x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Berlinul fără zid

Berlinul fără zid

de Catalina Iancu    |    21 Oct 2007   •   00:00
Berlinul fără zid

Capitala Germaniei şi-a transformat istoria zbuciumată in atracţii turistice. După fiecare tragedie, Berlinul a fost reclădit, sporindu-şi farmecul.

Capitala Germaniei şi-a transformat istoria zbuciumată in atracţii turistice. După fiecare tragedie, Berlinul a fost reclădit, sporindu-şi farmecul.

Turişti de toate neamurile străbat oraşul in zeci şi zeci de grupuri, pe jos sau pe bicicletă, in autobuze supraetajate sau cu ambarcaţiunile de pe Răul Spree, cu velotaxiurile sau cu trăsura. "Nodul de reţea" este, inevitabil, Alexanderplatz. Pentru estici, traseul trece prin Marx-Engels Forum spre Muzeul RDG, in apropiere de care sunt expuse la vănzare căciuli sovietice şi decoraţii din vremurile de tristă amintire. La doi paşi, intre braţele răului se află o atracţie ce nu poate fi ratată, Domul. Urmează Insula Muzeelor, renumită pentru complexul celor patru clădiri in care poţi urma un curs intensiv de istorie a lumii, dar şi de artă. In drum spre Poarta Brandenburg se intind mastodonţii arhitecturali: Universitatea Humboldt, Opera, ambasade, Muzeul Kennedy.

DINCOLO DE POARTĂ. Lecţia de istorie continuă cu fostul Reichstag, unde acum işi are sediul Bundestagul (Parlamentul german). Vizitatorii pot pătrunde in grandioasa clădire, in vărful căreia a fost construită o cupolă de sticlă. Zidul Berlinului se vinde bucată cu bucată in magazinele de suveniruri, dar plăci intregi au fost păstrate doar in zonele cu semnificaţie deosebită. In Potsdamer Platz, ele servesc drept suport pentru fotografii din vremea războiului rece, fiind o adevărată expoziţie in plină stradă. Cea mai lungă porţiune de zid se află pe fosta Prinz-Albrecht-Strasse, fix deasupra ruinelor complexului de clădiri ce găzduia sediile SS şi Gestapo. Trecănd pe lăngă Checkpoint Charlie, căndva punctul de frontieră cel mai cunoscut intre Berlinul de Est şi cel de Vest, turistul revine in Alexanderplatz, pentru o cină la inălţime. Şi la figurat, dar şi la propriu, in turnul televiziunii, inalt de 368 de metri. Cafeneaua-restaurant din "glob", plină zi şi noapte, se roteşte oferind intreaga panoramă a oraşului.

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii