x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje British Museum - De la pisici pana la printi tacuti

British Museum - De la pisici pana la printi tacuti

de Monica Dumitrescu    |    28 Ian 2007   •   00:00
British Museum  -  De la pisici pana la printi tacuti

Viata de mumie. British Museum este poate cel mai renumit muzeu al Londrei. Cea mai mare atractie o constituie salile care prezinta obiecte egiptene.

Statuete ale faraonilor, zeitati ale Egiptului Antic, mumii, multe mumii. De la pisici mumificate, la mumii ale preotilor egipteni, pana la cele ale nobililor, chiar printi si printese. Zi de zi, mii de oameni se opresc aici pentru a sta la taifas cu istoria.

Zeitati. Pisici mumificate, pentru ca nobilii egipteni erau ingropati cu tot ceea ce le-a apartinut. Si pentru ca pisica era considerata o zeitate, aceasta era si ea mumificata. Este cea mai larga si mai densa colectie de obiecte egiptene, multe aduse de la Cairo, care ilustreaza majoritatea aspectelor culturii acestei civilizatii, din perioada anterioara celebrelor dinastii, pana in perioada crestina - copta. Secole de-a randul, egiptenii au cercetat metodele de pastrare a corpurilor celor decedati dezvoltand tot mai mult procesul de imbalsamare. In prezent, o lume intreaga le admira tehnica aplicata pe mumiile ce dainuiesc in vitrinele muzeului.

Japonezi. Blestemele care aparau mormintele erau scrise in hieroglife. Astazi, tot turistul citeste blestemele traduse de cercetatori. Cel mai des intalnesti la British Museum japonezi. Cu carnetele in maini, acestia iau notite, privesc indelung si fotografiaza. Sunt poate cei mai profesionisti vizitatori. La parter exista spatii special amenajate pentru cei care doresc sa ia masa acolo, dupa o zi istovitoare de studiu. Unii cumpara mancare de la bufet, dar preturile sunt foarte piperate. De aceea, cei mai multi turisti vin cu pachetele in rucsac.

Obiectele din muzeu sunt intretinute de Departamentul de Stiinta si Conservare al muzeului. Aici se realizeaza datari ale obiectelor care inca mai sunt descoperite pe santierele arheologice. Pentru a vedea toate sectiunile muzeului, ai nevoie de cel putin o saptamana de colindat prin sali.

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii