x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaj - "Copil disparut, imi caut parintii"

Reportaj - "Copil disparut, imi caut parintii"

de Alex Nedea    |    09 Feb 2006   •   00:00
Reportaj  -  "Copil disparut, imi caut parintii"

Un pusti din Galati a disparut de acasa de mai bine de 25 de ori in opt ani, punandu-si pe jar parintii. Ultima oara a plecat pentru 20 de zile. Cand s-a intors, s-a prezentat la Politie, spunand ca nu-si mai gaseste familia. Desi nu mai stiau nimic de el de 20 de zile, parintii nu au reclamat disparitia la Politie.

"Imi vine un chef sa ma plimb din senin, asa. Un chef sa ma plimb toaaata tara. Sa vad si eu in ce fel e in alte orase." Asta e singura explicatie pe care o gaseste Bogdan pentru faptul ca si-a lasat de mai bine de 25 de ori parintii sa aiba nopti lungi de insomnii. E si vina parintilor, care l-au lasat nesupravegheat, crede psihologul care a studiat cazul lui Bogdan, Doina Patrascu. Din 2001, mama a inceput sa plece in Italia la spalat vase si sa stea acolo cate trei-patru luni. In tot acest timp, tatal muncea pe maxi-taxi zi-lumina, iar Bogdan si fratele sau, mai mare cu doi ani, ramaneau singuri acasa. Ramanea nesupravegheat. Asta e varianta psihologului. Tatal, in schimb, zice ca tocmai din cauza comportamentului baiatului a lasat o vreme serviciul, pentru a sta cu el acasa. Principala cauza a plecarilor baiatului e insa un accident pe care acesta l-a avut la 6 ani. Pe cand era lasat singur acasa cu fratele, s-a dat ca pe tobogan pe balustrada de la etajul patru din casa scarii. A cazut in gol si a intrat in coma doua saptamani. A iesit cu sechele din spital.

"CAUT FAMILIA DISPARUTA". La 30 ianuarie, la Sectia 4 de Politie deschide usa un pustan caruia abia ii mijise mustata. "Buna ziua, domnu’ politist, mi-a disparut familia." O curiozitate ca asta a atras imediat la sectie mai toata presa locala, care titra a doua zi: "Un minor reclama: «Parinti disparuti de la domiciliu!»". Bogdan le-a povestit oamenilor legii ca s-a intors acasa dupa o calatorie prin tara de trei saptamani si, la domiciliu, ia parintii de unde nu-s! Numai ca Bogdan mai fusese la noua lui casa inainte de a pleca si stia unde se mutasera ai lui, intr-o comuna de langa Galati, numai ca a vrut sa-i prosteasca pe politisti pentru cateva ore. I-a dus la singura lui ruda din Galati despre care stia ca nu avea de unde sa cunoasca noua locatie a parintilor. S-a aflat pana la urma de la DGASPC unde e actualul domiciliu al acestora. "A fost un comportament de aparare. A vrut sa ajungem cat mai tarziu la parinti, pentru ca i se strica imaginea. Sa vedeti ce aer de multumire avea in fata camerelor de filmat cand povestea", explica minciuna lui Bogdan psihologul Doina Patrascu.

LA FURAT. La 8 anisori, dupa doi ani de la caderea de la etajul patru, Bogdan a furat pentru prima data. O colega de serviciu de-a mamei a venit in vizita si, cand s-a aplecat sa-l imbratiseze, el a lucrat-o la buzunare. La sfarsitul clasei I a avut si prima sa aventura in strada. S-a intors de la scoala fara geaca. Mama l-a trimis sa si-o ia inapoi si pustiului i-a fost frica sa se mai intoarca acasa. Cel putin asta e varianta lui. A fost gasit seara in combinatul de la Galati. Pe masura ce inainta in varsta, s-au indesit si plecarile de acasa, si furturile. "Cand m-am dus la pregatire la matematica, pe drum i-am zis lui frate’miu: Cipri, vezi cand ajungem acolo, stam un sfert de ora si-i zici la profesoara: «Ma duceti si pe mine la baie?». Si in timpul asta eu m-am dus la geanta la ea. Avea 50.000 intr-un buzunar mai mic. In geanta mai avea 1.600.000. I-am luat pe toti." Este una dintre povestile pe care Bogdan ne-o spune dintr-o suflare, cu zambetul pe buze, mandru de ce a facut. In rest, nu prea e vorbaret. Cand il intrebi lucruri "mai complicate", de pilda de ce nu-i place la scoala sau ce il deranjeaza acasa, pleaca barbia in piept. Si se lasa o tacere, de se aude apa scurgandu-se pe teava caloriferului din biroul directoarei de la Centrul de primire minori "Irene si Stuart", unde sade pe un fotoliu.

AVENTURI. De fiecare data cand facea rost de bani pleca de acasa. Daca nu lua de la parinti, fura de la cunostintele care veneau in vizita. "Ajunsesem sa scriu pe cuier: «Atentie. Nu va lasati bani in haine. Se fura!». Ne era frica sa mergem cu el in vizita la cineva", povesteste mama lui Bogdan, Niculina. In peregrinarile lui, singurul motiv care l-ar fi intors acasa pe baiat ar fi fost foamea. Insa aveau grija trecatorii, oameni milosi, sa-i faca aprovizionarea pentru saptamani lungi de dormit prin canale si prin scari de bloc. Primea cam cate 150.000 pe zi, bani din care lua doua paini si de restul tigari si dulciuri.

PERSPECTIVA
"Cand o sa fiu mare, o sa sparg o banca. O sparg cu ciocanul… Ce, tiganii care au bani si vile cum traiesc? Au afaceri? Pai, asta nu inseamna ca fura?" - Bogdan, 16 ani

EPUIZATA
"Toata lumea se lupta acum pentru drepturile copilului, dar nimeni nu se lupta pentru drepturile parintilor" - Niculina, mama lui Bogdan

SUPRAVEGHEREA MINORULUI
In statul Virginia din SUA nu exista o lege clara care sa precizeze cat de mult timp poti sa iti lasi nesupravegheat copilul. Totusi Serviciul de Protectie a Copilului de aici propune parintilor un ghid de supraveghere a copilului. Astfel, institutia atentioneaza ca este total neindicata lasarea copiilor intre 0 si 9 ani nesupravegheati. Copiii intre 10 si 12 ani nu trebuie lasati nesupravegheati mai mult de trei ore. Abia dupa varsta de 13 ani, acestia pot fi lasati singuri "mai mult de trei ore", dar in nici un caz noaptea, pentru cei pana in 16 ani.

Cine este de vina?

Psihologul Doina Patrascu, care a studiat cazul lui Bogdan, crede ca o mare parte din vina pentru care copilul reactioneaza asa este si a parintilor, care nu si-au facut timp sa stea mai mult cu el si l-au lasat nesupravegheat. "Acest copil are nevoie de multa atentie. Tu degeaba vii la el peste cateva luni daca el are nevoie de tine acum." Parintii se apara si se declara nevinovati. "Noi am facut tot ce este posibil pentru el. Puneti-va in locul nostru. Sunt mii de astfel de cazuri in toata tara", zice mama copilului.

TEAMA. Parintii planuiesc acum sa il lase undeva intr-un centru de plasament, unde copilul sa poata fi supravegheat nonstop. Spun ca nu mai au putere sa treaca iarasi prin agonia asteptarii baiatului sa vina acasa. Plus ca le este si frica de el. Cu cutitul de taiat paine, cu zimti, i-a dat in cap fiului cel mare pentru ca nu il lasa, cica, la calculator. I-a dat o lovitura, a vazut ca incepea sa curga sange si apoi i-a mai dat una. Cand au ajuns acasa, parintii au gasit apartamentul plin de sange.

In Romania exista o lege prin care parintii pot fi sanctionati pentru nesupravegherea copilului. E vorba de "Legea 91/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice", unde, printre alineate care vizeaza "scrierea pe peretii cladirilor" si "mutarea semnelor de circulatie"(!), s-a "strecurat" si un alineat conform caruia "Constituie contraventie (…) neluarea de catre parinti sau de catre persoanele carora li s-a incredintat spre crestere si educare un minor in varsta de pana la 16 ani sau care au in ingrijire un alienat ori debil mintal a masurilor necesare pentru a-l impiedica de la fapte de vagabondaj, cersetorie sau prostitutie". Conform legii republicate in 2000, parintii care incalca aceste prevederi risca o amenda intre 80.000 de lei si 400.000 de lei. Amenda pentru un caine lasat nesupravegheat este intre 200.000 si un milion de lei vechi. In unele state din America de Nord, sanctiunile pentru parintii care nu isi supravegheaza copiii sunt mult mai dure. Conform site-ului Curtii Superioare din California - districtul Nevada, parintii pot fi decazuti din drepturile parintesti pentru "nesupravegherea corespunzatoare a minorului".

"Luam in vedere si o astfel de sanctiune pentru parintii lui Bogdan, insa dupa ce vom analiza cu mare atentie cazul. Legea aceasta este foarte greu de aplicat. Pana acum nu am dat nici o astfel de sanctiune la nivelul judetului nostru", ne-a spus directorul adjunct al DGASPC Galati, Eugen Merdescu.

REALITATE
"Noi am facut tot ce este posibil pentru el. Puneti-va in locul nostru. Sunt mii de astfel de cazuri in toata tara" - Niculina, mama copilului
×
Subiecte în articol: special bogdan părinţii