Extrem de stangaci sau ostentativ grobian, poetul Byron a socat o natiune intreaga prin aventurile sale scandaloase, dar spiritul liber al poeziei sale si eroismul vietii sale au inspirat o intreaga generatie in toata Europa.
La 12 iulie 1824, un soare stralucitor se revarsa peste o trista procesiune. Pe principalele strazi ale Londrei multimea privea indurerata caii negri ca taciunele, impodobiti cu sumbre pene negre, si impunatorul car funebru. Urmau trei trasuri pline cu prietenii fideli ai raposatului, apoi, una dupa alta, cele 47 de calesti ale celor mai nobile familii din Anglia; bizar, dar nu surprinzator pentru funeraliile unui poet venerat in lumea intreaga si dispretuit in propria sa tara, calestile erau goale. Femeile respectabile nu indrazneau sa priveasca strania procesiune decat de dupa perdelele locuintelor lor. Desi zacea neinsufletit intr-un sicriu drapat in matase neagra, George Gordon, Lord Byron, tot mai era evitat de inalta societate. Mort la 36 de ani, Byron fusese adorat si dispretuit, temut si imitat timp de peste 15 ani. Stilul lui a marcat o epoca, iar ideile si comportamentul sau au anticipat conceptiile secolului al XX-lea privind independenta nationala si identitatea individuala. DESTIN. Copilul lui "Jack Nebunul" si al unei scotience bogate, George Gordon, viitorul Lord Byron, s-a nascut la 22 ianuarire 1788 cu caita pe cap si cu piciorul drept mai scurt. Caita era inofensiva si a fost indepartata usor, dar, mai tarziu, se pare ca lui Byron ii placea sa o considere semnul unui destin blestemat. Copilaria i-a fost marcata de dureri insuportabile, fiindca naiva sa mama platea vraci ca sa ii intinda si sa ii traga muschiul. Parca pentru a-si compensa handicapul, tanarul facea eforturi sa exceleze la box, echitatie si inot. "Nebunul" a plecat si baiatul de numai doi ani a ramas cu mama sa, o persoana imprevizibila si cu pretentii exagerate. Intre timp, un frate al bunicului mostenise rangul de pair si Newstead Abbey. Parasit de sotie din cauza escapadelor sexuale, fratele bunicului si-a dezmostenit fiul, fiindca se casatorise din dragoste si nu pentru avere. Totusi, cand a murit, nepotul fratelui sau a mostenit proprietatea intacta; la varsta de 10 ani, George Gordon a devenit al saselea baron Byron. AROGANTA. Plin de importanta, tanarul devine un elev arogant si indaratnic la Harrow, scoala elementara, apoi student incantator si rebel la Cambridge. Odata a adus un urs in campus, pentru a sicana administratia care ii interzisese sa tina un caine. Scria deja poezii cu o usurinta extraordinara si a publicat primul volum de versuri, Hours of Idleness (Ceasuri de ragaz), in 1807, pe cand mai era la Cambridge. Tot la universitate devenise evidenta capacitatea sa neobisnuita de a atrage prieteni devotati si admiratori pasionati.
Citește pe Antena3.ro
CREAT IN URMA UNEI VIZIUNI
|
Una dintre cele mai plicticoase seri din istorie a dat nastere unui personaj fictiv care a provocat teroare si a fascinat lumea intreaga. Intr-o noapte furtunoasa a anului 1816, intr-un grup celebru reunit la Villa Diodati a Lordului Byron, de pe Lacul Geneva, se citeau in fata semineului povesti cu stafii. Se aflau in vizita la Byron poetul Percy Bysshe Shelley si viitoarea lui sotie, Mary Godwin, sora vitrega a lui Mary, Claire Clairomint. Nemultumit si plictisit, Byron a propus un concurs de povesti de groaza. Ceva mai tarziu, grupul, apreciind posibilitatea de a intelege chiar secretul vietii, a discutat daca electricitatea poate "aprinde flacara vietii si poate produce o entitate vie din insumarea unor componente moarte". Asa s-a nascut povestea lui Frankenstein.
|
BOALA
|
Lordul Byron a devenit un erou si un poet celebru intr-o epoca de mari deziluzii. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, primele miscari din cadrul Revolutiei franceze au generat speranta ca toti oamenii vor raspunde chemarii ardente la "libertate, egalitate, fraternitate". Dar revolutia a degenerat intr-o baie de sange. Napoleon, preluand puterea suprema in Franta intr-o perioada de haos, a promis, la randul sau, libertatea celor oprimati. El insa s-a proclamat imparat si s-a lansat intr-un plan de cucerire care a provocat milioane de victime. Desi majoritatea oamenilor isi pierduse speranta de a afla adevarata libertate si posibilitatea de a se exprima, glasul lui Byron parea sa ateste ca cel putin un om era hotarat sa traiasca viata din plin, chiar daca era marcat de aceeasi melancolie si de acelasi plictis ca intreaga societate. Cautarea sensului vietii in placere, clipa traita din plin ii putea dezgusta sau scandaliza pe cei mai in varsta; dar o generatie intreaga era miscata de versuri senzuale precum: "Sa ne bucuram de vin si femei, ras si veselie, iar in ziua urmatoare de predici si de apa". Aproape la fel ca in cazul asasinarii presedintelui John F.Kennedy, putini au uitat vreodata unde erau cand au aflat de moartea lui Byron.
|
CARTE
|
In fiecare sambata, Jurnalul National va ofera "Mistere ale istoriei". Povestiri romantate despre diferite evenimente istorice, despre oameni de seama - conducatori, exploratori sau savanti - vin sa
completeze o pagina care se vrea,
in primul rand, o agreabila lectura de sambata. Suntem
ajutati in acest demers de lucrarea "Mari enigme ale
trecutului",
aparuta la Editura
Readerâs Digest.
|