Astazi este Ziua internationala a romilor. Cu aceasta ocazie am purtat o discutie cu unul dintre reprezentantii de vaza ai etniei, artistul Damian Draghici. “Banii nu te fac mai destept sau mai bun!', este deviza dupa care el a cantat nu pentru bani, ci pentru arta.
Artistul Damian Draghici a abandonat muzica pentru a se dedica cauzelor caritabile. In paralel, astazi pune bazele unei Academii de muzica in care vrea sa descopere un nou Damian Draghici printre tinerii talentati.
L-am intalnit la Iasi, amestecat printre minoritarii sai mai putin importanti. Sprijina cu numele, dar mai ales cu sufletul, proiectele generoase din tara ce au in vedere implicarea comunitatilor locale in proiectele destinate minoritarilor. Unul dintre ele este si campania demarata la Iasi “Lumea mea e lumea ta', ce are ca scop evidentierea si promovarea persoanelor de etnie roma cu preocupari si rezultate de exceptie din diferite domenii.
Cu statura lui impozanta, e ca urias printre prietenii sai. Nu se sfieste sa se numeasca de cateva ori “tigan' in discursul sau. Se imbratiseza cu fiecare, are un cuvant bun si un sfat pentru oricine se arata interesat si, mai ales, un respect deosebit pentru creatie si talent. A apreciat foarte mult si la Iasi programul artistic derulat de romi: un film cu actori minoritari, dansuri, o apreciata interpreta, o muzica superba. Apoi a stat de vorba cu fiecare in parte, a facut fotografii cu toti cei care i-au cerut. De fapt, majoritatea celor prezenti. Fara a se arata insa cu nimic deranjat. “Nu luati si dvs. un ban pentru asta?', ii arunca in gluma cine. Fara fasoane, cu o sticla de apa plata in fata, raspunde intrebarilor celor aflati la inceput de drum.
El este Damian Draghici. Singurul roman ce a participat la un proiect muzical recompensat cu un premiu Grammy si care a colaborat cu mari muzicieni ai lumii, de la Nigel Kennedy la DJ Ravin (pentru una din compilatiile Buddha Bar). “Unii dintre noi nu inteleg cum poti crea muzica pentru muzica. Eu multi ani am facut asta si pe mine ma intrebau destui: de ce nu canti la restaurant? Le raspundeam: pentru ca fac asta doar pentru muzica. Cum, n-ai bani si faci asta doar pentru muzica? Nu puteau intelege faptul ca faceam totul doar pentru arta. Asta-i o problema mare, e vorba de educatia noastra de acasa. Pentru ca punem banii pe primul loc . E adevarat ca dupa perioada post-decembrista, romanilor, si nu numai lor, li s-a schimbat putin sistemul de valori. Dupa parerea mea banii nu sunt cel mai important lucru. Banii iti dau un confort, dar nu sunt pe primul plan. Ei nu te fac mai destept sau o persoana mai buna… Pe de alta parte, este adevarat ca exista o legatura intre suferinta si creatie, dar nu sunt adeptul acestui lucru, mi-ar place ca oamenii sa fie talentati, dar sa nu existe suferinta'.
Spune ca s-a retras din muzica. “Acum am o fundatie si ma ocup doar de proiectele sociale. Pur si simplu nu mai simt ca muzica e ceea ce vreau sa fac in acest moment. Ma simt mai bine fara sa mai creez muzica. Ce-am facut pana acum am facut din inima, din suflet. Voi da drumul la o Academie de muzica la un centru de excelenta, dar proiectul inca mai este gandit.'. Vorbim despre marile voci ale Romaniei si marturiseste ca nu vrea sa fie subiectiv si sa faca clasamente, dar spune ca-i plac de la Gica Petrescu, Romica Puceanu, pana la Zavaidoc si unii artisti de astazi. Si Doina Badea, “o voce extraorrdinara, incredibila'. “Chiar azi au cantat superb fiica si mama, doua interprete din Iasi care mi-au placut foarte mult. Ar trebui neaparat promovate, sa faca un CD. O sa incerc sa le ajut'.
“Bucurestiul e mai agitat, la Iasi e o energie pozitiva ce vine din istorie, o simti pana si in pietre'
Calator pe meridianele lumii, Draghici are un fel aparte de a caracteriza orasele tarii natale: “Iasul are o energie pozitiva, este un oras istoric, frumos. Bucurestiul e mult mai agitat. Aici e mai mult calm, datorita istoriei are o energie benefica, simti istoria pana si in pietre'.
Revenind la muzica, Draghici spune ca in functie de starea sa sufleteasca apreciaza orice gen de muzica, de la jazz la world music. “Formatia Ciocarlia are succes pe toate meridianele pentru ca muzica lor inseamna pasiune, virtuozitate. E o energie speciala pe care o pun in muzica si care are un impact asupra oamenilor'. In ce priveste starea Romaniei, a oamenilor din aceasta perioada grea: “Viata merge inainte. Multi se plang, pozeaza in victime, au nevoie de o justificare. Dar sunt si sunt oameni care fac lucruri si nu se plang'.
Referitor la protestele din Piata Universitatii. “Acesta a fost motivul luptei din 1989: ca sa castigam dreptul de a protesta. Cine vrea sa protesteze, sa protesteze. Daca as fi nemultumit, as merge si eu sa protestez. Insa sunt genul de om prins cu fel de fel de lucruri. Nu sunt genul protestatar. Atunci cand cred ca e o problema, cred ca e doar una a mea si incerc sa o rezolv, nu astept sa mi-o rezolve altii. E drept ca sunt valabile si zicalele: unde-s doi puterea creste sau hai sa dam mana cu mana'. Discutam despre tineri. “Nu cred ca as mai fi plecat acum 20 de ani daca se intampla atunci ceea ce se intampla astazi. In Romania poti sa faci orice iti pui in minte, ca in orice loc din lume. Insa daca vezi lucruzile negativ nu poti face nimic oriunde te-ai duce'.
Referitor la salariile drastic de mici ale unora dintre romani, il intreb cum se poate supravietui cu 600-700 de lei. “Am trait atatia ani in lumea artistica unde si acolo e greu uneori. Insa ma gandesc intotdeauna la oamenii cu probleme. Atunci cand faci lucrurile cu pasiune si mult suflet, este o vorba: omul sfinteste locul!. Poti sa ajungi in SUA, aveam prieteni de 20 de ani si tot saraci erau ca nu aveau treaba cu locul, ci cu atitudinea'.
“Definitia succesului nu e sa ai bani si o masina “smechera', important e ce ai in cap si in inima'
Dupa 1990, cei mai multi romi s-au descurcat. “Dar care e definitia succesului? Doar ca ai bani si o masina smechera? Nu. Important e ce ai in cap si in inima. Am fost printre romii saraci, in Targu Mures, Brasov, Bucuresti, Ilfov, Braila. M-a impresionat ca unii dintre ei nu au cu ce sa supravietuiasca'. Convieturirea romani –romi. “Atitudinea majoritarilor fata de tigani e legata de propria experienta. Daca cineva a avut o experienta proasta, i s-a furat un portofel, va gandi negativ. Daca a avut o intamplare placuta spune: mama, ce imi plac, erau curati, mancam cu ei. Insa e clar ca avem si noi uscaturile noastre'.
Artistul nu uita sa trimita un mesaj romanilor: “fiti pozitivi!', spune el in incheiere. Si are si un motiv: s-a descurcat in viata fiindca a fost optimist si a avut incredere. Damian Draghici s-a nascut in 1970, in Bucuresti. A inceput sa cante la nai la 10 ani, dupa ce experimentase alte instrumente inca de la 3 ani. La 15 ani canta si inregistra deja cu Orchestra Radio din Bucuresti. In 1988 a fugit in Iugoslavia, ajungand ulterior in Grecia. “Aici, timp de cativa ani am fost retinut sa spun ca sunt tigan, apoi am facut-o!'. A cantat intai pe strazi, dar a fost descoperit de cei de la Sony Music, care i-au oferit o bursa integrala la colegiul de muzica Berklee din Boston, unde a studiat cu profesorul de saxofon George Garzone. Acum face naveta intre Elvetia si Bucuresti. Insa cea mai mare parte a timpul si-l petrece in capitala si prin tara.