x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Boca Raton - hotelul presedintilor Americii

Boca Raton - hotelul presedintilor Americii

17 Aug 2004   •   00:00
Boca Raton  -  hotelul presedintilor Americii

6.000 de dolari - pretul unei nopti in apartamentul prezidential. Tina Turner, Michael Bolton, Priscilla Presley - obisnuiti ai hotelului. O statiune, un complex urias, aproape de Miami, atrage de aproape un secol milionarii lumii. Hoover, Reagan si Clinton, oaspeti de vaza. Orasul de lux a avut si-un primar roman.

MIRELA IAMANDI

Un tip excentric, in pijamale de matase, se plimba agale prin gradina tropicala a hotelului. Pe umar, o maimutica agera executa miscari fante, ca intr-un desen animat - o acrobatie vioaie, in acord cu rotocoalele de fum ale stapanului sau… In zare se vad bambusii din gradina Alhambra, iar orhideele au inflorit in toata splendoarea lor… Imaginea, o ilustrata decupata in urma cu peste 80 de ani, il infatiseaza pe Addison Mizner, un arhitect australian, care a construit in Florida - pe atunci o intindere cu multe mlastini - cel mai scump hotel al timpurilor sale, astazi unul dintre cele mai luxoase cluburi din lume, unde mirosul banilor se simte inca de la intrarea in decorul de arabescuri spaniole, cu influente renascentiste.

UN HOTEL DE 300 DE MILIOANE DE DOLARI. Boca Raton Resort & Club este azi mai mult decat un hotel, este o lume in sine, cu propriile legi de viata si propria istorie, din orasul cu acelasi nume de pe malul Atlanticului, mai sus de Miami. Loc de odihna pentru presedintii Americii, dar si pentru printi si cancelari europeni, pentru starurile Hollywoodului si celebritatile din lumea sportului, Boca Raton este un complex somptuos, care poarta cu sine istoria fabuloasa a finantelor nord-americane.

La nastere a costat 1,2 milioane de dolari, in ziua deschiderii a avut incasari duble (peste 2,5 milioane), batand toate recordurile timpului, iar astazi valoreaza 325 de milioane.

VISUL UNUI ARHITECT EXCENTRIC. Povestea hotelului a inceput in 1925, cand un arhitect extravagant de origine australiana, care batuse lumea in lung si in lat, s-a mutat in Florida pentru a-si trai ultimele clipe. In loc sa se grabeasca spre lumea umbrelor, Addison Mizner, cuprins de frenezie creatoare, a inceput sa viseze la un hotel luxos, inspirat de un castel spaniol care il fascinase in periplurile sale europene. Visul prindea din ce in ce mai mult contur, iar fantezia sa adauga noi si noi trasaturi de penel in peisaj: gondole navigand intre ocean si canalul intercostal, o gradina dupa modelul celei a regelui Spaniei, pe care o vizitase in Granada, apoi detalii - candelabre scumpe, austriece, mobila masiva, austera, de tip monahal, si scari elegante pentru gratioase intrari in scena ale doamnelor in toalete scumpe.

Cum timpul i-a mai dat ragaz sa traiasca, Mizner a apucat sa-si transforme visul in realitate, cu sprijinul financiar al prietenului sau Paris Singer - care facuse avere din masini de cusut. Asa incat, in iarna anului 1926, peste 500 de oaspeti, staruri de la Hollywood, reprezentanti ai caselor regale din toata lumea, cu bijuterii scumpe si tinute luxoase, au fost intampinati de Mizner la inaugurarea hotelului sau de 100 de camere, in care investise peste 1 milion de dolari - devenind astfel cel mai scump hotel al epocii. Momentul a fost un succes, cu vanzari duble inca din prima zi.

MAIMUTELE, SIMBOLUL HOTELULUI. Cloister Inn, partea initiala a complexului de azi - care se intinde pe o suprafata de 146.000 sq feet (14.000 de metri patrati), cu terenuri de golf si tenis, parcari de iahturi, zeci de spatii pentru conferinte, baruri si restaurante de lux, cafenele, piscine, sali de bal, magazine ale caselor de moda celebre - a fost primul episod din visul lui Mizner care a prins contur. El isi savura creatia in lungile plimbari prin gradina spaniola, alaturi de maimutele sale, care au devenit, astfel, simbol al hotelului.

Martorii vremii povestesc de prietenia sa cu regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, caruia i se adresa cu "ticalos batran". O alta extravaganta a arhitectului se leaga de solicitarea Societatii pentru Progesul Social al Stiintei, care i-a cerut imprumut maimutele sale pentru procesul legat de evolutia omului. Mizner a refuzat sec cu motivatia: "Maimutele noastre refuza sa participe la acest proces, considerand ca este umilitor".

CA TITANICUL. Recesiunea economica l-a lovit insa fatal pe Addison Mizner, desi hotelul sau avea protectori financiari celebri: Elizabeth Arden, Irving Berlin, Harold Vanderbilt. Intrat in faliment fulgerator - precum Titanicul - hotelul a fost preluat de fostul vicepresedinte al SUA Charles G. Daws si de fratele sau, care au gasit eroul salvator: magnatul din Philadelphia Clarence Geist. Geist a investit inca 8 milioane in Boca Raton si l-a redeschis doi ani mai tarziu, ca un club privat. Mizner iesise definitiv din scena - de altfel a si murit, fara nici un ban, sapte ani mai tarziu - , dar conceptul sau arhitectural a fost pastrat de toti proprietarii complexului, cu fiecare extindere, astfel incat astazi Boca Raton Resort & Club reprezinta inca spiritul arhitectului excentric.

"CEA MAI ELEGANTA BARACA DIN ISTORIE". Era Geist in istoria hotelului se leaga de istorioare privind grosolania noului patron, care ii trata inclusiv pe edilii orasului ca pe propriii lui angajati, dar care a avut intelepciunea de a pastra reteta cu elemente spaniole gotice si renascentiste - denumita simplu, mediteraneana - conceputa de Mizner.

Tot el l-a adus pe presedintele Herbert Hoover ca oaspete in hotel, ca si familia Du Pont, reprezentand cei mai bogati industriasi ai Americii.

Lista proprietarilor hotelui din istoria sa tumultuoasa mai contine un emigrant lituanian care a facut avere in America si care l-a cumparat cu 3 milioane de dolari, in 1944. In 1956, pretul de vanzare ajunsese la 22 de milioane, in 1983 la 100, pentru ca in 1997 sa fie achizitionat de Wayne Huizenga cu 325 de milioane de dolari.

Numai Armata SUA nu a platit pentru perioada in care a detinut hotelul pe care l-a ocupat pentru patru ani in timpul celui de-al doilea razboi mondial si pe care l-a denumit sugestiv "cea mai eleganta baraca din istorie". In amintirea lui Addison Mizner, care a adus faima acestui loc, a fost construit un memorial si o piata - de altfel o alta zona rezidentiala a statiunii. Autorul ideii a fost Emil Danciu, roman de origine, dar american prin nastere, primar al orasului Boca Raton vreme de doua mandate.

BANATEANCA. Sefa de protocol la Boca Raton Resort & Club este Margareta Vasile, o romanca plecata de multi ani, care si-a pastrat inca accentul banatean. Lucreaza de 25 de ani in hotel, care acum face parte din viata ei. De altfel, Margareta nu are ore si zile de program: "Nu stiu cat stau si cand plec". Munceste din greu, organizeaza protocoale, repartizeaza cosuri cu flori si delicatese, totul cu o precizie germana.

Isi rupe insa din timp pentru a face tour guide intr-o dupa-amiaza fierbinte - in turnul hotelului, la restaurantul de lux de la ultimul nivel, de unde statiunea se vede ca in ilustrate, in gradina tropicala cu uriasul arbore de bumbac, la magazinele de suveniruri in care maimuticile lui Mizner zambesc din toate ipostazele, la baia cu mozaic spaniol… Preturi la Boca Raton Resort & Club: 6 dolari o sticla de apa plata, 18 dolari o omleta, 15 dolari un pahar de vin, 10 dolari o cafea. Un simplu peste grill in restaurantul de la ultimul etaj depaseste 40$.

"TANARA SCLAVA". O simpla usa desparte lumea somptuoasa a hotelului de cea "subterana", in care lucreaza cei peste 4.000 de angajati, unde sunt bucataria si cuptoarele de paine, uscatoria si curatatoria cu suita de menajere, cofetaria unde se pregatesc prajiturelele de cocos si tuxedo-strawberries (capsuni imbracate in ciocolata sub forma de frac), care li se ofera clientilor hotelului alaturi de maimutica-simbol.

Usa se inchide in urma noastra si viata luxurianta revine brusc, cu parfumul si agitatia ei, cu luminile sclipind in candelabre. La iesire, aceeasi sculptura care ne intampinase la venire - "Tanara sclava", de care arhitectul Mizner s-a indragostit in Italia si pe care a adus-o in America dupa ce l-a imbatat pe primarul micului orasel toscan - priveste triumfator, prezicandu-le parca tuturor celor care ajung aici ca vor deveni sclavii unui loc fermecat.

VISUL USA

Margareta Vasile a plecat din Romania acum 25 de ani. Era in perioada de restriste a comunismului - anii ’80 - cand socrul ei, stabilit de ani multi in America, a venit cu solutia salvatoare - cate o slujba la Hotelul Boca Raton, din Florida, unde era manager. Asa a inceput aventura familiei Vasile in America, unde a emigrat cu acte in regula dupa 5 ani de asteptare. Joburile de ospatari la Boca au fost singurul ajutor primit din partea familiei sotului, asa incat cei doi, care aveau si un baietel de 3 ani, au trebuit sa ia totul de la zero. Margareta, care lucrase la o casa de moda in Timisoara, nu stia o boaba engleza - si asta a fost primul si cel mai greu examen. "Am inceput de la lingura aici, dar am reusit - pentru ca America te invata sa reusesti, sa fii tare si sa rezolvi ce ai de facut orice ar fi." Impreuna cu sotul, manager al unui restaurant de lux din aceeasi statiune, a invatat lectia americana. I-au trebuit 20 de ani pentru asta.

6.000 DE DOLARI O NOAPTE

Margareta cunoaste pe toata lumea in hotel. Intram ca sa imi arate salile de conferinte cu pereti ajustabili care se extind de la 15 la 1.500 de persoane. "Aici organizeaza Chris Evert baluri de caritate de Craciun", imi indica ea o sala de bal uriasa, cu candelabre elevetiene. Intram intr-o alta, cu fantani arteziene impodobite cu flori. Mesele sunt pline de petale de trandafir, iar in fata bufetului cu delicatese marine troneaza doi pesti uriasi de gheata. Trandafiri si lalele in nuanta fetelor de masa, tacamuri argintate, portelanuri fine - toate zugravesc luxul de la Boca Raton. Margareta lucreaza in complexul vechi, iar peste canal - un brat din ocean paralel cu plaja - se afla "sora" hotelului, cu iesire directa la Atlantic. Adevarata istorie se afla insa aici, in corpul vechi, gardat de terenuri verzi de golf, tunse englezeste, unde au acces numai membrii clubului, care platesc 20.000 de dolari pe an pentru acest privilegiu. De altfel, pretul camerelor ajunge pana la 6.000 de dolari pe noapte - apartamentul prezidential.

PRESEDINTII SUA - IN BUDOAR LA BOCA RATON

Romanca din Timisoara i-a intalnit aici pe sefii Executivului american Ronald Reagan si pe Bill Clinton, care au schimbat pentru scurte perioade de timp decorul Casei Albe cu cel al clubului Boca Raton. Hillary Clinton vine si ea aici, la etajul 25, unde apartamentul prezidential se intinde pe doua niveluri, avand mai multe dormitoare (in care se rasfata un pat cu baldachin), sala de primire, birou de lucru, bar. De pe peretii restaurantului de la ultimul etaj surad "clientii" care au trecut pe aici: Tina Turner, Priscilla Presley. Alice Cooper, Jerry Lewis figureaza si ei pe lista ca si, cu multi ani in urma, arhiducele Otto al Austro-Ungariei, care a preferat sa vina incognito.
×