x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje A fost Nostradamus profet sau sarlatan?

A fost Nostradamus profet sau sarlatan?

04 Feb 2005   •   00:00

MISTERE ALE ISTORIEI
ENIGMA - "Scrierile mele vor fi mai bine intelese dupa moartea mea" Medic fascinat de ocultism, Nostradamus a riscat sa provoace mania Bisericii Catolice cand a prezis viitorul pentru urmatoarele 20 de secole. A fost cu adevarat un vizionar sau legendara sa precizie este doar un mit perpetuat in timp?
IPOTEZA. Dupa unii cercetatori, Nostradamus si-ar fi prezis propria moartea
Michel de Nostre-Dame, nascut la 14 decembrie 1503, la Saint-R...my, in Provence, cel mai controversat profet din istorie, se pregatea sa devina medic. Dar studiile sale au fost intrerupte brusc, cand ciuma bubonica s-a abatut asupra sudului Frantei, in 1525. In timp ce multi medici au parasit speriati regiunea, Michel calatorea curajos dintr-un loc in altul pentru a ingriji victimele bolii extrem de contagioase. Totusi, aproape ca i s-a refuzat acordarea titlului, la absolvire, patru ani mai tarziu, poate din cauza acuzatiilor aduse de colegii invidiosi.

INCHIZITIA. In 1533 si-a deschis un cabinet in Agen, localitate de pe fluviul Garonne, si s-a casatorit cu o tanara cunoscuta ca fiind "bogata, foarte frumoasa si apreciata". Aveau deja o fiica si un fiu, cand Inchizitia, institutie a Bisericii menita sa suprime erezia, a intervenit in viata lor. Nostradamus (cum isi spunea la acea data) a fost chemat in fata unei instante ecleziastice pentru ca ar fi facut o afirmatie ireverentioasa despre o statuie a Fecioarei Maria. Cand s-a intors acasa, a aflat ca atat sotia, cat si cei doi copii murisera de ciuma. In urmatorii zece ani, medicul inimos si-a reluat activitatea de curant itinerant, castigandu-si faima de facator de minuni. A infiintat un laborator de produse cosmetice si s-a casatorit cu o vaduva bogata, cu care a avut sase copii.

REVELATII. Cum noua sa situatie financiara ii permitea sa nu mai practice permanent medicina, Nostradamus s-a orientat spre stiintele oculte. "Barbarii" din orasel, cum isi numea el vecinii, priveau cu suspiciune interesul lui pentru magie si astrologie. Si-a transformat podul casei in observator astronomic, unde, urcat pe un trepied, urmarea bolta instelata si sustinea ca afla secretele viitorului de la "lumina interioara, vocea". La inceput, si-a facut cunoscute prezicerile printr-o serie de cartulii modeste pe care a inceput sa le publice in 1550.

IN UMBRA. Aflata in pragul unui razboi civil, Franta a oferit un teren propice profetiilor sumbre si criptice ale lui Nostradamus publicate in 1555 - primele 100 din cele aproape 2.000 pe care le va publica pana in 1557. Aceste Centurii s-au bucurat imediat de succes si l-au introdus pe autor la Curte.

Recunoscand ca in mod constient a ales "o exprimare criptica", Nostradamus scria intr-un limbaj obscur, pornind de la franceza contemporana lui, dar presarata cu expresii si cuvinte din italiana, greaca, spaniola, ebraica si latina. Fiecare prezicere consta din patru versuri, un catren, dar nici unul nu aducea a poezie. Vizionarul sustinea ca acest stil il proteja de pedeapsa celor puternici, care nu pareau sa fie intotdeauna incantati de ceea ce le prezicea. Dar alti observatori mai sceptici sunt de parere ca stilul vag este adoptat in mod constient pentru a lasa scrierile deschise interpretarilor. In consecinta, exista probabil aproape 400 de interpretari diferite ale Centuriilor, fiecare incercand sa dezvaluie secretele profetiilor care continua pana in anul 3797. "Scrierile mele vor fi mai bine intelese de cei care vor veni dupa moartea mea", scria clarvazatorul.

CONSILIER REGAL. Pe fondul tulburarilor interne, in Franta, multi asemenea reginei Caterina nu simteau nevoia ca istoria sa confirme spusele medicului. Prezicerea acestuia despre moartea sotului ei a fost suficienta. Fara indoiala, ei i se datoreaza numirea lui ca medic curant al fiului sau, regele Carol al IX-lea.

Potrivit unei povestiri cunoscute, Nostradamus a chemat o data un inger, numit Anael, si i-a cerut sa ii dezvaluie intr-o oglinda magica soarta copiilor reginei. Oglinda i-a aratat pe cei trei fii domnind pentru scurta vreme, in timp ce ginerele ei aflat in dizgratie, Henric de Navarra, ar fi urmat sa domneasca 23 de ani. Speriata, regina a cerut sa fie oprit acel spectacol neplacut.

Dupa unii cercetatori, Nostradamus si-a prezis chiar propria moarte: "Langa banca si pat voi fi gasit mort". Dupa ce, intr-o seara, a anuntat ca nu va supravietui noptii urmatoare, s-a stins intr-un acces de guta si a fost gasit mort a doua zi dimineata in dormitor, langa masa de lucru.

PREZICEREA UNUI SECOL SANGEROS
GRAVURA. Cei patru cavaleri ai Apocalipsei, in viziunea pictorului german renascentist Albrecht Dürer (1471-1528)
Pentru multi interpreti ai Centuriilor lui Nostradamus, textul este plin de profetii privind evenimente extrem de violente din zilele noastre - de la venirea lui Hitler la putere la asasinarea atat a presedintelui John F. Kennedy, cat si a fratelui sau mai mic, Robert. In Germania se credea orbeste in presupusele referiri la cel de-al III-lea Reich; de fapt, atat Anglia, cat si Germania au falsificat o serie de catrene, facandu-le favorabile lor, si le-au imprastiat din avion ca instrumente de propaganda. Pe de alta parte, unul dintre catrenele sale autentice a fost considerat de multa lume ca prezicand, surprinzator, chiar razboiul: "Un foc viu si moartea ascunse in globuri se vor dezlantui, groaznic, teribil; pana noaptea, fortele inamice vor face orasul pulbere".

De curand, interesul fata de profetul renascentist a renascut in urma evenimentelor dramatice din Iran, cand sahul a fost alungat de masele adepte ale ayatollahului Khomeini, care fusese exilat in Franta. Alta profetie spune: "In anul 1999 si sapte luni, din cer va cobori un rege cumplit… Inainte si dupa venirea lui razboiul se va intinde pretutindeni". Timpul va dovedi, la momentul potrivit, dar cei care se tem se pot linisti, gandindu-se la numeroasele interpretari discreditate din trecut.

INTREBARI
A fost Napoleon tinta unor conspiratii? De ce i-a ordonat Hitler maresalului Erwin Rommel sa se sinucida? A existat un blestem al lui Rasputin? Ce a stat la baza personajelor Romeo si Julieta? Ministrul Apararii Chinei, care voia sa-l asasineze pe presedintele Mao Zedung, a fost intr-adevar asasinat? A murit Stalin din cauze naturale? Cum au vandut Statele Unite Alaska in schimbul sumei de 7,2 milioane de dolari? Un act de neglijenta a stat la baza scufundarii Titanicului? Care sunt teoriile in cazul asasinarii presedintelui Kennedy?

CARTEA
"Mari Enigme ale trecutului" este o lucrare de dimensiuni impresionante (450 de pagini) aparuta la Editura Reader’s Digest. Structurata pe sapte capitole - "Disparuti fara urma", "Morti in imprejurari suspecte", "Personaje ciudate si enigmatice", "Vinovat sau nevinovat", "Adevar sau legenda", "Intrebari fara raspuns", "Greseli fatale" - , cu o grafica de exceptie, cartea vine cu aproape 100 de delicioase povestiri care se citesc cu sufletul la gura. Pe piata romaneasca, Readers’s Digest nu a publicat decat trei lucrari - toate de exceptie. "Mari Enigme ale trecutului". "Descoperiti minunile lumii" si "Sanatate cu tratamente naturiste".
×
Subiecte în articol: martorii nostradamus