x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Arieseni, polul zapezii

Arieseni, polul zapezii

11 Mar 2005   •   00:00

Statiunea din Apuseni a fost cea mai ninsa localitate a Romaniei

Locuitorii comunei Arieseni, judetul Alba, traiesc de mai bine de o luna un cosmar: lupta cu nametii. Batranii din zona isi amintesc cu greu anul ultimei ierni cu atat de multa zapada ca in aceste zile. Oamenii sunt aproape izolati, mai ales gospodariile rasfirate pe varfurile muntilor. Iar multi au coborat ultima data in centrul comunei in luna noiembrie a anului trecut.

Imperiul troienelor de la Arieseni

Locuitorii comunei care detine una dintre cele mai atractive partii de schi din Romania, Arieseni, judetul Alba, traiesc de mai bine de o luna un adevarat cosmar: lupta cu nametii. Batranii din zona isi amintesc cu greu anul ultimei ierni cu atat de multa zapada ca in aceste zile.
LUCIAN DOBRATER

NAMETI. Iarna a poposit timpuriu si nu se lasa dusa foarte usor. Pe partie, stratul de zapada a masurat tot sezonul peste doi metri
Oamenii spun ca sunt aproape izolati, mai ales gospodariile rasfirate pe varfurile muntilor. Oamenii de aici au coborat ultima data in centrul comunei Arieseni in luna noiembrie a anului trecut. De atunci stau la gura sobei, iar cea mai arzatoare preocupare a lor este aceea de a nu sfarsi ingropati in zapada, cu case cu tot...

LUPII BAT LA USA. In catunul Casa de Piatra, localnicii din cele circa 20 de case sunt izolati de doua ori. O data din cauza accesului, si a doua oara, de zapada... Drumul care face legatura cu comuna Garda este blocat de aproape trei saptamani, in urma unor avalanse succesive. Ca sa ajunga in centrul comunei Arieseni, de care apartin, administrativ-teritorial, motii din Casa de Piatra, trebuie musai sa treaca prin Garda. "Nu am mai fost la Garda sau la Arieseni de trei luni. Nici nu pot sa merg, chiar de as vrea. Drumul care o fost nici nu se mai vede. Zapada a trecut de gardul gospodariei. Nici cu sania trasa de cai nu mai putem mere, ca nu mai stim pe unde tre’ s-o luam. Noroc ca avem de mancare pentru cateva zile, doar-doar s-o face primavara", spune Ioan Hanes, un pensionar din catunul uitat de lume.

Oamenii de aici, in majoritate de peste 60 de ani, sunt invatati cu iernile grele, dar de mult nu au vazut asemenea cantitati de zapada. Batranii nici nu mai dorm noaptea de frica, mai ales ca nu au nici curent electric. "Lasam sa arda lampasul zi si noapte, ca am avut surprize. Iarna asta grea a scos din paduri fiarele, care au inceput sa misune pe aici in cautare de hrana. Noroc ca-i mare zapada din curti, ca ar fi in stare lupii sa bata la usa", zice mos Hanes, cu amaraciune in glas.

ZAPADA DE TREI METRI. Nici in satul Patrahaitesti, situat in cealalta parte a comunei Arieseni, la peste 1.200 de metri altitudine, iarna nu a fost mai darnica cu oamenii. Ravagiile intemperiilor au influentat negativ inclusiv turismul rural din zona.

In Patrahaitesti functioneaza vreo trei pensiuni agroturistice, care insa n-au prea fost preferate de turisti, din cauza accesului dificil. "Anii trecuti, a mai fost zapada cum a fost, destul de mare, da’ nu ca acum. Batar reuseam sa luam turistii de jos, din Arieseni, cu sania, sa-i aducem in buna stare pana aici. Acum nu am prea avut. Lumea s-a speriat de neaua asta mare, asa ca de la Revelion nu prea s-au incumetat oamenii sa ajunga pana la noi", a marturisit Sofia Petrea, din Patrahaitesti. De cateva saptamani, pe langa datul de mancare la animale, sotul ei, Nicolae, a avut destul de furca si cu maturatul zapezii. "Am avut de maturat de trei ori pe zi, cateodata si de mai multe ori. Acuma maturam, acuma se punea la loc. A fost de un metru, apoi de doi, iar acum is vreo trei metri. Asta-i treaba, n-avem ce face", zice barbatul oropsit de zapada. Dincolo de grosimea infricosatoare a stratului de zapada, localnicii trebuie sa se ocupe si de efectele provocate de gerul cumplit care a persistat saptamani in sir. "A trebuit sa invelim vitele si caii ca pe oameni, cu paturi, sa nu inghete, puste-i Doamne! O fost un frig de nu puteai iesi din casa, de cand is n-o mai fost asa frig. Acu’ s-o mai muiat, da’ zapada asta ne omoara cu zale. Toata ziua ma rog la Dumnezeu sa ajunga mancarea la animale, ca daca nu, nu stiu cum oi face, ca nu ma pot duce in comuna sa cumpar de undeva", mai spune Nicolae Petrea.

ELICOPTER. In Arieseni, nu numai localnicii au de patimit din pricina anotimpului alb, care parca nu se mai termina. Chiar si investitorii au probleme cu cantitatile mari de zapada. Cristian Pasca, un om de afaceri din Campeni, se deplaseaza zilnic la cabana sa aflata in constructie la Arieseni. Singurul si simplul motiv al prezentei sale cotidiene in zona este legat de curatarea zapezii. "Trebuie sa vin zilnic, n-am ce face. In stanga si-n dreapta cabanei, zapada are trei metri. De vineri a nins aproape nonstop, astfel ca s-a asezat un strat proaspat, de jumatate de metru", se justifica Cristian Pasca. De voie, de nevoie, localnicii care stau mai aproape de DN 75 sunt obligati sa-si faca drum prin nameti, pentru a ajunge la soseaua principala, care le permite sa mearga in centrul de comuna, sa se aprovizioneze cu alimente si alte produse de stricta necesitate. "Situatia este cu adevarat problematica, mai ales pentru oamenii care nu au posibilitatea sa se deplaseze, in caz de boli grave sau alte accidente.

Cei de aici, din comuna, sunt obisnuiti, de regula, cu iernile lungi si grele, dar, de vreo cinci ani, asa zapezi mari nu au mai fost", spune primarul comunei Arieseni, Marin Jurj. Acesta sustine ca populatia din zona nu este inca condamnata la infome-tare, majoritatea motilor izo-lati facandu-si provizii serioase cu cele trebuincioase inca din toamna trecuta. Totusi Marin Jurj crede ca situatia ar putea deveni complicata daca iarna, cu zapada cu tot, va mai persista doua-trei saptamani. "Ar fi grav atunci cand oamenilor li se vor termina proviziile. In catunele cele mai izolate, nici macar cu sania nu se poate ajunge din cauza zapezii mari. Probabil ca atunci vom lua masuri extreme, poate vom solicita chiar un elicopter, ca doar nu putem lasa oamenii sa moara de foame in mijlocul troienelor", a subliniat primarul comunei Arieseni. Pana una-alta, la Arieseni ninge ca-n povestile lui Andersen, iar motii au ajuns sa se roage Celui de Sus sa opreasca revarsarea de nea... Unde-o fi primavara?...

DRUMURI. Caile de acces sunt blocate de mai bine de doua saptamani, astfel incat oamenii sunt nevoiti sa supravietuiasca numai cu proviziile
×
Subiecte în articol: reportaj zăpadă oamenii arieseni