x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Album - Porturi si localitati

Album - Porturi si localitati

de Costin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    06 Aug 2006   •   00:00
Album - Porturi si  localitati

Nu vorbim despre porturile ca si loc de "parcare" a vaselor, ci de portul aroman, portul popular. Arhivele Nationale au mai scos din desaga un album etnografic de exceptie pentru dumneavoastra.

Iar am ramas surprins. Oamenii astia de la Arhivele Nationale sunt mai bogati decat bogatii, sufleteste. In pantecele arhivelor gasesti de fiecare data comori nebanuite, demne de pestera cea bine pazita a unui Ali-Baba cult, cu personalitate. Pentru saptamana aceasta, v-am adus in fata un nou album fotografic de exceptie, de data aceasta este un album de autor.

La inceputul secolului trecut, la Paris aparea un album minunat, dedicat aromanilor, numiti si macedo-romani. Denumirea completa a albumului este "Album Etnografic Macedo-Roman. Tipuri, porturi si localitati ale Aromanilor". Editia I, de I. Manakia, profesor-fotograf, Bitolia-Turcia.

SFAT. Tipuri din comuna pur romaneasca Gopesi, Macedonia

Sub o coperta rosiatica, autorul a strans bucati din sufletul acestui minunat neam, cel al aromanilor - parte din marele neam romanesc!

Din Albania la Marea Adriatica si la Muntii Pind ori in Macedonia sau Salonic, autorul reuseste sa surprinda sufletul si spiritul mandru al greu-incercatilor fii ai neamului romanesc. Fotografiile ii gasesc pe oameni in diverse ipostaze ale vietii lor. In costum "de gala", intr-o "poza" de familie, un sfat batranesc sau o iubire de mama si de fiica. De toate pentru toti!

DOAMNA. Tip de romanca din comuna Pleasa (Albania) in costum traditional de lux
MANDRIE. Tip de roman din Giumaia (Salonic) in costum traditional
COSTUM. Tip de romanca din Lumnita (Tinutul Meglen)
×
Subiecte în articol: martorii albu