x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Arma de 700 de kilograme a Poliţiei Locale

Arma de 700 de kilograme a Poliţiei Locale

de Dan Radu    |    27 Aug 2011   •   08:03
Arma de 700 de kilograme a Poliţiei Locale

Unele exemplare au fost aduse din Ungaria, altele din Olanda. Au cam 700 de kilograme fiecare si necesita destul de multa ingrijire inainte sa fie folosite. Pe teren, insa, impun respect. Sunt arme inteligente, ba chiar gratioase. Toti copiii vor sa se joace cu ele, iar infractorii inlemnesc cand le vad.

Este vorba de caii Patrulei Calare a Politiei Locale a Municipiului Bucuresti. Daca initial patrulele au operat doar in parcuri, unde au pus pe fuga hotii de buzunare si maidanezii, acum au inceput sa faca trasee prin oras. Multi trecatori au impresia ca este vorba de o parada, cand ii vad, insa calaretii isi iau misiunile in serios.

'Nici nu ai cum sa te lasi pe tanjeala, pentru ca esti cel mai vizibil dintre politisti. Doar stai pe cal! Daca un cetatean a venit la tine cu o reclamatie, trebuie sa te duci', povesteste agentul Stefan, unul dintre veteranii patrulelor calare. Desi dispune de un singur cal putere, n-ar da vehiculul sau pe nicio masina.

'De la nivelul automobilului nu vezi mare lucru, iti scapa multe lucruri. Stai mai jos decat sta un pedestru. De pe cal vezi tot, ai o alta perspectiva', spune acesta.

Calul e dresat sa fie bland cu oamenii. Totusi, nu are nicio frica cand intra in actiune. De cand au inceput patrulele prin oras, au fost fugariti si prinsi hoti de posete, au fost aplanate mai multe conflicte.

Totodata, caii s-au confruntat si cu parintii care isi trimiteau copiii sa ii mangaie sau insistau sa ii urce in sa. Bliturile aparatelor de fotografiat au devenit ceva comun, pentru agentii calare. Mai toata lumea care ii vede tine sa-i fotografieze. Totusi, infractorii nu sunt asa de bucurosi cand vad patrulele. Caii pot intra dupa ei si prin tufisuri si pe alei inguste. Iar un grup de persoane turbulente nu intimideaza cu nimic un calaret.

'Am patrulat si pe jos si stiu cum este. Te lua oricine de guler, iar daca dadeai de un grup turbulent, eventual si sub influenta bauturilor alcoolice, nu prea iti venea sa intri intre ei. Trebuia sa-i iei cu zaharelul ca sa ajungi unde vrei. Pe cal este altfel. Chiar daca am de-a face cu grupuri de 10 sau 20 de persoane, nu am nicio teama. Sunt la un alt nivel, cum ar veni, nu mai sta nimeni la discutii', spune agentul Stefan, care trece apoi la comparatii cu politistii pe care ii denumeste cu o oarecare aroganta 'pedestri'.

'Si cand vine vorba de amenzi, noi suntem mult mai eficienti. Ne confruntam cel mai mult cu cei care vand ilegal produse pe strada. In patru luni de patrula am dat amenzi in valoare de cateva miliarde de lei vechi'.

Purtatorul de cuvant al Politiei Locale, Razvan Popa, spune insa ca nu amenzile sunt punctul forte al calaretilor.

'Satisfactia noastra este ca am reusit sa eliminam diverse grupuri de infractori, cum ar fi parcagii de la Romana sau Ateneu care cereau taxe ilegal si care oricum nu-si plateau amenzile. Insa de cand au de-a face cu politistii calare au disparut din zona'.

Razvan Popa este multumit si de imaginea pe care calaretii au adus-o institutiei. 'Se poate spune ca agentii nostri au mult mai multa autoritate si prestanta pe cai. Vorbim de o trupa de elita, care se inscrie in traditia altor capitale europene'.

Faptul ca imaginea conteaza aici se poate deduce si din lungile pregatiri inainte de iesirea pe traseu.

Ziua agentilor calare incepe la ora 05.00, cand caii sunt pregatiti pentru a iesi in lume. Mai intai sunt hraniti cu fan si ovaz, dupa care sunt scosi la tesalat, in curtea campamentului din Parcul Herastrau.

Capul unui calaret abia daca ajunge la nivelul seii unui astfel de cal. Nina, un frizian olandez negru ca taciunele tocmai a fost tesalata, iar acum este data cu sampon. Samponarea se face in fiecare dimineata, dupa ce calul a fost tesalat. Apoi este stropit cu un furtun si dus sa se usuce langa o gramajoara cu fan.

Nina pare constienta de nobletea rasei ei si merge in pas saltat, de parada. 'E cea mai tantosa de-aici, numai asa merge', spune agentul Mihai Spaloghe in timp ce Nina este dusa la uscat, iar un cal ramas in grajd necheza curtenitor in urma ei.

La tesalat urmeaza Mango, cel mai tanar dintre caii patrulei si cel mai rasfatat. E renumit pentru poftele lui pentru pufuletii copiilor din parc si e si cel mai neastamparat in timpul samponarii. Se rasuceste pe loc de mai multe ori si, dupa ce e clatit se scutura ca un caine umpandu-i pe agenti de apa.

De aceeasi dichiseala au parte si agentii. Dupa ce termina de vaxuit seile si hamurile cailor, incep sa-si dea cu crema cizmele din dotare si isi innoada cu grija cravatele uitandu-se intr-un ciob de oglinda de laga grajd.

Calaretii Politiei Locale sunt alesi pe spranceana. Un curs de calificare pentru aceasta 'arma' dureaza sase luni, timp in care agentii invata tot ce este de stiut despre cai si calarie.

'Triajul se face in mod natural. Cui ii este frica de cal renunta. Calul il simte imediat si devine nelinistit', povesteste agentul Mihai Spaloghe odata imbracat in uniforma.

El face cuplu cu Mango, tanarul naravas al trupei. In misiuni nu are nicio problema cu el. Are mult de furca cand opresc pe cate un spatiu verde din oras, insa. Mango nu trage doar la pufuleti, dar si la frunzele din copaci. Mihai trebuie sa stea tot timpul cu gura pe el, iar calul se domoleste si incepe sa faca pe clovnul. Ba se scarpina cu piciorul din spate dupa ureche, ba se freaca de un copac ca sa-si stapaneasca vreo mancarime greu de ajuns cu copita.

In trafic caii isi vad netulburati de drum. Sunt antrenati sa nu se sperie de claxoane, motoare ambalate, chiar si de pocnitori sau focuri de arma. Soferii insa se imblanzesc la randul lor cand vad patrula calare. Ba chiar incetinesc si acorda prioritate.

De pe cai agentii stau cu ochii pe eventualii comercianti stradali care vand produse fara autorizatie. Azi nu sunt probleme de genul acesta, asa ca agentii trag caii undeva, langa Circul de Stat, unde cabalinele sunt intampinate de un muget curios de leu.

Oamenii din zona se opresc cu gurile cascate, fac poze si aplauda aparitia lor. Unii nu stiu ca probabil si automobilele lor, parcate ilegal, urmeaza sa fie fotografiate, iar numerele de inmatriculare vor fi comunicate prin statie, de la botul calului.


×