x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Calaretii se numara la Arc

Calaretii se numara la Arc

10 Noi 2004   •   00:00

Motociclistii trag la Arcul de Triumf, in fiecare miercuri seara. Isi priponesc caii si se asaza la povesti. Despre motoare, neveste si cat va fi intretinerea la iarna.










DANA ANDRONIE, DANA CIOBANU












SEMNIFICATIE. Arcul de Triumf reprezinta Kilometrul 0 pentru motociclisti


Inainte de apusul soarelui, motociclistii incep sa roiasca in jurul Arcului de Triumf. Intra pe aleea principala din Parcul Herastrau, isi pun motorul pe cric si se incing la discutii, cantarind din priviri "dotarea" vecinilor, masurata in cai putere.


N-au nume, doar porecle pe care le folosesc pe site-urile de specialitate. Odata ajunsi pe teren se cauta dupa numele de cod cu care-si semneaza mesajele. Recordul de prezenta la intalnirea saptamanala a fost de 120 de persoane.

ATRACTIE. Cativa bikeri dau tarcoale in jurul achizitiei Rabinului, o Honda VT 500. "Bai, du-te si plimba-te! De ce naiba ti-ai luat-o? N-ai ce sa faci cu ea", incepuse sa "loveasca" cu aprecieri "binevoitoare" un motociclist din gasca. Rabinul ranjea sfidator, stiind foarte bine cat e de puternic "calul" sau. "Este robusta si are o personalitate foarte puternica, ca toate motocicletele fabricate dupa 1985. Am adus-o din Germania si am pus-o la punct, pentru ca fostul stapan nu a avut grija de ea. M-a costat 1.400 de euro, cu acte cu tot, dar a meritat!". Rabin nu e doctor dupa ureche, fiind de meserie mecanic auto. Pe specialist il asteapta acasa o sotie si un copil de un an si opt luni. Si-a luat adio de la burlacie dupa ce a cunoscut-o pe viitoarea sotie la iarba verde, unde a "agatat-o" cu motorul sau: "A fost atrasa de caii mei, dar acum, cand o invit la plimbare, gaseste fel de fel de pretexte ca sa nu se urce in sa".


Si Eva sta in sa



Intre zecile de barbati cu motor, am zarit si o tanara care nu era luata pe sus de vant datorita costumului de motociclist. ADR este inginer constructor si a devenit dependenta de caii putere inca de la 17 ani. "Mi-am luat carnet abia anul trecut ca sa pot sa ma duc si la serviciu cu motocicleta. Parintii mei au emotii de fiecare data cand ma urc in sa si, daca ar fi dupa ei, n-as fi mers niciodata pe doua roti. Culmea, tata are motocicleta din tinerete si tot nu este de acord ca eu sa conduc", ne-a povestit amuzata silfida blonda.

LA CRATITA! ADR a venit la intalnire fara sot, si el posesor de carnet Categoria A. Inginerul este constient ca pe sosea nu trebuie sa uiti nici o clipa ca pielea ta este in joc. Desi e precauta, n-a scapat de accidente. "Intr-o intersectie, a dat un Matiz peste mine. Soferita stia ca gresise, neacordandu-mi prioritate, dar sotul ei, care statea in dreapta, era cu gura mare, tipand ca eu sunt de vina. Am fost nevoita sa ajung la Politie". Ii place viteza, dar in Romania nu exista autostrazi pe care sa-si testeze puterea cailor. O singura data a atins 180km/h, pe Autostrada Soarelui, cu Kawasaki ZZR 400. ADR si-a convins si prietenele sa-si ia carnet pentru doua roti.

Nu doar femeile isi lasa partenerul acasa. Loser, care era deja "luat" (ne-am orientat dupa verigheta), se mandrea cu puterea cailor sai, in timp ce nevasta era acasa, in compania aragazului si a masinii de spalat. "Sotiei tale ii place sa mearga pe doua roti", am indraznit sa-l intrebam pe curios. "Nevasta sta acasa. Ma cam risc sa ma dau pe doua roti. Am rate la casa... Dar nu fumez, nu beau. Macar viciul asta sa-l am", ne-a raspuns Loser, mangaindu-si averea, un Kawasaki GPZ 305. Si el stie sa citeasca detaliile tehnice, ca doar nu degeaba reprezentanta unei cunoscute marci de automobile l-a angajat.

Am intalnit si o colega de breasla care facea teren in interes personal. Voia sa testeze piata motocicletelor, pentru a-si cumpara un motor pe masura. Bikerii au fost amabili si i-au "vandut" ponturi gratis, pentru a o atrage in "clanul" lor.

SOTIA IDEALA. Si motociclistii de la Arcul de Triumf au vedetele lor. Trancanici este de pus la panoul de onoare: "De 20 de ani particip la curse motocros. Am fost si vicecampion la SuperMoto. Sunt si cascador si imi este foarte usor sa fac acrobatii. Si eu, si nevasta-mea am facut cascade pentru americani". Acesta se afla intr-o continua competitie cu sotia, de foarte multe ori ajungand sa se certe pe Honda lor. Motivul? "Nu sunt satisfacut daca stau in spate. Nu simt nimic daca nu conduc eu. Motocicleta iti asigura cea mai accesibila senzatie de libertate". Dupa filosofia lui Trancanici sotia ideala are doua roti, pentru ca "nu spune niciodata nu".

Ascultand poveste dupa poveste, n-am bagat de seama ca in jurul nostru se stransesera peste 50 de motociclisti. Radeau, se plangeau de greutatile cotidiene, faceau rezumatul saptamanii care trecuse, promitandu-si sa se intalneasca la aceeasi ora, in acelasi loc, miercurea urmatoare.












O SECUNDA






Cel mai accesat site de specialitate este www.pro-bike.ro. Pasionatii de motoare se tin la curent cu ultimele noutati despre motociclete, oferindu-si date ca la o bursa de pe Wall Street. De asemenea, nu sunt uitate nici accidentele in care au fost implicati cei din "comunitate". Avertismentele de genul: "Nu uitati ca, la 60 de km/h, o secunda inseamna 20 de metri", sunt prezente in numar destul de mare. Incepatorii au o sectiune dedicata, de unde pot afla ce model de motor li s-ar potrivi (in functie de inaltime, greutate si temperament) si la ce service sa isi faca revizia.
Nici vedetele nu sunt neglijate de calaretii motorizati. Sectiunea "VIP-uri pe motocicleta" ii tine sub observatie pe reprezentantii lumii mondene. De aici am aflat ca "Huidu este motociclist cu acte-n regula", ce a simtit o femeie pe motocicleta cand Cabral s-a luat la intrecere cu ea sau ca "Andreea Marin si-a comandat Harley", desi n-are carnet.
Motociclistii nu se sfiesc sa spuna exact ce gandesc. Nu mai putin de 35 de mesaje sunt legate de Fizz si al sau CBR 600 RR. Concluzia? Honda i-a facut cadou si noul costum de blana rezistent la viteza.


×
Subiecte în articol: reportaj