x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Arenele dispărute ale Capitalei. Cum au fost distruse stadioane de legendă ale fotbalului românesc

Arenele dispărute ale Capitalei. Cum au fost distruse stadioane de legendă ale fotbalului românesc

20 Mar 2012   •   06:51
Arenele dispărute ale Capitalei. Cum au fost distruse stadioane de legendă ale fotbalului românesc

Pe locul fostului ANEF, Ceausescu vroia sa construiasca un elicodrom, dar acum acolo se afla un teren viran. Pe o arena din Ferentari, Elena Ceausescu castiga in 1939 titlul de "regina balului", iar Carol al II-lea decidea in 1934 demolarea primului stadion cu nocturna din Romania.Locuri de pelerinaj ale primilor microbisti si considerate la inceputuri adevarate bijuterii arhitecturale ale vremii, stadioanele se numara printre constructiile care nu au reusit sa tina pasul cu timpul.
Din motive de ordin economic, strategic sau pur si simplu din diverse capricii, arene legendare, pe care s-au scris inceputurile istoriei fotbalului romanesc, au fost scoase din uz si au ramas doar in amintire, intre paginile unor albume foto.
Buldozerele comunismului au fost cele sub senilele carora s-au transformat in cenusa majoritatea arenelor, insa nu anii constructiei socialiste au fost cei care au dat tonul stergerii unei parti simbolice a istoriei.
Insusi regele Carol al II-lea a fost cel care a dispus demolarea primului stadion cu nocturna din Romania, Romcomit. Se intampla in 1934, an in care echipa care il detinea in proprietate, legendara Juventus Bucuresti, promova in prima divizie. Arena fusese inaugurata in 1923, iar pe 13 septembrie 1925, CFR Bucuresti si Ujpest Budapesta disputau aici primul meci in nocturna din Romania. Este adevarat, instalatia era una rudimentara, cu mai multe becuri agatate pe fire intinse deasupra terenului la o inaltime de 10 metri. Ratiunile care au determinat luarea deciziei de demolare au fost de ordin social, in locul stadionului fiind construit complexul studentesc care se gaseste astazi langa Facultatea de Drept.
Cititi articolul integral pe rtv.net

×