Pe 15 septembrie, la Timisoara, a avut loc un concurs pentru dobandirea calitatii de notar stagiar. Un concurs care s- a lasat cu scandal, acuze de frauda si abuz in serviciu la adresa comisiei de examen. Mai mult, candidatii respinsi au cerut Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici de la Bucuresti sa invalideze concursul. Interesant este ca prima admisa la concurs este chiar fiica vicepresedintelui Curtii de Apel Timisoara. Ca o coincidenta alti patru copii ai unor fosti presedinti si vicepresedinti ai aceleiasi Curti de Apel, precum si trei parinti care au condus aceeasi institutie au devenit tot notari publici, fara a avea vreo problmea la examen.
La concursul cu scandal s-au prezentat 13 candidati pe 8 locuri disponibile, pentru judetele Timis, Arad si Caras-Severin. Dintre acestia, doar 5 au trecut examenul. Nota cea mai mare a obtinut-o Adina Nistor, fiica vicepresedintelui Curtii de Apel Timisoara, Erica Nistor. Cei opt perdanti au contesta rezultatul concursului, dar si modul in care acesta s-a desfasurat. Conform candidatilor dar si a notarilor indrumatori, s-a plecat gresit de la baremul de corectare. Acesta este unul impus de catre UNNPR, insa comisia de examn de la Timisoara nu a tinut cont de acesta. In plus, examinatorii nu au aplicat pe foile de concurs stampila, sub semnatura supraveghetorului. Ca rezultat, in borderoul de predare-primire a lucrarilor nu apare numarul de foi al lucrarilor scrise de catre candidati, aparand suspiciunea ca la unele lucrari s-au putut adauga pagini. Tot contrar regulamentului, baremul de corectare s-a afisat public la 4 ore dupa incheierea concursului.
Toti cei opt candidati respinsi au facut contestatie. Acestia au descirs cu lux de amanunte neregulile examenului initial. La reexaminare insa, au fost respinsi din nou. "In urma contestatiilor s-au recorectat lucrarile si notele obtinute au fost apropiate de cele date de prima comisie pe baremul care l-am avut la dispozitie. Baremul a fost pus de catre o comisie locala, formata din colegi notari din Camera Timisoara. Ce au mai scris candidatii in contestatiile lor, alte aspecte, am trimis contestatiile la bucuresti la Uniunea Nationala a Notarilor sa se pronunte si acum asteptam rezultatele. Candidatii pot sa spuna orice ca sunt nemultumiti, notele au fost cam aceeasi medie la recorectare, slabute ", a declarat Octavian Eusebiu Danila, presedintele comisiei de contestatii si presedinte al Camerei Notarilor Publici din Timisoara.
Patru dintre candidatii respinsi au cerut invalidarea rezultatelor si anularea concursului, adresandu-se Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici de la Bucuresti. Candidatii respinsi au reclamat ca nu li s-a adus la cunostinta data si ora examenului si nici daca acesta va fi tip grila sau tip sinteza. Astfel s-au incalcat mai multe dispozitii din Regulamentul privind procedura dobandirii calitatii de notar stagiar. Ei mai scriu ca seturile de hartie pentru scris nu purtau stampila obligatorie iar in borderoul de predare a lucrarilor nu avea rubirca cu numarul de pagini scrise. Ei sustin ca nici la examenele din anii anteriori, rubrica din borderou, cu numarul de pagini depuse de candidati, a lipsit. Dupa 4 ore de la examen a fost afisat un barem de corectare si nu un barem de notare, chiar daca acelasi regulament prevede afisarea baremului de notare la finalul timpului de examinare. Candidatii mai sustin ca crearea baremului de corectare, comisia de notari timisoreni s-au confundat notiuni de drept si au dat mai multe exemple de text.
Fratia Curtii de Apel
La fel ca si in cazul Adinei Nistor, fiica vicepresedintelui Curtii de Apel Timisoara si care a luat cea mai mare nota la concurs, aceeasi situatie apare in cazul mai multor magistrati de la aceasta instanta. "O alta incalcare a regulamentului de concurs care alimenteaza suspiciuni de fraudare este posibila stare de incompatibilitate dintre un membru al comisiei de supraveghere si un mebru al comisiei de examinare, primul fiind asociatul fiicei unuia dintre membrii comisiei de examinare ", se arata intr-una dintre cererile de invalidare trimise la Bucuresti. Ca o coincidenta, fosti judecatori ai Curtii de Apel Timisoara sau copiii acestora au trecut examenul de notar in ultimii ani. Printre acestia, Paula Barac, fiica Lidiei Barac, presedinte in exercitiu al Curtii de Apel Timisoara. Silvia Nebelea, fost presedinte al aceleiasi instante si fiica ei sunt si ele notari publici. Un alt fost presedinte al Curtii de Apel Timisoara, Ana Boar si fiul acesteia sunt tot notari. Aceasi coincidenta apare si in cazul fostului vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara, Rodica Cosneanu, care este tot notar la fel ca si fiica sa, Catalina Rodica Taran.
Revenind la concursul din 15 septembrie, Dumitru Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, a declarat ca, cel mai probabil, concursul de la Timisoara se va anula. "Din sesizari reiese ca nu s-au numerotat paginile lucrarilor si au fost mai multe nereguli. Comisia de organizare nu a respectat regulamentul. Nu s-au respectat lucruri obligatorii, asa ca avem patru cereri de invalidre a concursului de la Timisoara, adresate Colegiului Director. Daca cele sesizate se adeveresc vom invalida concursul. Meseria de notar are si asa o imagine nu prea favorabila. Nu vrem sa dezavantajam pe nimeni, indiferent ce meserie au parintii lor. Daca se confirma cele spuse de catre candidati, va asigur ca vom invalida concursul. Am mai avut astfel de probleme si in alte orase si am mai invalidat si alte concursuri unde au fost nereguli', a declarat Viorel Manescu, presedinte al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.