x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje “Codul lui Da Vinci” – varianta românească. ULUITOARELE MESAJE de pe pereţii bisericii Drăgănescu

“Codul lui Da Vinci” – varianta românească. ULUITOARELE MESAJE de pe pereţii bisericii Drăgănescu

de Alina Turcitu    |    25 Apr 2012   •   05:49
“Codul lui Da Vinci” – varianta românească. ULUITOARELE MESAJE de pe pereţii bisericii Drăgănescu

Doua turnuri gemene explodeaza pe un perete, altul e inghitit de uriase limbi de foc. Pe un perete umbla draci cornuti cu gheare, altul se scufunda in negura si praf - ai in fata toata Apocalipsa. Daca nimeresti singur intre peretii bisericii Draganescu (Giurgiu) trebuie ca fugi mancand pamantul. Nu degeaba pe apuca frica: acesta este considerat unul dintre cele mai tainice si mai ciudate locuri din Romania.

In timpul slujbelor, aici n-ai unde arunca un ac. Vin armate intregi de teologi, cercetatori, artisti si oameni obisnuiti. Fac ca-n “Codul lui Da Vinci': masoara peretii, cantaresc picturile din priviri, le compara si le privesc din sute de unghiuri. Sunt ferm convinsi ca pictorul a lasat acolo indicii ascunse despre viitorul omenirii si vor sa fie ei descoperitorii.

“Picta dupa cum ii vedea aievea pe sfintii din cer'

Pictorul este parintele Arsenie Boca, iar oamenii au descoperit ca multe scene sunt cu adevarat profetice. Caci apar acolo caderea turnurilor gemene, navete spatiale, ba sunt inscriptionate chiar vorbele actuale “Caut locuinta pe alta planeta'. Iar toate astea parintele le-a pictat intre ’68 si ’84, cand nimeni nu banuia tragedia din America si cand nimeni nu visa ca in zilele de astazi se va vorbi despre imobiliare pe Luna. In vremurile parintelui Boca, Romania de abia descoperea televizorul. Pentru toate astea, si mai ales pentru frumusetea si ciudateniile picturilor, teologii au botezat peretii de la Draganescu 'Capela Sixtina a Ortodoxiei romanesti'.

Tanti Vasilica Niculescu a fost martora la nasterea Capelei. Ea era tanara groparita pe vremea aceea; parintele poposise la Draganescu intr-un fel de exil, timp de 15 ani. Il vana Securitatea. La Draganescu, multa lume il lua drept pictor. “Parinte, cum puteti sa pictati fara model?', il intreba ea. “Ca n-avea model in fata. Imi raspundea ca el n-are nevoie de model. Picta dupa cum ii vedea aievea pe sfintii din cer. De aia multa vreme noi n-am stiut ce avem aici, in sat. Noi am crezut ca avem un preot pictor, dar el a fost sfant'.

Cea mai cutremuratoare profetie a lui Arsenie Boca: cum va incepe sfaritul lumii

In fiecare zi cand cerceteaza mai atent peretii bisericii, parintele Lucian Petcu descopera ceva nou, chiar daca e vechi aici, slujind de mai bine de zece ani. Astazi, de pilda, tocmai a descoperit ca trei scene pictate pe pereti diferiti sunt, de fapt, unite intre ele, printr-un anumit tip de simetrie. Iar ieri statea mut in contemplare, pentru a mia oara, in fata scenei despre omul modern si greseala lui fundamentala.

“Il vedem pe inger, chemandu-l pe om din cer: Sus, totul este gata! Veniti la cina! Iar omul ii raspunde nepasator, asezat comod pe fotoliu, cu telefonul la ureche si sotia (frumoasa, fardata, aranjata ca un manechin) aducandu-i tava: M-am insurat, mi-am rotunjit tarina, mi-am cumparat cinci milioane de cai putere, caut locuinta pe alta planeta, asa ca, rogu-te sa ma ierti, nu pot veni. Nu mai avem aceasta preocupare. Iar ingerul ii raspunde: Le-ai castigat dobandind lumea toata, dar ti-ai pierdut sufletul. Cu stiinta ati dezlantuit cataclismul stihiilor asupra voastra. Asa va trebuie, ati inceput sfarsitul lumii!', zice preotul.

Stie pe dinafara scena, o viseaza, dar de fiecare data cand o priveste mai intelege in plus ceva care i-a scapat ieri: “In mod ciudat pentru peretii unei biserici, scena mai cuprinde si navete spatiale, telescoape si antene parabolice. Mesajul omului modern, al nostru, al tuturor in esenta, este urmatorul: am ajuns sa ma pot bucura de intregul pamant, pot calatori oriunde, pot cumpara terenuri in orice tara, pot vedea la televizor orice colt al lumii, pot comunica la telefon oriunde in lumea aceasta, deci stapanesc intreaga lume. Nu ne mai intereseaza, vrea sa spuna el, preocuparile spirituale, duhovnicesti. Noi vrem sa traim cat mai bine si mai mult pe acest pamant, sa avem parte de confort, de placeri si de o viata cat mai usoara. Caut locuinta pe alta planeta se refera, poate, si la sondarea cosmosului cu aceste telescoape care apar in pictura. Invatatura este ca mai intai ar trebui sa-l cautam pe Dumnezeu si abia apoi sa invatam sa stapanim tehnologia si pamantul. Le putem face pe amandoua, dar niciodata rupti de Dumnezeu'.

Pe un alt perete, aproape de sus pana jos, parintele a insirat gandurile diavolului, inscriptionate fiecare in cate o bula. Ciudat, cele mai multe se refera tot la evenimente si idei vechiculate in prezent. De pilda: “Aici, pe pamant, e raiul si iadul. Drogul va deschide portile balamucului', “Vinde-mi yoga, spiritism, magie', “Nu este suflet, nu este diavol, totul e biochimie', “Stiinta are ultimul cuvant', sau “Oamenii l-au creat pe Dumnezeu'.

Dar curiosilor obisnuiti sa cerceteze peretii cu privirea cele mai interesante li se par doua idei-ispita foarte actuale prin ironia lor. Si ele, zicea parintele, vin tot de la necuratul: “Bine faceti ca credeti, insa nu va grabiti cu pocainta. Mai aveti vreme: la batranete. Pana atunci, traiti-va viata!'. Si “Veniti la mine! Va dam atata libertate cat sa va puteti si sinucide, daca vreti'.

×