doar la studenții formaţi pentru nevoile Ministerului de Interne: 

„Studenţii, din cadrul instituţiilor militare de învăţământ superior formaţi pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, care, din motive neimputabile lor, sunt declaraţi inapţi pentru serviciul militar de către autorităţile competente, în urma unei expertize medicale definitive, pot opta pentru continuarea studiilor în aceeaşi instituţie. Programul de studiu al acestora va fi organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă, cu scoaterea din curriculă a disciplinelor cu specific militar”.

De asemenea, la absolvire, persoanelor prevăzute mai sus „nu li se acordă gradul militar şi nu sunt încadrate în structurile Ministerului Afacerilor Interne”.

Membrii celor două comisii spun că au depus acest amendament „pentru unitate terminologică” și „pentru a da posibilitatea valorificării cunoștințelor dobândite până la data intervenirii situației de inaptitudine, prin continuarea studiilor și obținerea diplomei de licență”, fără să facă vreo referire la studenții din alte structuri de apărare, în afara celor formaţi pentru nevoile MAI. 

Totodată, pentru o mai bună clarificare a circumstanțelor în care un student clasat inapt pentru serviciul militar este scutit de restituirea sumelor pentru școlarizare, într-un raport comun, cele două comisii au făcut precizarea că studenții vor fi exonerați de obligația restituirii cheltuielilor efectuate pe timpul desfășurării programelor de studii „atât în cazul definitivării studiilor, cât și în cazul părăsirii instituției militare de învățământ”.

×